RADINAC: OŠTEĆEN SISTEM ODBRANE OD POPLAVA, UGROŽENO 3.500 HEKTARA ORANICA

Iako je prošle godine, završetkom crpne stanice u koju je uloženo oko 34 miliona dinara, rešen problem plavljenja oko 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u slivu reke Badrike, nesavesni pojedinci, izazivanjem požara, stvorili su nove probleme poljoprivrednicima Radinca, Vranova i Lipa.
Kako saznajemo, krajem prošlog meseca izbio je požar na delu sistema, tačnije na ustavi, koja se nalazi na oko 1,5 kilometar od crpne stanice, čiji je zadatak da onemogući da se prilikom obilnijih padavina višak vode slije u seoske njive. Niz sagovornika sa kojima smo razgovarali na ovu temu tvrdi da je požar podmetnut, zbog čega je policiji podneta krivična prijava protiv NN lica.
Intervencijom vatrogasaca vatra je brzo ugašena, a izgoreo je veliki poklopac koji redastavlja važan deo ustave. Nadležni objašnjavaju da je prilikom paljevine nastala manja materijalna šteta na samoj ustavi, ali poljoprivrednici tvrde da je na ovaj način onemogućeno funkcionisanje sistema, pa bi, u slučaju većih padavina, njihove njive ponovo bile poplavljene.
-Više puta smo ukazivali na taj problem, jer su se dešavale sitne štete na tom objektu i ranije. Kada su prošle godine Vodoprivredno preduzeće i Srbijavode, u saradnji sa lokalnom samoupravom, završili ovaj sistem, ponadali smo se da smo se rešili muka sa poplavama. Ali, neodgovorni pojedinci zapalili su poklopac klapne koja je sastavni deo sistema odbrane od voda, i sada opet imamo problem koji pokušavamo da rešimo pre nego dođe do obilnijih padavina. Tražimo od policije da nađe izvršioce, a i da se nađe adekvatno rešenje, jer ima tu propusta u obezbeđenju, pošto planom i programom Srbijavode nisu tu predvidele čuvara – kaže Ivan Milenković, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Smederevski domaćin“ iz Radinca.
Za ovaj objekat i nasip u slivu Badrike nadležni su Vodoprivredno preduzeće i Srbijavode.
-Direktor Vodoprivrednog preduzeća Smederevo je prisustvovao gašenju požara na ustavi od strane vatrogasaca, u prisustvu policije, kao i naknadnom uviđaju od strane nadležnih lica. Orijentaciona vrednost štete iznosi 400.000 dinara. U toku su sanacioni radovi na ovoj crpnoj stanici, jer je ista, tokom leta ove godine, takođe oštećena, i to pre tehničkog pregleda i prijema koji prethode preuzimanju i uvršćenju iste u redovno održavanje kod Vodoprivrednog centra Morava – navodi se, kizmeđu ostalog, u odgovoru Srbijavoda prosleđenom našoj redakciji.
Dodaju i da su u toku „radnje i prikupljanje neophodnih podataka, koji će biti osnov da se navedeni problem reši, privremeno ili trajno. Rok za to nije definisan, jer ova vrsta radova zavisi od vremenskih uslova kao i od drugih faktora“.
Ko je i zbog čega izazvao požar na ovom delu sistema odbrane od poplava trebalo bi da utvrdi istraga koja je u toku. Poljoprivrednici očekuju da odgovorni za, kako kažu, „ovu diverziju“ budu procesuirani, ali to neće rešiti problem koji nastala šteta može da izazove. Vremenske prilike za sada im idu na ruku, ali su, na žalost, posle velikih ulaganja nadležnih i završetka sistema odbrane od poplava, ponovo prinuđeni da gledaju „u nebo“.

J.V.

One thought on “RADINAC: OŠTEĆEN SISTEM ODBRANE OD POPLAVA, UGROŽENO 3.500 HEKTARA ORANICA

  • 15. decembra 2017. at 15:38
    Permalink

    pa sta ocete vi iz radinca vrsite krivicno delo vasi ljudi to rade!!!!!ugrozavaju bezbednost svima!!!!!!!ako dodje do poplava potopice se sve!zbog vas iz radinca!!!!!lepo se udruzite platite popravite!!!!!!!a ne samo kukate ko da neko drugi to mora za vas da uradi!!!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *