PRIJAVLJENA EPIDEMIJA MORBILA U SMEDEREVU

Na teritoriji našeg grada laboratorijski je potvrđeno pet slučajeva malih boginja, rečeno je za „Smederevske novine“ u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu. Sve osobe su dobrog opšteg stanja i za sada nema hospitalizovanih pacijenata, kaže za naš portal dr Vera Joković Kostić, načelnica epidemiološke službe ove zdravstvene ustanove.
-Sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ dobijene su laboratorijske analize koje potvrđuju male boginje kod pet osoba. Najbitnije je da su sve one sa blažom kliničkom slikom, dobrog opšteg stanja, bez potrebe za hospitalizacijom, nalaze se na kućnom lečenju i za sada nisu zabeležene nikakve zdravstvene komplikacije – navela je dr Vera Joković Kostić.
Prema saznanjima „Smederevskih“ dve, od pet osoba kod kojih su potvrđene morbile, majka i dvogodišnje dete, bile su hospitalizovane u smederevskoj opštoj bolnici, ali su, nakon što je utvrđeno da je njihovo stanje potpuno stabilno, puštene na kućno lečenje. Među obolelima su i dve medicinske sestre ginekologije i opšte prakse, koje su, takođe, upućene na kućno lečenje.
U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu navode da se očekuje porast broja obolelih u narednom periodu.
-Što se tiče epidemiološke prognoze, na osnovu podataka koje imamo, očekujemo da u narednom periodu dođe do porasta broja obolelih od malih boginja, pre svega zbog karakteristika oboljenja. Male boginje imaju visok stepen zaraznosti, lice može da oboli kontaktom, kapljičnim putem.Zato je preporuka da se izbegavaju veći skupovi, kontakt sa licima koja imaju respiratorne infekcije, da se često peru ruke – objašnjava dr Vera Joković Kostić.
Ona dodaje da su ugroženi svi koji nisu vakcinisani, ali i vakcinisana populacija, kod koje je klinička slika mnogo lakša, sa znatno umanjenim izgledima da dođe do komplikacija.
Vakcinacija protiv malih boginja sprovodi se od 1971. godine, kada je korišćena jednovalentna vakcina. Potom je, 1981. godine uvedena dvovalentna, a od 1994. trovalentna vakcina, koja se i danas koristi.
Institut „Batut“ naložio je da se na teritoriji Srbije sada sprovodi vakcinacija dece starosti od 12 meseci, do 14-te godine, što je gornja granica za primanje ove vakcine. Nakon prijave epidemije raste i broj vakcinisanih.
Kada je reč o Smederevu obuhvat vakcinisane populacije je 95 procenata.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *