ЈАСНА ОМОГУЋИЛА МОНОПОЛ „КОПЕРНИКУСУ“?

Кабловски дистрибутер „Коперникус“ монополиста је у овој делатности на нашој територији, пошто је, према сазнањима „Смедревских“, за остале оператере градска кућа, у којој све службе под контролом држи градоначелница Јасна Аврамовић, затворена, а Смедерево „забрањени град“. Према информацијама до којих смо дошли, иако су, како то налажу законске процедуре, поднели захтев за добијање урбанистичких услова за постављање мреже у Смедереву, један од дистрибутера, „Астра телеком“, већ месецима чека на неопходна одобрења, и исто толико на било какав одговор надлежних локалне самоуправе. Одуговлачење на руку највише иде „Коперникусу“ који већ дванаест година нелегално послује, о чему су „Смедеревске“ већ писале.
Осим што нема главни пројекат ни грађевинску дозволу за постављање инфратсруктуре на територији Смедерева, кабловски дистибутер „Коперникус“, без одобрења и било каквог уговора користи бандере ЕПС Дистибуције и стубове јавне расвете локалне самоуправе. Незнање или незаинтересованост суграђана, такође им иде на руку, па каблове развлаче и преко приватних поседа, иако на то, због недостатка валидне документације, немају никакво право.
Да нелегално користе инфраструктуру ЕПС Дистрибуције потврђује допис у којем је јасно наведено да „Коперникус“ нема одобрење овог јавног предузећа да у Смедереву каблове развлачи користећи њихове стубове.
-Елетродистрибуција Смедерево нема важећи, тзв. уговор о регулисању међусобних односа по питању инсталирања КДС инсталација на стубовима електродистрибутивних водова са фирмом Кopernikus technology, нити је дата наша сагласност за извођење тих радова. По питању КДС инсталација које су самовласно раније постављене или се сада постављају по нашим стубовима, поступа се по инструкцијама ЕПС дистрибуције д.о.о. Београд, зависно од околности, укључујући и обраћање судским органима, ради налагања да се каблови уклоне – наводи се у допису до којег су дошле „Смедеревске новине“.
Наша редакција дошла је у посед још једног документа, готово идентичне садржине, који датира још из 2010. године. Из њега се види и да се „Коперникус“ користи преваром, како би поједине суграђане „приволео“ на сарадњу.
-Допис који вам је упућен од кабловског дистрибутера „Кopernikus technology гроуп“ је неистинит, јер он са ЕД „Центар“ Крагујевац – огранак ЕД „Електроморава“ Смедерево нема уговор за постављање кабловског развода по ел. енергетским објектима, а нема ни потребну грађевинску дозволу за развод – наведено је у документу из 2010-те године.
„Смедеревске“ су већ писале о хаварији коју је изазвало такво нелегално постављање каблова на стубове ЕПС-а у улици Генерала Ждана на Царини 2009. Године, када је материјалну штету претрпело око 50 породичних домаћинстава. Тадашњи шеф одељења за електрорадове у „Електромрежи“ Београд Валериан Аксић, потврдио је за јавност да су они утврдили да је до хаварије дошло јер је кабловски дистрибутер „Коперникус“ развукао мрежу испод далековода, без сагласности „Електромреже“.
Према тврдњама појединих суграђана, онда када им не дозволе да каблове развуку користећи бандере ЕД, „Коперникус“ их пребацује на стубове јавне расвете који припадају локалној самоуправи, упркос томе што немају грађевинску дозволу ни одбрење за то. На тај начин избегавају трошкове накнада и такси које би морале да се слију у касу града. Право је питање колико је буџет града по овом основу оштећен за све ове године и ко је „Коперникусу“ омогућио да у нашем граду убира приходе, без икаквих трошкова. Уз то, грађанима наплаћују најскупљу претплату за кабловску телевизију, која месечно износи 1.400 динара. Само летимичним збрајањем цифара, испада да је „Коперникус“ у Смедереву за дванаест година зарадио више стотина милиона динара.
Подсећамо, „Коперникус“ је своје пословање у Смедереву започео 2005. године, у време када је председница општине била актуелна градоначелница Јасна Аврамовић. Тада је, према нашим сазнањима постојао извесни протокол о сарадњи, али на тај документ није стављен потпис, па је питање у којој мери он може бити основ да приватник јавну инфраструктуру, која је власништво свих грађана, користи бесплатно и да ли би исти случај био и са неким другим оператером, који би „Коперникусу“ могао да представља конкуренцију у Смедереву.

Ј. Шешлак

19 thoughts on “ЈАСНА ОМОГУЋИЛА МОНОПОЛ „КОПЕРНИКУСУ“?

 • 8. decembra 2017. at 12:35
  Permalink

  Zašto ovaj Šešlak briše sve komentare koji opisuju sve lopove iz redova sns a rade u državnim preduzećima, npr Domu zdravlja? Što samo da se Jasna blati?

  Reply
 • 7. decembra 2017. at 21:03
  Permalink

  Imam osecaj kada isprate Jasnu ,svi ti kotoboze njeni verni pratioci ce da predju na Stosicevu stranu da bi sacuvali svoje funkcije ,i opet ista pesma ,sve je isto samo Jasne nema.

  Reply
 • 7. decembra 2017. at 20:53
  Permalink

  Danas sam video Jasnu izbliza , zena se pretvorila u avet , nedao mi dragi Bog da dodjem do te tacke do koje je ona dosla. Politika moze da podigne coveka a moze i da ga unisti kao sto je u slucaju Jasne Avramovic. Za sve postoi rok trajanja , a ona je svoj rok trajanja ubrzala tako sto je oko sebe okupila sve sebi slicne , licemere zeljne novca moci i vlasti . Gledjuci realnu situaciju u Smederevu na politickoj sceni , zakljucak , sve su to licemeri ,glumci ,cinkarosi i koristoljubivi prevaranti.

  Reply
 • 7. decembra 2017. at 10:54
  Permalink

  Jasmina Vojinović sto se foliraš sa dr Jasnom u Vranovu kad joj ovamo radiš iz leđa. Pijes kafu sa Jovanom Bečom i pljujes po njoj. A viđena sa Stošićem pre neko veče u Kovinu to ne pričaš doktorki ?

  Reply
  • 7. decembra 2017. at 18:52
   Permalink

   Znači i Ćuvikara napusta brod koji tone. Ne primajte te Jasnine uvlakače ,oni rade samo za sebe.

   Reply
 • 6. decembra 2017. at 19:07
  Permalink

  Šešlak kakvu pobedu danas u opštini slavi Drp Jasna ,Vlada Abramovic,Ćuvikara,Vlada Lasta,Mirko Svirko. Kažu da samo sačekaju Novu godinu i sve će biti po starom. Istraži sta se dešava u opštini.

  Reply
 • 5. decembra 2017. at 14:06
  Permalink

  Cudna je covek zivotinja, ne zna da se povuce dostojanstveno . Jasna je sebe srozala i od sebe napravila klovna. Svi oni koji joj se lazno smeskaju i podrzavaju sutra ce joj okrenuti ledja . Oni su je i doveli dovde svojim lazima. Ostace sama i napustena od svih!

  Reply
 • 5. decembra 2017. at 12:13
  Permalink

  Nije mi jasno sta je toliko inspirise da na svakom koraku pravi budalu od sebe.Po Beogradu je izbegavaju kazu bezite ide „luda Jasna“ zeno ne ponizavaj se vise i ne trazi nemoguce.Svojom bahatoscu si sve odjurila od sebe ostala si sama i luda.Kad ustanes ujutro posle neprospavane noci jer citavu noc smisljas nove lazi i prevare umij se i pogledaj u ogledalo.Vidi na sta licis !!!!!Na strasilo koje ni hiljadu voda ni sapuna ne moze da opere.Prljavstina je duboko u tebi ali je izasla na povrsinu.Razmisli sta ostaje iza tebe.Nista……..

  Reply
 • 5. decembra 2017. at 07:49
  Permalink

  Jasna jači smo od sudbine niko nam nista ne moze. Kakav Malović,Jasni niko nista ne moze vlada ce Smederevom jos dva mandata u inat vama a posle ce je naslediti brat pa bratanac itd. Cokić ce i dalje biti poslanik barem dva mandata. Sestre i braca ce i dalje biti odbornici. Ceo sprat u opštini zvaće se tetkin sprat ma zgrade ce se zvati tetkin zgrada.

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 21:44
  Permalink

  Ko stiti drp Jasnu? Ko drzi tu zenu na vlasti ako je sve sto pisete tacno? Prisivate joj raznorazne malverzacije , a ona i dalje na vrhu! Pusta film o sebi, gde se Vucic i ne spominji, a ona i dalje na vrhu! Da li je ta zena neunistiva?

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 20:26
  Permalink

  Evo Sultanija je ceo dan po palati Srbija jurila predsednik,a osmim kulturnog javljanja nista vise nije uspela da uradi. Nije uspela da kaže nista sto novine svaki dan pisu o njenim aferama ,niti da se zali na Malovića. Mene je bilo sramota da je gledam kako juri i moljaka po salonu. Sramota nasta je spala , postala je obična krpa. Zamisli Sultanija je usla da igra šah u salu,a nista ne zna o šahu . Tragi komično sta je zena spreman da uradi da ostane jos koji dan na vlasti.

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 19:52
  Permalink

  Pa jeste sve po zkaonu ali po Jasninom zakonu , ja i samo ja drp , cuvajte svoja radna mesta direktora, nacelnika , inspektora , jer ako radite drp za mene a malo samo malo drp i za sebe sacuvali ste i svoja radna mesta, Jasnina tacka zakona o drpokratiji , sta znaju gradjani sta je drp ,posto su glupi i da saznaju nece im biti jasno kako smo svi slozno drp radili .

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 17:59
  Permalink

  Pazi kuda ides,zato pazi ko te prati,
  pazi kako sejes,tako ce i da ti se vrati!
  Pazi cemu se veselis,tudje ne pozeli,
  u celiji ces hladnoj drustvo gadno sad da delis!
  Kada si varala,gradom harala,ljude smarala,bukvalno sve zakone rusila i obarala,vrata nogom otvarala,ali bolelo te uvo nisi prestajala da gazis!
  Sada svodimo racune,puno si ih imala,igrala se boga,zasrala si mnogo!
  Sad ces dobiti sta si trazila,zato sto nikad nisi pazila!
  Sad grabis ko nikad,jer ti prolazi vreme,
  nadohvat uspeha, ali..
  ONI paze na tebe!!!

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 17:27
  Permalink

  Ti si Sultanija nepopravljiva! Kriminalac je uvek kriminalac, dok se ne nađe iza rešetaka. Nije mi Jasno, šta čeka ova vlast sa hapšenjem Jasne Avramović? Ko nju štiti? Jel možda neko čeka da se opet desi neka havarija kao 2009. godine kada je 50 porodica pretrpelo materijalnu štetu? A tek ne daj Bože da se nešto desi sa onim Jasninim cisternama sa gasom koje prolaze svakoga dana kroz centar Smedereva!

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 17:13
  Permalink

  Čim Mačora pomenete, da li u tekstu ili komentarima, odmah mi se trči u wc. Da mi je samo znati gde ovakve likove pronalazi Drp Jasna Avramović. Katastrofa! Mada ljudi kažu da se sličan sličnom raduje. I kad imate ovkve predstavnike u vlasti kao što su Mačor i Jasna, onda niko nije kriv kad naši sugrađani imaju lošu sliku o SNSu u Smederevu. Posle celu stranku i sve naprednjake izjednačavaju sa takvima. Sa nepismenima i kriminalcima!
  Gore u tekstu je sve jasno ko dan. Hteo bih da pitam kada će da se stane na put kriminalu sultanije Drp Jasne Avramović?

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 14:48
  Permalink

  Osurili su se od para! Malverzacije, provizije, zaposljavanja…Posao je imao posebnu tarifu , doduse u zadnje vreme je bilo snizenje za poslove na odredjeno!Sto bi nas narod rekao kolko para toliko muzike!

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 14:31
  Permalink

  Nije mi jasno kako se to od plate kupuju stanovi, lokali,automobili, skupocen namestaj….? Pitam Jasnu i njenu svitu. Pojasnite nam da i mi koji radimo kupimo isto!?

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 14:27
  Permalink

  Ko zna sta ce sve da iskoci na videlo kada se otvori Pandorina kutija? Ona i njeni saradnici su debelo inkasirali od kad su na vlasti! Stanovi u BG-u se kupuju kao cipele!

  Reply
 • 4. decembra 2017. at 14:19
  Permalink

  Bas lepa tema za skupštinu . Posto se ona stalno busa u grudi da sve radi po zakonu. Da vodi računa o parama građana. Da vidimo gde su naši novci. Mačor bas odlična tema za tebe.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *