MUZEJ U SMEDEREVU: „TRAGEDIJA JEDNOG NARODA“

U utorak, 20. marta od 18 časova smederevski Muzej organizuje razgovor o knjizi „Tragedija jednog naroda – Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe“ novinara, knjižnjvnika i publiciste Momčila Đorgovića.

U ime izdavačke kuće Službeni glasnik, edicija Svedoci epohe, o ovoj knjizi će govoriti izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga  Petar Arbutina, zatim dr Latinka Perović, istoričarka i autorka niza vrednih monografija i studija o srpskoj novovekovnoj i modernoj istoriji, te autor knjige. Razgovor će voditi mr Snežana Cvetković, viši kustos Muzeja u Smederevu.

-Ova knjiga je nastala kao plod niza tekstova koji su u kontinuitetu objavljivani u dnevnom listu „Danas“ pod naslovom „Zrake iz sadašnjosti“, koji je inspirisan poznatim delom srpskog novinara Pere Todorovića „Ogledalo, zrake iz prošlosti“. Promenjenom optikom, kroz šezdeset i šest medaljona-portreta, značajnih ličnosti srpske istorije iz domena književnosti, umetnosti i politike, ali i nizom evropskih i svetskih političara i književnika koji su uticali na našu istoriju, ili su joj bili bliski svojim delom, ponirući u  nepoznate ili malo poznat memoare i dnevnike, Momčilo Đorgović ih osvetljava iz potpuno drugačijih uglova posmatranja. Prvo izdanje knjige je objavljeno 2016. godine, da bi već  tokom naredne godine pred čitalačkom publikom bilo njeno četvrto izdanje – navode organizatori.

„Tragedija jednog naroda je izuzetna knjiga o dvovekovnim usponima i padovima srpske politike i srpske kulture, a najuzbudljivije u njoj je ono što je i romanesknog, i filmskog i dramskog tipa…Đorgovićevi tekstovi- portreti su pravi stvaralački biseri!“, napisao je, između ostalog, u prikazu o knjizi Gojko Tešić.

Momčilo Đorgović je pisao za mnoge medije (Radio beograd, Borba, zagrebački nedeljnik Danas, nedeljnik Telegraf, Dnevni telegraf, nedeljni dodatak dnevnih novina Danas), a objavio je i knjige „Milovan Đilas, vernik i jeretik“, „East of West, West of East / Reports from the storm of Serbian politics“, „Srpski valcer“, „Uspon i pad Titove Jugoslavije i Rankovića na Brionima – politički putopis u trideset dramatskih slika“, kao i poslednju, o kojoj će biti reči na skupu u Muzjeu u Smederevu.

SDN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *