JASNIN SKADAR

Iako je, sada već davne 2012. godine, prilikom obeležavanja 100 dana nove vlasti u Smederevu, tada novoustoličena gradonačelnica Jasna Avramović jednom od najznačajnijih gradskih investicija označila nadziđivanje Sportskog centra, taj “kapitalni projekat” do danas nije završen.

-Intenzivirana je izgradnja aneksa zgrade Sportskog centra. Završeno je pokrivanje krova, ozidane su sobe i trenutno se radi vodovodna, kanalizaciona i elektro-instalacija – rekla je Avramovićeva, predstavljajući “uspehe” tadašnje nove vlasti na konferenciji za medije, dok je gradska kuća iole bila otvorena za novinare.
Prema raspoloživim podacima, za ovaj posao samo u 2012-oj godini lokalna samouprava je izdvojila 20 miliona dinara i to iz kredita, a dodatno, još 29,9 miliona dinara bilo je namenjeno „nadziđivanju aneksa i pokrivanju bazena“, kako je navedeno u jednom od obrazloženja . Potom, i u budžetu za 2013-u godinu, iz dela sredstava kojima je raspolagala gradonačelnica, za isti posao planirano je još 15 miliona dinara.

U planovima realizacije kapitalnih projekata koji su sastavni deo budžeta grada cifre su nešto drugačije. Prema tabeli kapitalnih projekata za 2013-tu za dogradnju aneksa na sportskom centru planirano je 15 miliona dinara, dok u tabeli za narednu godinu pored te investicije stoje prazna polja i informacija da je za tu namenu u prethodnom periodu uloženo nešto više od 19 miliona dinara.

 

Tu figurira i još jedna cifra od 29,5 miliona dinara bez PDV-a iz avgusta 2012-te godine, koju je pomenuo tadašnji direktor Sportskog centra, uz navode da toliko vredi ugovor za prvu fazu radova. Naznačeno je da će pored urađenog krova, biti urađena i fasada, te da će u pokrivenom delu biti napravljene 23 komforne sobe sa ukupno 46 ležajeva, sa recepcijom i salom za sastanke.
Koliko je tačno novca iz gradske kase dato za posao koji nije završen teško je izračunati, a za više od pet godina od početka radova javnosti nije obelodanjeno na šta su tačno sredstva svih građana potrošena. Još manje je poznato zbog čega ta “kapitalna investicija” nije završena ni ko će snositi odgovornost za to. Jedno je sigurno – zgradu sporstkog centra još uvek okružuju skele na kojima godinama nema radnika, kao još jedan u nizu tragova da se malo toga od onog što gradonačelnica svakodnevno obećava i ostvaruje.

J. Šešlak