ЈАСНИНИ КОНТЕЈНЕРИ „НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ“

Јавно комунално предузеће „Зеленило и гробља“ крајем прошле године завршило је поступак јавне набавке четири подземна контејнера, за коју је уговор са фирмом „Корали“ д.о.о Краљево закључен 21. децембра, а испорука требало да буде завршена три дана након тога. Међутим, ни месец дана након закључења уговора, сазнају „Смедеревске новине“ контејнери нису испоручени, иако је за њих, према нашем извору, већ извршена уплата више од милион динара. Према конкурсној документацији, четири контејнера за комунални отпад треба да буду у резервоару, да имају врећу запремине 3 кубна метра, а једна њихова трећина треба да се налази изнад земље. Надземни део резервоара треба да буде у металном кућишту, да би био заштићен од оштећења.
Иако је јавна набавка окончана, и мада контејнери нису испоручени, непознаница су и локације на које би они требало да буду постављени. Те локације, претхдоно би требало да буду адекватно уређене, како би контејнери уопште могли да се сместе под земљу, али се изгледа и овде ишло ишчашеном логиком према којој је набављена монтажна гаража која више од годину дана стоји у деловима на паркингу испред „Монопола“, јер локална самоуправа нема где да је „смести“.
Упоредо са набавком подземних контејнера за комунални отпад, ово јавно предузеће окончало је и набавку „хидрауличне дизалице за пражњење подземних контејнера са левком за прихват смећа и стабилизаторима на возилу“, а која треба да се „угради на основно возило ФАП 2023“. Овај додатак, који треба да служи за пражњење, ЈКП „Зеленило и гробља“ платило је дупло више од подземних контејнера, чак 1.910.000 динара без ПДВ-а. Уговор је закључен 27. децембра прошле године, али се рок за испоруку, како сазнајемо, већ плаћене дизалице, разликује од документа до документа. Према конкурсној документацији, рок уградње и испоруке дизалице је 30 дана од дана закључења уговора, док је у обавештењу о закљученом уговору наведено да је „период важења уговора до дана примопредаје предмета уговора“, што је врло произвољно и значи да дизалица може да буде испоручена и за месец дана, али и за две године. У конкурсној документацији предвиђена је и новчана казна у износу од 10 одсто вредности уговора без ПДВ-а, уколико дизалица не буде испоручена у предвиђеном року.
Упућени истичу да није тешко погодити чија је идеја била набавка ових контејнера и дизалице, и то на самом крају године, посебно ако се има у виду чињеница да је претходну директорку на челу ЈКП „Зеленило и гробља“ недавно заменила Виолета Максимовић, за коју важи да је један од најистакнутијих „сарадника од поверења“ градоначелнице Јасне Аврамовић.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.