ЈАСНИН СКАДАР

Иако је, сада већ давне 2012. године, приликом обележавања 100 дана нове власти у Смедереву, тада новоустоличена градоначелница Јасна Аврамовић једном од најзначајнијих градских инвестиција означила надзиђивање Спортског центра, тај “капитални пројекат” до данас није завршен.

-Интензивирана је изградња анекса зграде Спортског центра. Завршено је покривање крова, озидане су собе и тренутно се ради водоводна, канализациона и електро-инсталација – рекла је Аврамовићева, представљајући “успехе” тадашње нове власти на конференцији за медије, док је градска кућа иоле била отворена за новинаре.
Према расположивим подацима, за овај посао само у 2012-ој години локална самоуправа је издвојила 20 милиона динара и то из кредита, а додатно, још 29,9 милиона динара било је намењено „надзиђивању анекса и покривању базена“, како је наведено у једном од образложења . Потом, и у буџету за 2013-у годину, из дела средстава којима је располагала градоначелница, за исти посао планирано је још 15 милиона динара.

У плановима реализације капиталних пројеката који су саставни део буџета града цифре су нешто другачије. Према табели капиталних пројеката за 2013-ту за доградњу анекса на спортском центру планирано је 15 милиона динара, док у табели за наредну годину поред те инвестиције стоје празна поља и информација да је за ту намену у претходном периоду уложено нешто више од 19 милиона динара.

 

Ту фигурира и још једна цифра од 29,5 милиона динара без ПДВ-а из августа 2012-те године, коју је поменуо тадашњи директор Спортског центра, уз наводе да толико вреди уговор за прву фазу радова. Назначено је да ће поред урађеног крова, бити урађена и фасада, те да ће у покривеном делу бити направљене 23 комфорне собе са укупно 46 лежајева, са рецепцијом и салом за састанке.
Колико је тачно новца из градске касе дато за посао који није завршен тешко је израчунати, а за више од пет година од почетка радова јавности није обелодањено на шта су тачно средства свих грађана потрошена. Још мање је познато због чега та “капитална инвестиција” није завршена ни ко ће сносити одговорност за то. Једно је сигурно – зграду спорстког центра још увек окружују скеле на којима годинама нема радника, као још један у низу трагова да се мало тога од оног што градоначелница свакодневно обећава и остварује.

Ј. Шешлак