„JASNIN“ KOPERNIKUS NELEGALNO POSLUJE U SMEDEREVU

„Kopernikus technology“ iz Beograda već više od decenije u našem gradu posluje bez važećih dozvola i neosnovano od građana uzima novac za svoje usluge, saznaju „Smederevske novine“. To proizilazi iz dokumentacije, dostupne našoj redakciji, iz koje se jasno vidi da, u vreme kada su započinjali postavljanje kablovsko-distributivne mreže na teritoriji Smedereva, 2005-te godine, nisu imali odobrenje za gradnju, ali ni glavni projekat. Reagovala je i građevinska inspekcija koja je „Kopernikusu“ naložila da „u roku od 10 dana izvrši vraćanje u prvobitno stanje objekata na kojima je izveo radove na spoljašnjem i unutrašnjem razvodu KDS-a, zato što izvodi radove bez pribavljenog odobrenja za izgradnju i glavnog projekta“ što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. Ova firma nije posedovala čak ni akt o urbanističko-tehničkim uslovima, koji je osnova za pribavljanje ostale potrebne dokumentacije. Radovi nisu prestali, objekti nisu vraćeni u prvobitno stanje, a u međuvremenu je „Kopernikus“ „premrežio“ čitav grad i preuzeo primat u ovoj delatnosti u Smederevu.

Jedini papir na osnovu koga se „Kopernikus“ u Smederevu bavi kablovskim distribuiranjem televizijskog programa jeste Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa lokalnom samoupravom, iz marta 2005. godine, na koji, prema našim saznanjima, nije stavljen čak ni potpis. Zanimljivo je da je u to vreme čelna figura bila, pogađate, aktuelna gradonačelnica Jasna Avramović, pod čijom palicom su i tada bile sve nadležne službe u gradu. Drugim zainteresovanim firmama koje su želele da se bave ovim poslom u Smederevu, to je bilo onemogućeno. Poznat je slučaj preduzeća „Delfin“ koje je, poštujući procedure, zatražilo saglasnosti i odobrenja, ali odgovor na zahtev nikada nisu dobili. Sa istom praksom nastavilo se do danas, tako da se sa identičnim problemima susreću svi kablovski operateri koji pokucaju na vrata našeg grada. Gradonačelnica je „pripomogla“ da „Kopernikus“ realizuje i poslednji u nizu svojih „poslovnih projekata“, a to je emitovanje programa iz neregistrovanog smederevskog studija pod kapom televizije „Kopernikus Istok“. Tačnije, to je bila „kontrausluga“ distributera, koji se „revanširao“ Avramovićevoj za sve prethodno učinjeno, omogućivši joj tako, da posle privatizacije jedine lokalne televizije u gradu, ponovo ima svoju „oglasnu tablu“ preko koje će nastaviti sa samopromocijom. I za to su nagrađeni dobijanjem novca iz budžeta za projektno finansiranje, koji je otišao preduzeću registrovanom u Beogradu.

Da su bili i ostali privilegovani pokazuju i krivične prijave koje je, Zoran Popović, kao tadašnji direktor KDS PTT-a, podnosio smederevskoj policiji, ali je javnosti ostalo nepoznato da li su navodi iz njih preispitani i da li je u tom slučaju pokrenut bilo kakav postupak. Svojevremeno, na njihov nelegalan rad ukazivala je i TV Jerina, koju je, iako je imala dozvolu od RRA za emitovanje programa, „Kopernikus“ skinuo iz svoje ponude, a na njeno mesto, za određenu nadoknadu, stavio Lukićevu televiziju.

Osim konkurenata, velikih problema zbog nepropisnog korišćenja postojeće infrastrukture bez odobrenja, imali su i građani, ali na njihove brojne pritužbe niko nije reagovao. Bilo je oštećenja objekata fizičkih lica, ali i velikih havarija koje su, na sreću, završavale bez žrtava, ali u kojima je zabeležena značajna materijalna šteta. Najdrastičniji primer zabeležen je u maju 2009. godine na Carini, u ulici Generala Ždana, kada je skoro 50 porodica ostalo bez makar jednog kućnog aparata, a neke od njih bez kompletne bele tehnike. Podsećamo, tada je, zbog nedaekvatno postavljenih kablova koje je „Kopernikus“ razvukao bez odobrenja „Elektromreže Beograd“, došlo do kratkog spoja sa dalekovodom, što je izazvalo četiri eksplozije. Materijalna šteta pričinjena je ne samo žiteljima pomenute ulice, već i ovom javnom preduzeću, čija je infrastruktra, takođe, oštećena. Bez struje su tada bili svi korisnici moravskih sela, centra grada i naselja Papazovac. Na lice mesta tada su osim predstvanika pomenutih firmi izašli i inepktori za privredni kriminal policijske uprave Smederevo, ali javnost nije saznala šta je utvrđeno istargom i da li je pokrenut ikakav postupak.

Sve ovo nije bilo dovoljno da se nadležne službe Gradske uprave i drugih organa pozabave radom „Kopernikusa“ u Smederevu, koji sve vreme, koristeći njihove propuste, uredno posluje, uzima novac od građana, a da, istovremeno, kako proizilazi iz naših saznanja, nije uložio ni u osnovna sredstva za otpočinjanje rada, na kojima lokalna samouprava insistira kada su u pitanju druga preduzeća koja se bave ovom delatnošću.

Prema našim saznanjima i u smederevskom tužilaštvu „leže“ tri krivične prijave protiv „Kopernikusa“. O tome da li se po njima postupa, da li je pokrenuta istraga i imaju li ikakav ishod, čitajte narednih dana na portalu „Smederevske novine“.

J. Šešlak

16 thoughts on “„JASNIN“ KOPERNIKUS NELEGALNO POSLUJE U SMEDEREVU

 • 2. aprila 2019. at 17:42
  Permalink

  Da je dobra, nije. Ali… Našao gospodin Šešlak „Sir Oliver“ da priča o njoj… Jao Bože, pa da se čovek prekrsti i levom rukom. Jasna je za njega malo dete.

  Reply
 • 1. decembra 2017. at 13:47
  Permalink

  U jednoj ustanovi kulture zaposlila kumu,njenog bate,nesudjenu direktorku srednje skole,u toj istoj ustanovi bivsa zamenica direktora sama odredjuje svoj koeficijent zato sto joj je to Jasna odobrila,jer ne ide iz njenog dzepa.A isti direktor ovde mora da cuti i da sve te protivzakonite radnje podrzava da bi sacuvao svoju fotelju.Takodje se i podrugim JP na Jasnin zahtev cine protivzakonite radnje za koje ona nwece odgovarati jer odgovaraju rukovodeci ljudi koje je ona postavila,uglavnom nedovoljno skolovane ali dobro poslusne.Da vidimo na karaju ko ce biti odgovoran,u svakom slucaju treba zastiti clanove SNS_a koji insistiraju na postovanj zakona,I u slucaju Kopernikusa ta Jasna je muvala pa to se vidi i iz filma koji su xa njene potrebe ovi snimili.Bruka za grad i nasu stranku.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 21:38
  Permalink

  Da nešto ne valja u ovom Smederevu očigledno je da ne valja.U JP .Smederevo zaposleno je veliki broj radnika ko je bio za vladajuće u opštini i dao svoj glas. Ti radnici beskorisno su sedeli po ovim preduzećima i trebalo ih je uposliti. Nađeno je Solomonsko utopijsko rešenje da sve poslove koji su bili preko Direkcije za izgradnju i urbanizam i građevinsko zemljište preuzme Parking servis i Zelenilo i groblje . Niko se nije pitao da li su stručno osposobleni i da li imaju mehanizaciju za obavljanje delatnosti. Rezultat svega je taj da je polovina Smedereva u rupama a druga polovina u mraku.Vozači su počeli da jure po ulicama svoje otpale točkove automobila a drugi su bezupešno pokušavali da dobiju informaciju kome da se požale i prijave kvar kada im na banderi ne radi svetlo. Ko je i uspeo da dobije nadležne za to, dobijao je odgovor koji nebi uspeo ni malo dete da prevari.Prijavio sam kvar pre 4 meseca i ništa od toga ,negde sijalice ne rade mesecima a negde po ceo dan rade ,strašno a sve mi građani to plaćamo.Sve je u haosu i nikada neće biti u redu jer je stara poslovica iz Raja izašla ,,radio ne radio svira ti radio ,, . Zaista su našli pravo rešenje samo još treba da skoče u Dunav i utope se pa da budu pravi ,,utopisti,, .

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 20:59
  Permalink

  Kaže stara poslovica da nema ništa gore nego kad seljanka stane na asfalt (Viki). Pogazila razne ljude,zlo koje se ne radja. Brzo će se vratiti na seoski put,poljoprivredom da se bavi pošto za bolje i nije!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 20:24
  Permalink

  Kada brod tone ,prvo misevi begaju.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 13:00
  Permalink

  Po opštini Jasna šeće,
  samo pućka i blebeće,
  glavom vije, širi rep,
  misli: Bože,još sam šef!
  SNS sve meri,
  a ona se kinđuri, kočoperi,
  ali jedno zlo je jede,
  što je niko,
  al’ baš niko,
  i ne gleda.
  Psi prolaze,
  al’ ne haju,
  neće da je
  ni zalaju!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:10
  Permalink

  Možda će ovaj tekst da aktivira postupanje po krivičnim prijavama i da se dostavi Saopštenje za javnost koje će da bude objavljeno na ovom portalu kako bi se građani obavestili i imali “ pravu i istinitu“ informaciju od nadležnih državnih institucija u vezi navoda u ovom članku.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:09
  Permalink

  Šešlak sukob interesa !!!!!!! Jer ti nedozvoljavaju tv sd na kablovskom programu!!!!!!! Pa sta? Treba ih podrzati zbog sport kluba

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 12:07
  Permalink

  „Reagovala je i građevinska inspekcija koja je „Kopernikusu“ naložila da „u roku od 10 dana izvrši vraćanje u prvobitno stanje objekata“ ??????
  Ta „inspekcija“ uvek isto uradi, naprave papir da bi sebe zaštitili, ali posle ništa više ne preduzimaju. Pola Smedereva je izgrađeno na takav način, naravno ko podmaže. Ko je beše načelnik inspekcije? Maksina žena Jasnin kadar? A pre nje je bila devojka vlasnika Maxi taksija, Glavonjin kadar? Sve ugledni građani Smedereva. A ko je sve vreme načelnik gradske uprave?? Naravno, Milijana Novaković, najveći kriminalac u istoriji gradske uprave Smederevo.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 11:58
  Permalink

  Ne samo to , u Zelenilu pod hitno dovesti Republicu revizorsku inspekciju , tako isto u vodovod i JKP. Direktorka Ekonomske Skole je na sve strane pljuvala Aleksandra Vucica i pricala kako joj niko ne moze nista , a odluci o njenom postavljanju je odlucila lokalna samuprava tojest Jasna Avramovic. U JKP ima najmanje deset osoba u administraciji koje je zaposlila Jasna, a sede i ne rade nista a primaju platu . Tako je isto i u vodovodu tamo je DZUNGLA OD PREZAPOSLENIH politicko podobnih Jasni Avramovic . Zelenilo je preuzelo groblja i pijace kako bi mesnim zajednicama oduzela sva sredstva sa koima su raspolagali i sami odrzavali groblja i pijace .A sada ne mogu da postignu da sve odrade jer nemaju dovoljno radnika , jer su se svi nabili u administraciju . Jasna je pomesala cevi u JKP , umesto cevi gde treba da ide voda tu ide kanalizacija. Sto je naj gore svi ti JASNINI politcko podobni ljudi su nestrucni i nekvalikofani za vodjenje tih preduzeca ,ali su sposobni za manipulacije i mahinacije .Tako da i Kopernikus nije iznenadjenje ,postavljen je od Jasne da bi stitio njene interesei plasirao u narod ono sto im Jasna naredi. Kada sagledamo celokupnu situaciju u javnim preduzecima u Smederevu je haos odnosno cveno lopovski alaram.

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 11:18
  Permalink

  I svaki put pomislim da u slučaju Jasne Avramović ne može više ništa da me negativno iznenadi i ono svaki put se uhvatim za glavu. Žena je opasan kriminalac, opasan za okolinu. Samo smišlja kako će i na koji način da napravi neku prevaru , da se „ugradi“ i izvrši neki kriminal. Čim su joj urgirali da je oslobode za mito i korupciju, ona sa kriminalom ne staje. I neće da stane sve dok je marica ponovo ne pokupi. Živi bili, pa videli!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:53
  Permalink

  To je samo zrnce peska iz dugogodišnjeg krimogenog miljea Drp Jasne Avramović. Nažalost neki od sugrađana tek sada saznaju kriminalne rabote Jasne Avramović, ali budite ubeđeni da mnogi žitelji Smedereva znaju pravo (korumpirano) lice naše, poštene u lakat, gradonačelnice Jasne Avramović!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:45
  Permalink

  Gospodo iz centrale SNSa, do kada mislite da na vlasti održavate kriminalca Jasnu Avramović? Kome to prkosite? Građanima Smedereva, opoziciji, naprednjacima ili svima nama?! Gotovo svi u Smederevu znaju da je Jasna korumpirana i da traži isključivo korist za sebe! Samo Vama gospodo to nije jasno! Jel treba neko svakog dana da Vam to isto crta? Gospodo iz centrale SNSa, maknite više tog kriminalca sa mesta gradonačelnika!

  Reply
 • 30. novembra 2017. at 10:34
  Permalink

  A zašto se to tek danas saznaje… zašto nismo ranije to saznali, ko je to prikrivao, ćutao, saučestvovao, možda i neki od ovih koji je sada ruše… i vi koji je rušite preteraste bre, baš spinujete, aj malo spustite loptu!!!

  Reply
  • 30. novembra 2017. at 11:04
   Permalink

   Pa zato sto su ovi njeni počeli da dostavljaju papire tek sada. Vide da je kraj blizu pa da ga ubrzaju i da se operu od nje!!!

   Reply
  • 30. novembra 2017. at 13:41
   Permalink

   Da li su Viki i Miki dostavili papire iz inspekcije?Sta je jutros novinar Đora trazio po opstini a nacelnica Milijan ga jurila po kancelarijama?

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *