ZAMENA TABLICA – NOVI TROŠAK ZA VOZAČE

Prema izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, koji je stupio na snagu prošle godine, ubuduće na registarskim tablicama neće biti suglasnika sa dijakritičkim znacima, tzv. „kvačicama“, odnosno, registarske oznake automobila biće bez slova Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu – Y i W, dok slovo X ostaje.
To znači da će svi vozači, kojima su registarske tablice izdate 2011-te godine, a čije važenje ističe ove, ukoliko one sadrže neko od navedenih slova, morati da ih zamene, i za to izdvoje dodatnih oko 4.300 dinara, za novu registarsku tablicu, saobraćajnu dozvolu i registarsku nalepnicu.
Za sve one čija registarska tablica ne sadrži pomenute suglasnike, saobraćajna dozvola i tablice važiće još dve godine, pa će, ukoliko su im izdati 2011-te, zamenu morati da izvrše tek 2020-te godine. I njih, u svakom slučaju, nakon isteka važenja, očekuje zamena, koju već sada moraju da izvrše pojedini vozači.
Takođe, povećan je i porez na upotrebu motornih vozila, na šta je prethodnih godina bilo mnogo pritužbi, a država najavljivala da će ukinuti ovaj namet i novo usklađivanje propisa iz ove oblasti. To se još nije dogodilo, a u agencijama koje se bave registracijom vozila navode da je povećanje ovog poreza za 1 do 2 procenta tradicionalno za kraj svake godine.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *