CZK: TRIBINA „PATRIOTSKE SPONE“

Udruženje potomaka ratnika i veterana „Patriotska spona 1912-1999“ organizuje u petak, 29. decembra, u 18 časova, u koncertnoj dvorani Centra za kulturu, tribinu na kojoj će biti reči o srpskoj heroini Milunki Savić, Kolu srpskih sestara i hraniteljstvu u Srbiji. Predavači će, najavljuju rganizatori, biti književnici i istoričari Udruženja poeta iz Beograda, a učestvovaće i prestavnici Kola srpskih sestara i Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Miloševca.
„Patriotska spona“ ima za cilj jačanje, očuvanje i razvijanje svetlih i slobodarskih tradicija naše prošlosti, patriotizam i vrednosti srpskog naroda, kaže Saša Đorđević, predsednik udruženja. To sve, objašnjava, biće realizovano nizom kulturnih i sportskih aktivnosti, a u planu je organizovanje obilazaka stratišta i spomenika, kako bi što više građana upoznali sa istorisjkim nasleđem i potakli ih na njegovo očuvanje.
Osim navedenog, udruženje se bavi i humanitarnim radom, kroz humanitarni karavan „Posadimo seme ljubavi – nek izniknu dobra dela“.
-Udruženje je pokrenulo humanitarnu akciju „Pomoć za malu Milicu“. U saradnji sa Crvenim krstom došli smo do najugroženije porodice, odnosno, samohrane majke četvorogdišnje devojčice, koja je i žrtva porodičnog nasilja. Ona je u tri navrata bila u sigurnoj kući, a bila je bez prihoda i socijalne pomoći. Nije bila vidljiva u institucijama. Pomogli smo joj da ostvari svoja prava na socijalnu pomoć i dečiji dodatak i izdejstvovali da bivši suprug-zlostavljač plaća alimentaciju – svedoči Đorđević o jednoj, od niza humanitarnih aktivnosti, koje „Patriotska spona“ realizuje.
Kancelarija udruženja nalazi se u Karađorđevoj 12, u zgradi Centra za kulturu, ispod biblioteke. Iz „Patriotske spone“ pozivaju sve koji su u mogućnosti da daju svoj doprinos, u skladu sa svojim mogućnostima i željama, i postanu donator ili sponzor, kako bi se pomoglo što većem broju ljudi kojima je podrška neophodna.

J.V.

Comments are closed.