BEZ MEDALJE NA DRUGOM KOLU KUPA SRBIJE

Streljačka družina „Smederevo“, organizator drugog kola Kupa Streljačkog saveza Srbije vazdušnim oružjem, nije uspela da osvoji nijednu medalju na „svom“ terenu. Na strelištu u Sportskoj hali zabeleženi su malo slabiji nastupi u disciplinama puškom i kiksevi u disciplinama pištoljem, koji su udaljili domaće strelce od postolja.

Najbliži osvajanju medalje bio je naš talentovani junior Petar Adamović. On je u poslednjoj seriji, prilikom podizanja pištolja, opalio metak van mete, koji je registrovan kao promašaj. Ipak, i sa jednim hicem manje, naš talentovani pištoljaš bio je četvrti junior, sa samo krugom zaostatka za trećeplasiranim Stefanom Popaživanovim iz Streljačkog kluba „Kikinda“ i dva za osvajačem srebrne medalje, Markom Nikolićem, iz SK „Zemun Centar“. Pobedio je Adamovićev reprezentativni kolega, Stefan Todorović iz SK „Kolubara“ iz Lazarevca.

U ovoj kategoriji vredan pohvale je nastup najmlađeg smederevskog pištoljaša, Dušana Bojića, koji je sa 541 krugom zauzeo šesto mesto i prve bodove za finale kupa, koje je na programu početkom sledeće godine, najverovatnije na istom mestu. U kategoriji juniora pištoljem nadmetalo se 17 juniora.

Ana Alentijev uspešno krči svoj put u finale domaćeg kup takmičenja. Sa 368 krugova ona je bila sedma u kategoriji seniorki pištoljem. Prvo mesto osvojila je reprezentativka Bobana Veličković iz SK „Bor 030“. Srebrna medalja pripala je Aleksandri Ristović iz SK „Zvezdara“, a bronzanu je osvojila Katarina Maricki iz SK „Živko Relić Zuc“ iz Sremske Mitrovice. Na drugom kolu kupa pištoljem je nastupilo ukupno 27 seniorki.

Juniorka Ana Todorović sa 325 krugova bila je 15. Medalje su osvojile Katarina Maricki iz „Zuca“, Malina Stanojković iz SK „Bor 030“ i Lea Aleksić iz SK „Novi Beograd Ušće“. Ukupno je nastupilo 17 juniorki pištoljem.

U disciplini puškom nastupila su tri juniora „Smedereva“. Najbolji rezultat imao je reprezentativac Veljko Ilić. Sa 608,2 kruga međutim, bio je daleko od svojih mogućnosti, a samim tim i od medalje. Rezultat za šesto mesto, ipak je vredeo bodova za finalni turnir. Nemanja Adamović bio je 22, a Nemanja Živojinović, odmah iza njega. Medalje su osvojili Đorđe Savić iz SK „Oko sokolovo“ iz Kosjerića, Aleksa Mitrović iz SK „Novi Beograd Ušće“ i Dušan Dimitrijević iz SK „Čika Mata“ iz Kragujevca. Ukupno se takmičilo 27 juniora. Ekipno, naši dečaci su zauzeli šesto mesto sa ukupnim rezultatom od 1770,3 kruga. Nastupilo je ukupno 8 ekipa.

Juniorka Natalija Tasić je sa 405,8 krugova zauzela 16. mesto u najbrojnijoj kategoriji juniorki puškom u kojoj se takmičilo 45 strelaca ovog uzrasta.

„POLICAJAC“ I „ČIKA MATA“ PRVI MIKS ŠAMPIONI SRBIJE

Mešoviti parovi Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda (vazdušni pištolj) i Streljačkog kluba „Čika Mate“ iz Kragujevca (vazdušna puška) prvi su šampioni Srbije u miksu, novoj olimpijskoj disciplini.
Prvo Prvenstvo Srbije u miksu vazdušnim oružjem održano je u Smederevu, po privremenim pravilima Svetske streljačke federacije, testiranim na finalnom turniru Svetskog kupa u Nju Delhiju, krajem oktobra ove godine. Svaki član para u kvalifikacijama je pucao po 40 dijabola, a pet najboljih mikseva prošli su u finale, koje je održano po sistemu ispadanja do 24. serije. Svaki klub je imao pravo da prijavi po dva para po disciplini.

Prvi tim „Policajca“, u sastavu Damir Mikec i Biljana Markoš, je ubedljivo osvojio zlato u nadmetanju pištoljem, ispred druge ekipe istog kluba koju su činili Branko Mašanović i Danijela Mrdović. Bronzom se okitila Streljačka družina „Aleksa Dejović“ iz Užica za koju su gađali Duško Petrov i kadetkinja Jelena Todorović. Prvi tim „Smedereva“ koga su činili Petar Adamović, Ana Alentijev završio je na petom mestu.

U ekipi „Čika Mate“ 1 puškom su gađali Milutin Stefanović i juniorka Nevena Armuš. Kragujevački miks je u uzbudljivom finalu trijumfovao sa 492,3 kruga. Svega dva deseta dela kruga na drugom mestu zaostao je tim „Partizana“, koji su činili Andrea Arsović i 13-godišnji pionir Sava Ljujić. Bronza je pripala je drugom timu „Novog Beograda Ušće“, sastavljenom od kadeta Kristine Lazarević i Alekse Mitrovića. Za „Smederevo“ su puškom gađali Veljko Ilić i Natalija Tasić i sa 812.7 naš miks je zauzeo 15. mesto u kvalifikacijama.
Medalje, plakete i diplome najboljima je uručio Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije.

Inače, Srbija je aktuelni prvak Evrope u miksu sa oba oružja. Na ovogodišnjem EP titule od prošle godine odbranili su ekipa puškom Milutin Stefanović/Andrea Arsović i par pištoljem u kome gađaju Damir Mikec i Zorana Arunović, od ove sezone članica novog kluba Olimpik 011, koji nije učestvovao na nacionalnom šampionatu. Na Evropskim prvenstvima primenjivan je sistem takmičenja koji se prilično razlikuje od aktuelnih privremenih pravila ISSF.

Smederevo će i narednog vikenda biti streljački centar regiona

Na trećem međunarodnom turniru vazdušnim oružjem za mlade najavljen je rekordan broj strelaca. Njih 170 i više iz 8 zemalja, napraviće više od 300 nastupa. Prvog dana, u subotu 25. novembra, na programu je takmičenje u kome se strelci po kategorijama do 14, do 16 i do 18 godina nadmeću za za Grand prix Smedereva, a sledećeg dana, u nedelju 26. novembra, svi nastupaju u apsolutnoj konkurenciji na omladinskom Walther kupu. Za rezultate najbliže svetskim rekordima u obe discipline generalni sponzor turnira, nemačka kompanija Walther i ove godine dodeliće pušku Walther LG 400 i pištolj Walther LP 400.

SDN

Comments are closed.