ZA REKONSTRUKCIJU VODOVODA U PALANCI ČETIRI MILIONA EVRA

Iako meštani Smederevske Palanke godinama kubure sa problemom vodosnabdevanja, zbog čega su se u letnjim mesecima suočavali i sa dvanaestočasovnim restrikcijama vode, prethodno rukovodstvo lokalne samouprave, na čelu sa Radoslavom Milojičićem Kenom, ništa nije uradilo na njegovom rešavanju. Sredstva iz opštinskog budžeta potrošena su da se privatnim preduzećima plate radovi koji nisu završeni, a na pojedinim delovima trase vodovodnog sistema nisu postavljene čak ni cevi.
Podsećamo, više od milion evra plaćeno je za izgradnju vodovodnog sistema na trasama Glibovac-Kusadak i Azanja-Selevac-Bačinac u Smederevskoj Palanci, ali ta mreža ne postoji, a potisni magistralni cevovod nikada nije predat na upravljanje javnom preduzeću „Vodovod“. Osim realnog, preuzet je samo projekat na „papiru“, odnosno izvršena je primopredaja tehničke dokumentacije i ostale „papirologije“ vezane za izgradnju. Komisija koja je bila zadužena za nadzor i primopredaju konstatovala je da postoji niz nedovršenosti u samim crpnim stanicama, šahtama i objektima rezervoara, sa postojanjem sumnje da ni sami cevovodi nisu u potpunosti povezani, jer ispitivanja cevovoda na probni pritisak nisu nikada vršena, o čemu su „Smederevske“ već pisale.
Veliki problem lošeg vodosnabdevanja u Smederevskoj Palanci uskoro će biti potpuno rešen, najavila je premijerka Ana Brnabić, koja je pirlikom posete ovoj opštini obišla i javno preduzeće „Vodovod“. Određena pomoć, kaže, već je stigla iz Republike i obezbeđeno je još 4 miliona evra.
-Iz tekuće budžetske rezerve prebacili smo sredstva da bi se kupile nove pumpe za vodu koje sam ja danas obišla i od 23. decembra više nema restrikcija vode u Smederevskoj Palanci. Ali ima još toliko toga da se uradi. Moramo da napravimo projekat rekonstrukcije cele vodovodne mreže koji dan-danas ima gubitke od 74 posto i ja sam zamolila rukovodstvo opštine da završi taj projekat da bismo krenli u rekonstrukciju. Imamo spremne neke projekte za vodovod vredne oko 4 miliona evra, ali je važno da ne idemo parcijalno, već da uradimo projekat za celu vodovodnu mrežu, da ni u letnjim mesecima više ne bismo imali restrikcije – rekla je premijerka Brnabić.
Istakla je da je „Vodovod“, kao i većina preduzeća ove varošice, u milionskim dugovima.
-Stanje koje je nasleđeno je tužno i neverovatno, tako nešto ne postoji nigde i nikada nije postojalo drugde u Srbiji. Postojale su mahinacije i zloupotrebe, ali da oterate u bankrot jedno komunalno preduzeće, pa onda, da bi izvlaičili novac, otvarate drugo komunalno preduzeće, pa i to oterate u bankrot, pa treće i tako 19 komunalnih preduzeća, e tako nešto nije viđeno do sada u Srbiji – izjavila je premijerka u Smederevskoj Palanci.
Takođe, istakla je da će Vlada Srbije pokušati da pomogne opštini Smederevska Palanka i u otplati dugova, koji su premašili 3 milijarde dinara.

J. Šešlak

One thought on “ZA REKONSTRUKCIJU VODOVODA U PALANCI ČETIRI MILIONA EVRA

  • 21. marta 2018. at 14:14
    Permalink

    Hvala ,puno nam znaci
    SNS primer dobrog rada i glasam za broj 1

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *