SEĆANJE NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA

Predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, porodica žrtava bombardovanja, boračkih udruženja, civilnih organizacija i političkih stranaka, među kojima je bilo i Udruženje potpmaka ratnika i veterana 1912-1999 „Patriotska spona“, polaganjem venaca obeležili su devetnaestu godišnjicu početka NATO napada na SRJ.

Komemorativnom skupu u polaganju venaca na spomenik žrtvama bombardovanja prisustvovao je i počasni vod Garnizona Vojske Srbije u Požarevcu.

Prvog dana bombardovanja, u večernjim satima, na meti NATO avijacije našla se i raketna baza u Vučaku, koja je bila jedna od prvih pogođenih tačaka u tadašnjoj Jugoslaviji. Za 78 vazdušnih napada Smederevo je više puta bilo pod dejstvom vazdušnih napada, a bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja Jugopetrola, trafo-stanica u krugu železare, industrijska zona. Tokom 11 nedelja bombardovanja poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva, čija su imena pročitana na komemorativnom skupu.

Tradicionalno u selu Lipe kod Smedereva, 19. aprila polažu se venci kod spomen obeležja Raketa-Vis, u znak sećanja na poginule oficire vojske SRJ, potpukovnika Blagoja Radića i kapetana I klase Roberta Lajčaka.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *