KNJIŽEVNIK U POLA CENE PRODAJE DOBIJENU, A NEURUČENU NAGRADU

Redakciji „Smederevskih novina“ prosleđen je oglas nesvakidašnje sadržine u kojem se navodi da književnik prodaje dobijenu nagradu, i to u pola cene! Reč je o novinaru i pesniku Milosavu Slavku Pešiću, koji se na ovaj korak odlučio pošto mu ni posle gotovo pola godine nije uručena nagrada „Smederevski Orfej“ koju je dobio na prošlogodišnjem festivalu Smederevska pesnička jesen. Prodaje, navodi u oglasu, ovu bronzanu plaketu, ali i one koje je ranije na istom festivalu dobio, a novčani deo poslednje nagrade ustupa u pola cene. Oglas/ponudu književnika u nastavku teksta prenosimo u celosti:

„Okazion: prodajem bronzane plakete Orfej, novčani deo nagrade s popustom od 50 odsto i poklanjam statuetu Zlatne strune bivšem direktoru Festivala SPJ

Prodajem četiri plakete Orfej izlivene u bronzi, koja se uručuje zavičajnom pesniku, dobitniku istoimene nagrade na međunarodnom poetskom festivalu Smederevska pesnika jesen. Ukupna težina, bez kutije u kojoj su plakete, 3.200 grama, delo akademskog vajara Selimira Seleta Jovanovića.

Plakete su dobijene 1979, 1984, 2003. i 2017. godine. Jedinstvena prilika, kako za pesnike koji nisu dobili tu nagradu i kolekcionare tako i idealna prilika za trgovce sekundarnim sirovinama. Aškalijama, kalderonima, Egipćanima i Indusima dajem popust na bronzanim plaketama.

Neviđena prilika: prodajem 50 posto jeftinije novčani deo nagrade Orfej, za koju je objavljeno u medijima da sam je dobio polovinom oktobra prošle godine, ali nije objavljeno da mi još nije uručena. Kupac treba da nadje direktora festivala i sa njime dogovori za preuzimanje polovine nagrade, ali tako da direktor preuzme obavezu da meni uplati moju polovinu.

Najzad poklanjam statuetu Zlatna struna, delo akademskog vajara Selimira Jovanovića.

Statueta je izlivena u bronzi, teška 1.350 grama i dodeljivala se najpre jugoslovenskim pesnicima na međunarodnom festivalu poezije u Smederevu, potom Podunavskim pesnicima, a na koncu se ponovo tom statuetom nagrađuju pesnici srpskog jezičkog područja, a za strane pesnike ustanovljena je nagrada Zlatni ključ.

Nagradu Zlatna struna dobio sam na 10 festivalu (tri nagrade), a pokloniću je tadašnjem direktoru SPJ, koji je, doznavši da žiri nije udovoljio zahtevu da Zlatnom strunom ovenča njegovu tadašnju inoču, potonju suprugu, dakle tražio je da žiri promeni odluku. Ni to nije prošlo. On se godinama nadao da će sačiniti žiri koji će mu ispuniti želju i nagraditi ga Zlatnom strunom, kao što je sebi dodelio Orfeja na prvom festivalu, i sam napisao hvalospev (tobož odluku žirija) svome neprimetnom daru. Pošto mu se sa Zlatnom strunom nije posrećilo uzeo je iz kancelarije festivala bronzani odlivak statuete i odneo je kući da namiri sujetu.

Pokloniću mu svoju Strunu, ali da vrati onu koju nije imao prava da uzme“ – potpisuje Milosav Slavko Pešić, književnik.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *