УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ, У КАСИ ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ

Одборници Скупштине града усвојили су буџет за 2018-ту годину који ће, према пројекцији, премашити 4 милијарде динара. То је, према усвојеном предлогу, за око 300 милиона динара више од овогодишњег, а основ за овакво планирање, кажу у владајућој коалицији, пронашли су у све бољем привредном амбијенту који омогућава већи прилив средстава и чињеници да је за наредну годину планирано неколико пројеката чију ће реализацију финансирати република.
-Планирани приходи буџета утврђени су у нивоу од 3.939.000.000 динара, сопствени приходи индиректних корисника буџетских средстава се планирају у нивоу од 95.686.622 динара, тако да укупан буџетски оквир износи 4.034.686.622 динара. У структури текућих прихода доминанта категорија су порези на доходак, добит и капиталну добит чији је износ 1.478.830.000 динара, као и порез на имовину који се планира у нивоу од 427,6 милиона динара – рекао је образлажући буџет Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.
Значајан део буџета у наредној години чиниће и трансферна средства која долазе из републичке касе, у укупном износу од 734,3 милиона динара. Наглашавајући да је буџет развојни, али и социјално одговоран, Стошић је истакао и његову инвестициону компоненту, наводећи да се у 2018-тој очекује покретање 43 капитална пројекта вредности веће од милијарду динара, који би требало да се реализују у наредне три године. Међу најзначајнијима су изградња Удовичког платоа, израда пројекта затвореног базена и изградња канализационог система у ромском насељу Мали кривак.
За поједине одборнике опозиције буџет је само „списак лепих жеља“, а као главни аргумент у прилог својој тврдњи наводе податак да је за првих девет месеци 2017-те године реализовано само 56,6 процената овогодишњег плана. Из владајуће коалиције демантују да је пуњење буџета лоше, а члан Градског већа Зоран Мишељић јавно је за скупштинском говорницом обећао „да ће до краја године реализација премашити 80 процената“. Такође, додао је да се очекивала и „помоћ грађана“ која је изостала, наводећи податак да у сеоским срединама само 3 одсто грађана плаћа порез на имовину.
Градоначелница Јасна Аврамовић истакла је да је већ у „ниском старту“ за наредну годину, најавивши инвестицију јапанског „Маицома“, долазак „Ћимолаје“, од које се, како је рекла, није одустало, али и улагања двојице Смедереваца заинтерсованих да у Слободној зони граде своје објекте. Сви они ће, како је истакла, купити земљиште, што ће повећати прилив новца у градску касу. Навела је да су у току преговори са финским „ПКЦ“-ом да купе земљу и сами изграде другу халу за потребе проширења капацитета у нашем граду, али и да град откупи халу која је изграђена из кредита, а у којој они сада послују. Најавила је да ће следеће године посао добити и све медицинске сестре са бироа за запошљавање, јер је намера града да здравствена заштита буде доступна у сваком селу.
-И нема никаквих дилема да ће се у 2018-тој години отворити најмање још 4.000 радних места. Најмање. Свако ће моћи да се запосли и својим знањем и умећем да себи крчи пут – навела је она.
Подвукла је и да се од 2013-те до 2017-те године у Смедереву запослило 19.800 људи.
-Наравно, нису то све нова радна места. Многа су ту вероватно радна места оних људи који су радили на црно, а сад су ушли у легалне токове. Сви они имају сада здравствене књижице, имају радни стаж, сутра могу да се надају пензији – рекла је, између осталог, а током излагања навела и следеће:
-На евиденцији имамо 51.500 запослених и имамо 42.000 пензионера. То је 93.000 људи, од 101.000 гласача, плус расељени, којих имамо 2-3 хиљаде, који прима неку плату, пензију или нечега у граду Смедереву. И кад додате оних 6.700 (колико је на бироу) на тих 93.000, то је ту негде 101.000 људи. Ми можемо да причамо што год хоћемо, али постоје подаци, истина и чињенице. Према томе, немојте ми рећи да се у Смедереву живи горе него што је било – подвукла је Аврамовићева.
Пред одборницима су били и планови и програми пословања јавних предузећа и институција, неколико тачака из области урбанизма, предлози кадровских планова Градске управе, а усвојена је и одлука о куповини простора 243 квадрата за потребе предшколске установе.
На почетку седнице објављено је и да је Јовица Вујовић, дугогодишњи члан Демократске странке напустио ову одборничку групу у локалној скупштини и да ће од сада наступати као самостални одборник.

Ј.В.

Comments are closed.