ЈАСНИ МЕСО, А НАРОДУ КУПУС

У оброцима које Црвени крст Смедерево припрема за кориснике Народне кухиње више нема меса, пошто локална самоуправа овој хуманитарној организацији дугује више од 4 милиона динара за припрему, дистрибуцију и расподелу бесплатног оброка, сазају „Смедеревске новине“.
До скоро је дуг према Црвеном крсту био нешто виши од 6 милиона динара, у међувремену им је уплаћено 1,8 милиона, али та средства нису довољна да се одржи уобичајена динамика припреме оброка, јер нису намирени сви добављачи који обезбеђују намирнице за Народну кухињу. Како им обезбеђена роба није плаћена, престали су са испоруком, сазнаје наш портал.
Ситуација је била алармантна и почетком августа, када је био блокиран рачун Црвеног крста. У том тренутку, локална самоуправа одуговлачила је са исплатом 8,5 милиона динара за припрему, дистрибуцију и расподелу бесплатног оброка, за део марта, април, мај и јун, упркос закључку Градског већа, које је одобрило пренос наведених средстава.
-Више пута у последњих пар месеци предочавали смо Градској управи да Црвени крст Смедерево врло тешко послује и да је финансијска блокада питање дана. Очито ово упозорење није озбиљно схваћено и постојала је илузија појединих функционера Градске управе да организација има друге алтернативне изворе финансирања. Огромне обавезе створене су према добављачима хране, ЕПС-у, држави у ПДВ-у, као и према запосленима – наведено је тада у допису који је овдашња хуманитарна организација упутила градоначелници Јасни Аврамовић.
За уплату средстава тада је ургирала и кровна организација Црвеног крста Србије, а неуплаћивање новца протумачено је као сигнал да се престане са радом на овом социјалном програму, који им је законом поверила држава, како се не би стварала „све већа финансијска дубиоза“. Гашење Народне кухиње у Смедереву летос је избегнуто пошто је део средстава, на крају, ипак, пребачен на рачун Црвеног крста.
Према сазнањима „Смедеревских“ ситуација је и сада готово подједнако алармантна. Овакво понашање градоначелнице Јасне Аврамовић било је очекивано, с обзиром на то да је још почетком године у више наврата изјављивала да Црвени крст корисницима даје „одвратну храну“. Тада је најавила да ће посао припреме, дистрибуције и расподеле оброка добити неко други, путем јавне набавке која је требало да буде расписана до краја јануара. Након састанка са Весном Миленовић, секретарком Црвеног крста Србије, такав потез, ипак, није уследио. Средином јула локална самоуправа је припрему оброка Народне кухиње поново поверила смедеревској хуманитарној организацији, али је динамика обезбеђивања припадајућих новчаних средстава, очигледно изостала.

Ј. Шешлак

Comments are closed.