ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ, КО НАПАДА МЕДИЈЕ?

Не сме се угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација.“ (члан 4. Закона о јавном информисању и медијима)

Иако су новинари редакције портала „Смедеревске новине“ навикли да годинама раде под притиском, у последњих неколико месеци догодио се низ инцидената који превазилазе „уобичајена“ директна и индиректна „упозорења“, због текстова у којима се бавимо темама о којима нико други не пише. У јавности се тим поводом до сада нисмо оглашавали, али, Јовица Шешлак, власник и директор портала „Смедеревске новине“ и ТВ Смедерево, каже да су ситуације које се могу протумачити као вид застрашивања и притиска све учесталије, због чега је одлучио да о томе више не ћути.
Занимљиво је, каже, да је ситуација почела да се „заоштрава“ након што је ТВ Смедерево, после паузе настале због опструкција локалне власти приликом промене власништва из јавног у приватно предузеће, поново почела да емитује програм. Последњих неколико месеци, током којих смо објавили низ текстова у вези са „спорним темама“, попут продаје Желвоза, налегалног рада кабловског дистрибутера „Коперникус“, заменика јавног тужиоца који се бавио џепарењем, пропуста у функционисању локалне самоуправе за које је одговорна градоначелница, у инцидентима долази и до оштећења личне и имовине предузећа. Службеном возилу нашег портала као и Телевизије Смедерево, најпре је поломљен брисач, потом ретровизор, у неколико наврата изгребано је неким оштрим предметом са обе стране, али врхунац је био пре две ноћи, када су на возили избушене или оштећене све четири гуме. Поред свега тога, већ месецима на администратор портала сижу поруке које садрже говор мржње.
„Нисмо се ми уплашили, нити нас могу уплашити ти починиоци, који то вероватно раде за флашу пива или за неки динар, само упозоравам да ствар има меру и да нећемо дозволити да то пређе у рутину“, каже Шешлак и додаје: „Не желим да верујем да иза „упозорења“ стоји неко из градске власти или градоначелница, с обзиром на то да су готово све теме о којима смо писали везане за локалну самоуправу, али ако је тако, подсећам да новинари имају статус службеног лица, те би евентуална кривична одговорност била знатно строжије кажњена“.
Пре неколико месеци, наводи Шешлак, неко је током ноћи, покушао да обије врата зграде у којој се налазе редакције нашег портала и ТВ Смедерево. Како је реч о простору који има и своје обезбеђење, случај је, каже Шешлак, одмах пријавиљен тој служби, која је предузела даље кораке у складу са својим правилима деловања.
У августу прошле године забележен је и упад на сервер на коме су подаци који се тичу налога ТВ Смедерево. О томе је, како стоји у допису који нам је прослеђен, обавештена и полиција.
-До сада ништа од овога што се догодило нисмо пријавили надлежним органима. Међутим, ситуација из дана у дан постаје све озбиљнија, због чега смо принуђени да убудуће, сваки инцидент, директан или индиректан напад на људе и имовину, пријавимо полицији и поднесемо кривичну пријаву тужилаштву. То је једини начин да покушамо да се заштитимо од евентуалних нових покушаја сличних испада, који би могли да доведу до озбиљнијих последица – истиче Шешлак.

Ј.В.

8 thoughts on “ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ, КО НАПАДА МЕДИЈЕ?

 • 20. marta 2018. at 22:51
  Permalink

  Neradi se to Jovice za flasu piva ili neki dinar!To se radi za flasu viskija i stotine hiljada dinara koje primaju Peca Lepovic majstor za automobile i njegov sef i direktor Doma zdavlja Rasa magare.A stiti ih Jasna i policija jer im sredjuje bolovanja preko nekih doktora,a i ti ih stitis jer brises sve negativne komentare!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 22:08
  Permalink

  Stop nasilju! Gde su nadlezni organi?

  Reply
 • 19. marta 2018. at 22:06
  Permalink

  Gospodine Seslak , vi jedini stvari nazivate pravim imenom!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:58
  Permalink

  Mi smo tamo gde je vlast
  osudjujemo Jasnu

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:57
  Permalink

  Nemozes zaustaviti promene i narod

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:51
  Permalink

  Nesme se to raditi
  mislite o tome

  Reply
 • 19. marta 2018. at 11:48
  Permalink

  Ove novine su jedine imale smelost da pišu godinama o krimogenim delatnostima Jasne Avramović i njenih pajtosa. Tako da znajući na šta je sve spremna kradonačelnica Jasna, siguran sam da je samo ona ili neko iz njenog krimogenog okruženja bio spreman da učini ove krimogene radnje navedene gore u tekstu. Čestitam na hrabrosti svih ovih godina novinarima Smederevskih novina i TV Smedereva. Istrajte i nadam se da će u najskorije vreme da se država obračuna sa Jasnom Avramović i njenim krimogenim instalacijama!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 09:05
  Permalink

  Pomenuti događaji u ovom članku su obaveštenje koje treba da budu predmet rada tužilaštva i policije,kako bih omogućili slobodan i bezbedan rad osoblja portala i lokalne televizije. Sve što je objavljeno na ovom portalu do sada a odnosi se na zloupotrebe i korupciju kako u državnim institucijama tako i u privrednim subjektima ,obavezuje nadležne institucije ( tužilastvo i policiju) da reaguju , izvrše privere i nakon togaodluče o eventualnom krivičnom ili prekršajnom postupku.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *