GRADONAČELNICE, KO NAPADA MEDIJE?

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.“ (član 4. Zakona o javnom informisanju i medijima)

Iako su novinari redakcije portala „Smederevske novine“ navikli da godinama rade pod pritiskom, u poslednjih nekoliko meseci dogodio se niz incidenata koji prevazilaze „uobičajena“ direktna i indirektna „upozorenja“, zbog tekstova u kojima se bavimo temama o kojima niko drugi ne piše. U javnosti se tim povodom do sada nismo oglašavali, ali, Jovica Šešlak, vlasnik i direktor portala „Smederevske novine“ i TV Smederevo, kaže da su situacije koje se mogu protumačiti kao vid zastrašivanja i pritiska sve učestalije, zbog čega je odlučio da o tome više ne ćuti.
Zanimljivo je, kaže, da je situacija počela da se „zaoštrava“ nakon što je TV Smederevo, posle pauze nastale zbog opstrukcija lokalne vlasti prilikom promene vlasništva iz javnog u privatno preduzeće, ponovo počela da emituje program. Poslednjih nekoliko meseci, tokom kojih smo objavili niz tekstova u vezi sa „spornim temama“, poput prodaje Želvoza, nalegalnog rada kablovskog distributera „Kopernikus“, zamenika javnog tužioca koji se bavio džeparenjem, propusta u funkcionisanju lokalne samouprave za koje je odgovorna gradonačelnica, u incidentima dolazi i do oštećenja lične i imovine preduzeća. Službenom vozilu našeg portala kao i Televizije Smederevo, najpre je polomljen brisač, potom retrovizor, u nekoliko navrata izgrebano je nekim oštrim predmetom sa obe strane, ali vrhunac je bio pre dve noći, kada su na vozili izbušene ili oštećene sve četiri gume. Pored svega toga, već mesecima na administrator portala sižu poruke koje sadrže govor mržnje.
„Nismo se mi uplašili, niti nas mogu uplašiti ti počinioci, koji to verovatno rade za flašu piva ili za neki dinar, samo upozoravam da stvar ima meru i da nećemo dozvoliti da to pređe u rutinu“, kaže Šešlak i dodaje: „Ne želim da verujem da iza „upozorenja“ stoji neko iz gradske vlasti ili gradonačelnica, s obzirom na to da su gotovo sve teme o kojima smo pisali vezane za lokalnu samoupravu, ali ako je tako, podsećam da novinari imaju status službenog lica, te bi eventualna krivična odgovornost bila znatno strožije kažnjena“.
Pre nekoliko meseci, navodi Šešlak, neko je tokom noći, pokušao da obije vrata zgrade u kojoj se nalaze redakcije našeg portala i TV Smederevo. Kako je reč o prostoru koji ima i svoje obezbeđenje, slučaj je, kaže Šešlak, odmah prijaviljen toj službi, koja je preduzela dalje korake u skladu sa svojim pravilima delovanja.
U avgustu prošle godine zabeležen je i upad na server na kome su podaci koji se tiču naloga TV Smederevo. O tome je, kako stoji u dopisu koji nam je prosleđen, obaveštena i policija.
-Do sada ništa od ovoga što se dogodilo nismo prijavili nadležnim organima. Međutim, situacija iz dana u dan postaje sve ozbiljnija, zbog čega smo prinuđeni da ubuduće, svaki incident, direktan ili indirektan napad na ljude i imovinu, prijavimo policiji i podnesemo krivičnu prijavu tužilaštvu. To je jedini način da pokušamo da se zaštitimo od eventualnih novih pokušaja sličnih ispada, koji bi mogli da dovedu do ozbiljnijih posledica – ističe Šešlak.

J.V.

8 thoughts on “GRADONAČELNICE, KO NAPADA MEDIJE?

 • 20. marta 2018. at 22:51
  Permalink

  Neradi se to Jovice za flasu piva ili neki dinar!To se radi za flasu viskija i stotine hiljada dinara koje primaju Peca Lepovic majstor za automobile i njegov sef i direktor Doma zdavlja Rasa magare.A stiti ih Jasna i policija jer im sredjuje bolovanja preko nekih doktora,a i ti ih stitis jer brises sve negativne komentare!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 22:08
  Permalink

  Stop nasilju! Gde su nadlezni organi?

  Reply
 • 19. marta 2018. at 22:06
  Permalink

  Gospodine Seslak , vi jedini stvari nazivate pravim imenom!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:58
  Permalink

  Mi smo tamo gde je vlast
  osudjujemo Jasnu

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:57
  Permalink

  Nemozes zaustaviti promene i narod

  Reply
 • 19. marta 2018. at 21:51
  Permalink

  Nesme se to raditi
  mislite o tome

  Reply
 • 19. marta 2018. at 11:48
  Permalink

  Ove novine su jedine imale smelost da pišu godinama o krimogenim delatnostima Jasne Avramović i njenih pajtosa. Tako da znajući na šta je sve spremna kradonačelnica Jasna, siguran sam da je samo ona ili neko iz njenog krimogenog okruženja bio spreman da učini ove krimogene radnje navedene gore u tekstu. Čestitam na hrabrosti svih ovih godina novinarima Smederevskih novina i TV Smedereva. Istrajte i nadam se da će u najskorije vreme da se država obračuna sa Jasnom Avramović i njenim krimogenim instalacijama!

  Reply
 • 19. marta 2018. at 09:05
  Permalink

  Pomenuti događaji u ovom članku su obaveštenje koje treba da budu predmet rada tužilaštva i policije,kako bih omogućili slobodan i bezbedan rad osoblja portala i lokalne televizije. Sve što je objavljeno na ovom portalu do sada a odnosi se na zloupotrebe i korupciju kako u državnim institucijama tako i u privrednim subjektima ,obavezuje nadležne institucije ( tužilastvo i policiju) da reaguju , izvrše privere i nakon togaodluče o eventualnom krivičnom ili prekršajnom postupku.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *