„ЈАСНИН“ КОПЕРНИКУС НЕЛЕГАЛНО ПОСЛУЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

„Кopernikus technology“ из Београда већ више од деценије у нашем граду послује без важећих дозвола и неосновано од грађана узима новац за своје услуге, сазнају „Смедеревске новине“. То произилази из документације, доступне нашој редакцији, из које се јасно види да, у време када су започињали постављање кабловско-дистрибутивне мреже на територији Смедерева, 2005-те године, нису имали одобрење за градњу, али ни главни пројекат. Реаговала је и грађевинска инспекција која је „Коперникусу“ наложила да „у року од 10 дана изврши враћање у првобитно стање објеката на којима је извео радове на спољашњем и унутрашњем разводу КДС-а, зато што изводи радове без прибављеног одобрења за изградњу и главног пројекта“ што је супротно Закону о планирању и изградњи. Ова фирма није поседовала чак ни акт о урбанистичко-техничким условима, који је основа за прибављање остале потребне документације. Радови нису престали, објекти нису враћени у првобитно стање, а у међувремену је „Коперникус“ „премрежио“ читав град и преузео примат у овој делатности у Смедереву.

Једини папир на основу кога се „Коперникус“ у Смедереву бави кабловским дистрибуирањем телевизијског програма јесте Протокол о пословно-техничкој сарадњи са локалном самоуправом, из марта 2005. године, на који, према нашим сазнањима, није стављен чак ни потпис. Занимљиво је да је у то време челна фигура била, погађате, актуелна градоначелница Јасна Аврамовић, под чијом палицом су и тада биле све надлежне службе у граду. Другим заинтересованим фирмама које су желеле да се баве овим послом у Смедереву, то је било онемогућено. Познат је случај предузећа „Делфин“ које је, поштујући процедуре, затражило сагласности и одобрења, али одговор на захтев никада нису добили. Са истом праксом наставило се до данас, тако да се са идентичним проблемима сусрећу сви кабловски оператери који покуцају на врата нашег града. Градоначелница је „припомогла“ да „Коперникус“ реализује и последњи у низу својих „пословних пројеката“, а то је емитовање програма из нерегистрованог смедеревског студија под капом телевизије „Коперникус Исток“. Тачније, то је била „контрауслуга“ дистрибутера, који се „реванширао“ Аврамовићевој за све претходно учињено, омогућивши јој тако, да после приватизације једине локалне телевизије у граду, поново има своју „огласну таблу“ преко које ће наставити са самопромоцијом. И за то су награђени добијањем новца из буџета за пројектно финансирање, који је отишао предузећу регистрованом у Београду.

Да су били и остали привилеговани показују и кривичне пријаве које је, Зоран Поповић, као тадашњи директор КДС ПТТ-а, подносио смедеревској полицији, али је јавности остало непознато да ли су наводи из њих преиспитани и да ли је у том случају покренут било какав поступак. Својевремено, на њихов нелегалан рад указивала је и ТВ Јерина, коју је, иако је имала дозволу од РРА за емитовање програма, „Коперникус“ скинуо из своје понуде, а на њено место, за одређену надокнаду, ставио Лукићеву телевизију.

Осим конкурената, великих проблема због непрописног коришћења постојеће инфраструктуре без одобрења, имали су и грађани, али на њихове бројне притужбе нико није реаговао. Било је оштећења објеката физичких лица, али и великих хаварија које су, на срећу, завршавале без жртава, али у којима је забележена значајна материјална штета. Најдрастичнији пример забележен је у мају 2009. године на Царини, у улици Генерала Ждана, када је скоро 50 породица остало без макар једног кућног апарата, а неке од њих без комплетне беле технике. Подсећамо, тада је, због недаекватно постављених каблова које је „Коперникус“ развукао без одобрења „Електромреже Београд“, дошло до кратког споја са далеководом, што је изазвало четири експлозије. Материјална штета причињена је не само житељима поменуте улице, већ и овом јавном предузећу, чија је инфраструктра, такође, оштећена. Без струје су тада били сви корисници моравских села, центра града и насеља Папазовац. На лице места тада су осим предстваника поменутих фирми изашли и инепктори за привредни криминал полицијске управе Смедерево, али јавност није сазнала шта је утврђено истаргом и да ли је покренут икакав поступак.

Све ово није било довољно да се надлежне службе Градске управе и других органа позабаве радом „Коперникуса“ у Смедереву, који све време, користећи њихове пропусте, уредно послује, узима новац од грађана, а да, истовремено, како произилази из наших сазнања, није уложио ни у основна средства за отпочињање рада, на којима локална самоуправа инсистира када су у питању друга предузећа која се баве овом делатношћу.

Према нашим сазнањима и у смедеревском тужилаштву „леже“ три кривичне пријаве против „Коперникуса“. О томе да ли се по њима поступа, да ли је покренута истрага и имају ли икакав исход, читајте наредних дана на порталу „Смедеревске новине“.

Ј. Шешлак

16 thoughts on “„ЈАСНИН“ КОПЕРНИКУС НЕЛЕГАЛНО ПОСЛУЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

 • 2. aprila 2019. at 17:42
  Permalink

  Da je dobra, nije. Ali… Našao gospodin Šešlak „Sir Oliver“ da priča o njoj… Jao Bože, pa da se čovek prekrsti i levom rukom. Jasna je za njega malo dete.

  Reply
 • 1. decembra 2017. at 13:47
  Permalink

  U jednoj ustanovi kulture zaposlila kumu,njenog bate,nesudjenu direktorku srednje skole,u toj istoj ustanovi bivsa zamenica direktora sama odredjuje svoj koeficijent zato sto joj je to Jasna odobrila,jer ne ide iz njenog dzepa.A isti direktor ovde mora da cuti i da sve te protivzakonite radnje podrzava da bi sacuvao svoju fotelju.Takodje se i podrugim JP na Jasnin zahtev cine protivzakonite radnje za koje ona nwece odgovarati jer odgovaraju rukovodeci ljudi koje je ona postavila,uglavnom nedovoljno skolovane ali dobro poslusne.Da vidimo na karaju ko ce biti odgovoran,u svakom slucaju treba zastiti clanove SNS_a koji insistiraju na postovanj zakona,I u slucaju Kopernikusa ta Jasna je muvala pa to se vidi i iz filma koji su xa njene potrebe ovi snimili.Bruka za grad i nasu stranku.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 21:38
  Permalink

  Da nešto ne valja u ovom Smederevu očigledno je da ne valja.U JP .Smederevo zaposleno je veliki broj radnika ko je bio za vladajuće u opštini i dao svoj glas. Ti radnici beskorisno su sedeli po ovim preduzećima i trebalo ih je uposliti. Nađeno je Solomonsko utopijsko rešenje da sve poslove koji su bili preko Direkcije za izgradnju i urbanizam i građevinsko zemljište preuzme Parking servis i Zelenilo i groblje . Niko se nije pitao da li su stručno osposobleni i da li imaju mehanizaciju za obavljanje delatnosti. Rezultat svega je taj da je polovina Smedereva u rupama a druga polovina u mraku.Vozači su počeli da jure po ulicama svoje otpale točkove automobila a drugi su bezupešno pokušavali da dobiju informaciju kome da se požale i prijave kvar kada im na banderi ne radi svetlo. Ko je i uspeo da dobije nadležne za to, dobijao je odgovor koji nebi uspeo ni malo dete da prevari.Prijavio sam kvar pre 4 meseca i ništa od toga ,negde sijalice ne rade mesecima a negde po ceo dan rade ,strašno a sve mi građani to plaćamo.Sve je u haosu i nikada neće biti u redu jer je stara poslovica iz Raja izašla ,,radio ne radio svira ti radio ,, . Zaista su našli pravo rešenje samo još treba da skoče u Dunav i utope se pa da budu pravi ,,utopisti,, .

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 20:59
  Permalink

  Kaže stara poslovica da nema ništa gore nego kad seljanka stane na asfalt (Viki). Pogazila razne ljude,zlo koje se ne radja. Brzo će se vratiti na seoski put,poljoprivredom da se bavi pošto za bolje i nije!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 20:24
  Permalink

  Kada brod tone ,prvo misevi begaju.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 13:00
  Permalink

  Po opštini Jasna šeće,
  samo pućka i blebeće,
  glavom vije, širi rep,
  misli: Bože,još sam šef!
  SNS sve meri,
  a ona se kinđuri, kočoperi,
  ali jedno zlo je jede,
  što je niko,
  al’ baš niko,
  i ne gleda.
  Psi prolaze,
  al’ ne haju,
  neće da je
  ni zalaju!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:10
  Permalink

  Možda će ovaj tekst da aktivira postupanje po krivičnim prijavama i da se dostavi Saopštenje za javnost koje će da bude objavljeno na ovom portalu kako bi se građani obavestili i imali “ pravu i istinitu“ informaciju od nadležnih državnih institucija u vezi navoda u ovom članku.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:09
  Permalink

  Šešlak sukob interesa !!!!!!! Jer ti nedozvoljavaju tv sd na kablovskom programu!!!!!!! Pa sta? Treba ih podrzati zbog sport kluba

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:07
  Permalink

  „Reagovala je i građevinska inspekcija koja je „Kopernikusu“ naložila da „u roku od 10 dana izvrši vraćanje u prvobitno stanje objekata“ ??????
  Ta „inspekcija“ uvek isto uradi, naprave papir da bi sebe zaštitili, ali posle ništa više ne preduzimaju. Pola Smedereva je izgrađeno na takav način, naravno ko podmaže. Ko je beše načelnik inspekcije? Maksina žena Jasnin kadar? A pre nje je bila devojka vlasnika Maxi taksija, Glavonjin kadar? Sve ugledni građani Smedereva. A ko je sve vreme načelnik gradske uprave?? Naravno, Milijana Novaković, najveći kriminalac u istoriji gradske uprave Smederevo.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 11:58
  Permalink

  Ne samo to , u Zelenilu pod hitno dovesti Republicu revizorsku inspekciju , tako isto u vodovod i JKP. Direktorka Ekonomske Skole je na sve strane pljuvala Aleksandra Vucica i pricala kako joj niko ne moze nista , a odluci o njenom postavljanju je odlucila lokalna samuprava tojest Jasna Avramovic. U JKP ima najmanje deset osoba u administraciji koje je zaposlila Jasna, a sede i ne rade nista a primaju platu . Tako je isto i u vodovodu tamo je DZUNGLA OD PREZAPOSLENIH politicko podobnih Jasni Avramovic . Zelenilo je preuzelo groblja i pijace kako bi mesnim zajednicama oduzela sva sredstva sa koima su raspolagali i sami odrzavali groblja i pijace .A sada ne mogu da postignu da sve odrade jer nemaju dovoljno radnika , jer su se svi nabili u administraciju . Jasna je pomesala cevi u JKP , umesto cevi gde treba da ide voda tu ide kanalizacija. Sto je naj gore svi ti JASNINI politcko podobni ljudi su nestrucni i nekvalikofani za vodjenje tih preduzeca ,ali su sposobni za manipulacije i mahinacije .Tako da i Kopernikus nije iznenadjenje ,postavljen je od Jasne da bi stitio njene interesei plasirao u narod ono sto im Jasna naredi. Kada sagledamo celokupnu situaciju u javnim preduzecima u Smederevu je haos odnosno cveno lopovski alaram.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 11:18
  Permalink

  I svaki put pomislim da u slučaju Jasne Avramović ne može više ništa da me negativno iznenadi i ono svaki put se uhvatim za glavu. Žena je opasan kriminalac, opasan za okolinu. Samo smišlja kako će i na koji način da napravi neku prevaru , da se „ugradi“ i izvrši neki kriminal. Čim su joj urgirali da je oslobode za mito i korupciju, ona sa kriminalom ne staje. I neće da stane sve dok je marica ponovo ne pokupi. Živi bili, pa videli!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:53
  Permalink

  To je samo zrnce peska iz dugogodišnjeg krimogenog miljea Drp Jasne Avramović. Nažalost neki od sugrađana tek sada saznaju kriminalne rabote Jasne Avramović, ali budite ubeđeni da mnogi žitelji Smedereva znaju pravo (korumpirano) lice naše, poštene u lakat, gradonačelnice Jasne Avramović!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:45
  Permalink

  Gospodo iz centrale SNSa, do kada mislite da na vlasti održavate kriminalca Jasnu Avramović? Kome to prkosite? Građanima Smedereva, opoziciji, naprednjacima ili svima nama?! Gotovo svi u Smederevu znaju da je Jasna korumpirana i da traži isključivo korist za sebe! Samo Vama gospodo to nije jasno! Jel treba neko svakog dana da Vam to isto crta? Gospodo iz centrale SNSa, maknite više tog kriminalca sa mesta gradonačelnika!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:34
  Permalink

  A zašto se to tek danas saznaje… zašto nismo ranije to saznali, ko je to prikrivao, ćutao, saučestvovao, možda i neki od ovih koji je sada ruše… i vi koji je rušite preteraste bre, baš spinujete, aj malo spustite loptu!!!

  Reply
  • 30. novembra 2017. at 11:04
   Permalink

   Pa zato sto su ovi njeni počeli da dostavljaju papire tek sada. Vide da je kraj blizu pa da ga ubrzaju i da se operu od nje!!!

   Reply
  • 30. novembra 2017. at 13:41
   Permalink

   Da li su Viki i Miki dostavili papire iz inspekcije?Sta je jutros novinar Đora trazio po opstini a nacelnica Milijan ga jurila po kancelarijama?

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *