BRNABIĆ: NEMA OPŠTINE KOJA JE DEVASTIRANA KAO SMEDEREVSKA PALANKA

„Ne postoji lokalna samouprava koja je toliko devastirana kao Smederevska Palanka, koja se, nalazi u tužnom i neverovatnom stanju, sa više od tri milijarde dinara duga i 19 komunalnih preduzeća koja posluju sa gubitkom“ rekla je premijerka Ana Branabić prilikom posete ovoj opštini Podunavskog okruga.
Istakla je da je „neverovatno da je mesto koje je blizu Beograda i autoputa u takvoj devastaciji“ i navela da je, dok je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu napravila sanacioni plan za Smederevsku palanku.
-Dug je smanjen za 260 miliona dinara. Pregovara se sa komercijalnim bankama da se otpišu delovi velikih dugovanja, dok bi sredstva za otplatu dugova bila izdvojena iz budžeta Srbije – navela je premijerka Brnabić, istakavši da ova lokalna samouprava ne može da se bavi investicijama i privredom, jer mora da sanira dugove.
U pratnji potpredsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i koordinatora za Podunavski okrug Branka Malovića, ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojevića i predsednika Privremenog organa Nikole Vučena premijerka Ana Brnabić je posetila i Opštu bolnicu „Stefan Visoki“
– Vlada Srbije je u proteklom periodu uložila 35 miliona dinara za kupovinu potrebnih aparata. Izgradili smo novo odeljenje ginekologije i rekonstruisali odeljenje za palijativnu negu. Još 20 miliona uložili smo u interventnu sanaciju. Zgrada je stara, energetska efikasnost je loša. Do kraja leta kompletno ćemo renovirati ovu bolnicu i to će biti prva ustanova sekundarne zdravstene zaštite u Srbiji koja se kompletno renovira, jedna od najboljih u Srbiji – rekao je ministar Lončar.
Naveo je i da će zbog nedostatka stručnog kadra u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ dolaziti lekari iz Beograda za operacije katarakte, kolena, laparoskopije i druge zahvate, kao i da će se raditi na obuci lekara iz te opštine. Ministar je istakao i da će biti obnovljena i ambulanta u mestu Kolonija, koja nije obnavljana 30 godina.
Predsednik Privremenog organa opštine Nikola Vučena rekao je da je renoviranje bolnice jedna od najvećih investiicija u Smederevskoj Palanci u poslednjih 50 godina. Dodao je da se stanje u toj opštini, posle teške situacije u kojoj se nalazila od 2008. do 2016. godine, sada popravlja „korak po korak“.

Premijerka Brnabić obišla je i „Vodovod“ i obećala stanovnicima Smederevske Palanke da će Vlada Srbije izdvojiti potrebna sredstva da se u ovoj podunavskoj opštini potpuno rekonstruiše sistem vodosnabdevanja, dostojan života u 21. veku.

J. Šešlak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *