„AURORA“: UHAPŠENI PALANAČKI POLICAJCI

Smederevska policija je, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Velikoj Plani, uhapsila I. S. (33) i M.J. (48), dvojicu službenika Policijske stanice Smederevska Palanka, zbog sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanja službene isprave.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, uhapšeni  I.S. se sumnjiči da je u toku 2015. i 2016. godine sačinio 8 izveštaja o izvršenim terenskim proverama za izvesno lice, u koje je uneo netačne podatke, a da pri tome nije sproveo detaljne provere na terenu. Nakon toga je M.J. kako se sumnja, prvo sačinio falsifikovani obrazac zahteva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja za isto lice, a zatim u  februaru 2016. i četiri falsifikovana odbrenja za nabavku oružja na isto lice.

Hapšenje dvojice policajaca deo je šire akcije „Aurora“ koja je sprovedena na teritoriji 11 policijskih uprava, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Upravom carine, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala, korupcije i sive ekonomije. Uhapšeno je ukupno 38 osoba, dok su protiv 61 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičeni se terete da su izvršenjem krivičnih dela u periodu od 2015. godine do danas oštetili budžet Republike Srbije, privredne subjekte i fizička lica u ukupnom iznosu od oko 10 miliona evra.

Među uhapšenima je 6 policijskih službenika i jedan penzionisani policijski službenik MUP-a, 8 carinika Carinske ispostave – terminal Beograd, rukovodilac u Krivično-popravnom zavodu Niš i direktori preduzeća.

Krivične prijave podnete su protiv odgovornog lica saveta Mesne zajednice Krajišnik, bivšeg odgovornog lica Gerontološkog centra Sombor, bivšeg odgovornog lica Košarkaškog kluba “Spartak“ iz Subotice, vlasnika i direktora nekoliko preduzeća.

Osumnjičeni se terete da su izvršili više krivičnih dela i to: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska utaja,  prevara u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba položaja odgovornog lica, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, nesavestan rad u službi, trgovina uticajem, davanje i primanje mita, falsifikovanje službene isprave…

U akciji je pronađeno i oduzeto i oko 2.000 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica i oko 600 kilograma duvana.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *