INICIJATIVE FONDACIJE TIJANA JURIĆ NIJE BILO U SMEDEREVU JER NIJE BILO ZAINTERESOVANIH VOLONTERA

Za predlog uvođenja novog člana u Krivični zakon Srbije, po kome bi ubice i silovatelji dece, maloletnika i bremenitih žena doživotno bili na robiji, bez mogućnosti uslovnog otpusta, građani su protekle nedelje mogli da daju svoj potpis u više od 30 gradova širom Srbije, ali ne i u Smederevu. Osnovni razlog zbog kojeg je ova inicijativa „preskočila“ grad na Dunavu leži u činjenici da, kako nam je rečeno u Fonndaciji Tijana Jurić, nije bilo zainteresovanih volontera koji bi bili angažovani tokom akcije.
-Nije bilo neke posebne metodologije na osnovu koje su birani gradovi ili opštine u kojima će biti organizovana akcija sakupljanja potpisa za našu inicijativu. Fondacija ne raspolaže velikim materijalnim sredstvima, oslonjeni smo na volontiranje, tako da su i formulare za prikupljanje potpisa dobili svi koji su nam se javili i za to bili zainteresovani. Naime, iz mnogih mesta samoinicijativno su se javljali građani koji su obećali da će raditi na prikupljanju potpisa i tamo gde ih je bilo akcija je i organizovana – rekla je za naš portal Jovana Kristina Vezmar iz Fondacije Tijana Jurić.
To, međutim, nije uticalo na uspeh akcije, s obzirom na to da je, prema još nepotvrđenim podacima, tokom prošle nedelje prikupljeno oko 150.000 potpisa građana, što je četiri puta više od broja potpisa potrebnih da predlog uđe u skupštinsku proceduru. Kako nezvanično saznajemo, inicijativa će nadležnim organima biti predata, najverovatnije u sredu.
Podsećamo, Tijana Jurić je petnaestogodišnja Subotičanka koja je oteta i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u Bajmoku, a čije telo je pronađeno dvanaest dana kasnije na zapuštenom smetlištu u jednom naselju opštine Sombor.
Roditelji ubijene devojčice bili si inicijatori tzv. „Tijaninog zakona“, koji podrazumeva da policija u potragu za nestalim licima kreće bez odlaganja, odnosno, da se ne čeka istek roka od 48 sati, kako je to ranije bilo predviđeno, već odmah po prijavi nestanka.
Poslednja inicijativa za koju su prikupljani potpisi građana usmerena je, pre svega, na povećanje bezbednosti dece u Srbiji, jer je, kako je ranije izjavio Igor Jurić, otac ubijene Tijane, činjenica da su veliki broj izvršilaca teških krivičnih dela nad decom, zapravo povratnici, odnosno lica koja ponavljaju zločine.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *