JASNI MESO, A NARODU KUPUS

U obrocima koje Crveni krst Smederevo priprema za korisnike Narodne kuhinje više nema mesa, pošto lokalna samouprava ovoj humanitarnoj organizaciji duguje više od 4 miliona dinara za pripremu, distribuciju i raspodelu besplatnog obroka, sazaju „Smederevske novine“.
Do skoro je dug prema Crvenom krstu bio nešto viši od 6 miliona dinara, u međuvremenu im je uplaćeno 1,8 miliona, ali ta sredstva nisu dovoljna da se održi uobičajena dinamika pripreme obroka, jer nisu namireni svi dobavljači koji obezbeđuju namirnice za Narodnu kuhinju. Kako im obezbeđena roba nije plaćena, prestali su sa isporukom, saznaje naš portal.
Situacija je bila alarmantna i početkom avgusta, kada je bio blokiran račun Crvenog krsta. U tom trenutku, lokalna samouprava odugovlačila je sa isplatom 8,5 miliona dinara za pripremu, distribuciju i raspodelu besplatnog obroka, za deo marta, april, maj i jun, uprkos zaključku Gradskog veća, koje je odobrilo prenos navedenih sredstava.
-Više puta u poslednjih par meseci predočavali smo Gradskoj upravi da Crveni krst Smederevo vrlo teško posluje i da je finansijska blokada pitanje dana. Očito ovo upozorenje nije ozbiljno shvaćeno i postojala je iluzija pojedinih funkcionera Gradske uprave da organizacija ima druge alternativne izvore finansiranja. Ogromne obaveze stvorene su prema dobavljačima hrane, EPS-u, državi u PDV-u, kao i prema zaposlenima – navedeno je tada u dopisu koji je ovdašnja humanitarna organizacija uputila gradonačelnici Jasni Avramović.
Za uplatu sredstava tada je urgirala i krovna organizacija Crvenog krsta Srbije, a neuplaćivanje novca protumačeno je kao signal da se prestane sa radom na ovom socijalnom programu, koji im je zakonom poverila država, kako se ne bi stvarala „sve veća finansijska dubioza“. Gašenje Narodne kuhinje u Smederevu letos je izbegnuto pošto je deo sredstava, na kraju, ipak, prebačen na račun Crvenog krsta.
Prema saznanjima „Smederevskih“ situacija je i sada gotovo podjednako alarmantna. Ovakvo ponašanje gradonačelnice Jasne Avramović bilo je očekivano, s obzirom na to da je još početkom godine u više navrata izjavljivala da Crveni krst korisnicima daje „odvratnu hranu“. Tada je najavila da će posao pripreme, distribucije i raspodele obroka dobiti neko drugi, putem javne nabavke koja je trebalo da bude raspisana do kraja januara. Nakon sastanka sa Vesnom Milenović, sekretarkom Crvenog krsta Srbije, takav potez, ipak, nije usledio. Sredinom jula lokalna samouprava je pripremu obroka Narodne kuhinje ponovo poverila smederevskoj humanitarnoj organizaciji, ali je dinamika obezbeđivanja pripadajućih novčanih sredstava, očigledno izostala.

J. Šešlak

Comments are closed.