HAPŠENJA ZBOG UTAJE POREZA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su odgovorno lice preduzeća “Metalik-Smederevo“ LJ.A. (47), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave. Prema navodima policije sumnja se da je LJ.A. od februara do maja 2016. godine nabavio sekundarne sirovine, koje nije prikazao u poslovnim knjigama. U cilju prikrivanja krivičnog dela nabavio je falsifikovane fakture koje su, navodno, bile izdate od jednog preduzeća za reciklažu, u vrednosti od 12.209.300 dinara. Na ovaj način, pošto nabavka sirovina nije bila prikazana i obračunata u poreskim prijavama, osumnjičeni je budžet Republike Srbije oštetio za 1.320.766 dinara. LJ.A. je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, a protiv tri osobe od kojih je nabavljao sirovinu biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U saradnji sa Poreskom policijom uhapšen je i Z.R. (46), ovlašćeno lice za zastupanje privrednog društva „Reciklažni centar-prerada“ i „Total sirovina promet”, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave. Sumnja se da je Z.R. od 2012. do kraja 2014. godine, kao zastupnik ovih privrednih društava, sa njihovih računa, na osnovu falsifikovanih otkupnih listova, podigao 18.087.609 dinara. Taj novac, kako se sumnja, nije prikazan kao prihod u poreskim prijavama, pa je osumnjičeni na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 3.445.639 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu uhapsili su vršioca dužnosti odgovornog lica akcionarskog društva „Mlekara Plana“ B.P. (1959), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja i neuplaćivanje poreza po odbitku. Postoje osnovi sumnje da B.P, sa još jednim licem protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od marta 2014. do avgusta 2016. godine, prilikom isplate zarade radnicima nije uplaćivao obračunate poreze i doprinose čime ih je oštetio za 15.052.000 dinara i uskratio im pravo na zdravstveno osiguranje.

Ova hapšenja obavljena su prethodnih nekoliko dana, tokom više odvojenih akcija koje je MUP sproveona teritoriji na Srbije. Uhapšeno je 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2010. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za oko 21,5 miliona evra. Akcije suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, sprovedene su na teritoriji policijskih uprava Čačak, Beograd, Zrenjanin, Požarevac, Smederevo, Jagodina i Novi Pazar, saopšteno je iz MUP-a. Policija je, između ostalog, razotkrila i uhapsila i osam članova organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, „izvukli“ iz preduzeća sa teritorije Srbije više od milijardu i četiristotine miliona dinara i tim firmama omogućili utaju poreza od 200.000.000 dinara. Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Apoteke Pančevo, bivši funkcioner „Jugobanke“ AD Kosovska Mitrovica, članovi kreditnog odbora za pravna lica “Srpske banke“, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima. Takođe, policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv 43 osobe, među kojima su tri policijska službenika, 10 carinskih službenika, advokat, odgovorno lice Ustanove Gitarijada Zaječar, odgovorna lica Koncerna „Farmakom M.B. Šabac“.

J.V.

Komentari za “HAPŠENJA ZBOG UTAJE POREZA

  • 28. decembra 2017. at 17:07
    Permalink

    Kad CE Bucu grobara da uhapsite?? Baba Jasna GA podrzava a za naknadu ima besplatnu sahranu!!😋

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *