КЕНА ХТЕО ДА ПРОЋЕРДА 850 МИЛИОНА!?

Никада реализована инвестиција производње лутака за излог, које је пре пет година најавио тадашњи председник Општине Смедеревска Паланка, није једини „пропуст“ владавине Радослава Милојичића Кене овом варошицом. Како је овај актуелни кандидат Демократске странке за председника Општине на локалним изборима, који ће бити одржани 25. марта, водио Смедеревску Паланку, најбоље показује чињеница да су након његове смене овој општини остали дугови у висини три општинска буџета, којима је оптерећена локална самоуправа, али и сва јавна предузећа, што директно утиче на квалитет живота грађана овог места у Подунавском округу..
Занимљиви су уговори које је као председник општине потписивао са појединим коминетнтима. Међу њима се издваја и онај из 2013-те за обављање комуналних послова, одржавања зелених површина и јавних путева на територији општине Смедеревска Паланка, потписан на 25 година. Уговор је склопљен са приватним предузећем „Нискоградња“, а општина Смедеревска Паланка је, према том документу, била обавезна да за ове послове годишње издваја 30.230.438,99 динара, без ПДВ-а. То значи да је за обављање ових делатности, од којих неке припадају и појединим општинским јавним службама, Смедеревска Паланка требало да обезбеди 755.760.975 динара у каси једног приватника!? Са урачунатим ПДВ-ом, из градске касе је за тај период требало издвојити укупно скоро 850 милиона динара!
Поред неколико, најблаже речено „необичних“ чланова у овом уговору, један од занимљивијих је члан 5. у коме се каже да је извршилац дужан да у првих пет година рада уложи у своју опрему као основно средство рада „чак“ 5.000.000 динара!? Годишње би се овој приватној фирми из буџета Општине уплаћивало више од 30 милиона динара, без пдв-а, а они би у своју опрему улагали само милион динара… !?
До сада грађанима Смедеревске Паланке бивши председник општине никада није објаснио какаву би корист они имали од овако уговором „уређених“ међусобних односа локалне самоуправе и приватне фирме. Како Радослав Милојичић Кена поново учествује у изборној трци, можда је то прилика да Паланчанима одговори на ово, али и друга бројна питања, која су се нанизала након његовог одласка са функције.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.