„АУРОРА“: УХАПШЕНИ ПАЛАНАЧКИ ПОЛИЦАЈЦИ

Смедеревска полиција је, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Великој Плани, ухапсила И. С. (33) и М.Ј. (48), двојицу службеника Полицијске станице Смедеревска Паланка, због сумње да су извршили кривично дело фалсификовања службене исправе.

Како је наведено у саопштењу МУП-а, ухапшени  И.С. се сумњичи да је у току 2015. и 2016. године сачинио 8 извештаја о извршеним теренским проверама за извесно лице, у које је унео нетачне податке, а да при томе није спровео детаљне провере на терену. Након тога је М.Ј. како се сумња, прво сачинио фалсификовани образац захтева за издавање одобрења за набавку оружја за исто лице, а затим у  фебруару 2016. и четири фалсификована одбрења за набавку оружја на исто лице.

Хапшење двојице полицајаца део је шире акције „Аурора“ која је спроведена на теритoрији 11 полицијских управа, у сарадњи са надлежним јавним тужилаштвима, Пореском полицијом и Управом царине, у циљу сузбијања финансијског криминала, корупције и сиве економије. Ухапшено је укупно 38 особа, док су против 61 особе поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Осумњичени се терете да су извршењем кривичних дела у периоду од 2015. године до данас оштетили буџет Републике Србије, привредне субјекте и физичка лица у укупном износу од око 10 милиона евра.

Међу ухапшенима је 6 полицијских службеника и један пензионисани полицијски службеник МУП-а, 8 цариника Царинске испоставе – терминал Београд, руководилац у Кривично-поправном заводу Ниш и директори предузећа.

Кривичне пријаве поднете су против одговорног лица савета Месне заједнице Крајишник, бившег одговорног лица Геронтолошког центра Сомбор, бившег одговорног лица Кошаркашког клуба “Спартак“ из Суботице, власника и директора неколико предузећа.

Осумњичени се терете да су извршили више кривичних дела и то: удруживање ради вршења кривичних дела, пореска утаја,  превара у обављању привредне делатности, злоупотреба положаја одговорног лица, проневера у обављању привредне делатности, несавестан рад у служби, трговина утицајем, давање и примање мита, фалсификовање службене исправе…

У акцији је пронађено и одузето и око 2.000 боксова цигарета различитих марки без акцизних маркица и око 600 килограма дувана.

Ј.В.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *