GRADSKA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI: „DEMIJURG“ MATE ĐORĐEVIĆA

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Smederevu od srede, 6. decembra do 20. decembra, biće postavljena izložba „Demijurg“ Nemanje Mate Đorđevića. Na njoj će biti predstavljen niz radova, uglavnom velikog formata, koji su nastali u periodu od 2015. do 2017. godine na prostoru Francuske.

Na izložbi u Smederevu umetnik će se,nakon izlagačke pauze od dve godine kao uvod u njegova planirana izlaganja tokom 2018. godine, predstaviti uljima na platnu i crtežima. Ono što suštinski oblikuje poetiku ovog autora nisu veliki društveno-istorijski, kulturni i civilizacijski konteksti, već ona svojim radovima određuje epohu na njenom, kako sam kaže: „dnevnom nivou, u svojim usitnjenim delovima, rasparčanim po našoj stvarnosti kada opstaju samo zablude kao glupost,zablude kao beščašće i samo zablude kao zabluda… Prefarbavao sam taj unutrašnji otpad, koji svako nosi, pa da vidimo, kako on stoji ovde u Smederevu.“

Nemanja Mate Đorđević je dobitnik više domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima su: Nagarada za crtež Vladimir Veličković,  dve nagrade Francuske Akademije Lepih Umetnosti, Nagrada za crtež Osten, Makedonija, ,Likovna jesen-Milan Konjović, Sombor; Finalista je fonda Antonia Marena, Francuska.

Nemanja Mate Đorđević je rođen u Beogradu 1983.godine. Živi i radi na relaciji Beograd-Pariz od 2014.godine.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *