ЈАСНА „ОТИМА“ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Председници Савета месних заједница у нашем граду ускоро ће кључеве просторија морати да „предају“ секретарима, најновија је „жеља“ градоначелнице, сазнају „Смедеревске новине“. Тако ће особе које су пред законом одговорне за објекте месних заједница остати без увида ко, под каквим условима и у које сврхе користи тај простор, што би могло да проузрокује низ проблема.
Најновија одлука саопштена је усмено на састанку који је, пре нешто више од недељу дана, одржан са председницима Савета свих месних заједница, а коме су присуствовали члан Градског већа Мирко Ђурић, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове Драган Крстић, и градоначелница Јасна Аврамовић лично.
-На том састанку је саопштено да ће кључеве просторија месних заједница сви председници, који су их до сада дужили, морати да их предају секретарима, који ће од сада морати да присуствују свим активностима које се одвијају у нашим објектима. То не би било спорно да су пред законом за имовину месних заједница одговорни секретари, а не председници Савета, који, према новосапштеној одлуци, практично неће имати никакав увид у дешавања у том простору. Нећемо знати ко га користи, за које сврхе, под којим условима…Објашњено је да то одређује локална самоуправа. А ја дужим зграду и могу кривично да одговарам. Како ћемо онда бити одговорни за нешто над чим немамо никакву контролу – пита се наш саговорник.
Каже да би на овај начин могла озбиљно да буде угрожена и безбедност грађана.
-По закону председници Савета су на теритроији месних заједница главнокомандујући за одбрану од поплава и у случају ванредних ситуација, па није јасно како ћемо, без кључева, да реагујемо у таквим ситуацијама – објашњава наш извор.
Мада је на састанку наглашено да ће најновија одлука бити хитно спроведена, до сада из Градске управе месним заједницама није стигло ништа „написмено“. Наш извор наводи да ни надлежне службе Градске управе нису упознате са „новим начином рада“ који је предочен на састанку.
-Са службама имамо коректну сарадњу, али и они морају да слушају наређења, а зна се ко их издаје у локалној администрацији – закључује наш саговорник.
Наглашава да се на овај начин потпуно девастира, ионако, минорна улога Савета месних заједница које локална самоуправа готово ни за шта не консултује.
Један од разлога за овакво „увођење“ реда, кажу упућени, јесте нагон градоначелнице Јасне Аврамовић да покуша да контролише све и управља „распоредом“ састанака, чак и у месним заједницама, како би могла да одређује коме ће, а коме не, бити одобрен приступ простору који припада свим грађанима. То ће олакшати и окупљање њених „омиљених“ удружења, која су чинила чврсту мрежу некадашњег „Покрета за Смедерево“, групе грађана које се, иако је прешла у СНС, Аврамовићева никад није одрекла.

Ј. Шешлак

Comments are closed.