„KARAVAN IGRE“ U SMEDEREVU

Proteklog vikenda u Smederevu su održani programi u okviru projekta „Karavan igre“ koga realizuju Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Smederevo je jedan od 15 gradova u kojima se tokom četiri meseca, organizuju umetnički, kreativni i edukativni, a pre svega interaktivni programi, u cilju predstavljanja i promocije umetničke igre.

-Želim da se zahvalim što je Smederevo izabrano za jedan od malobrojnih gradova u kojima će projekat „Karavan igre“ početi sa životom.  Ovaj karavan omogućava da povežemo svu decu iz osnovnih i srednjih škola, da sve zainetersovane upoznamo sa baletom, bogat je raznim radioinicama, od prikazivanja filmova, do izložbi, sa ciljem da što više dece ianteresujemo za kulturu, a što manje njih bude po kafićima i odaje se raznim porocima. Zadovoljni smo i serćni što možemo da obogatimo naš kultruni sadržaj jednim ovakvim karavanom – rekla je na konferenciji za medije gradonačelnica Jasna Avramović.

Jedan od ciljeva projekta je da pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, bude fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefite koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

– Ideja je bila da igra cela Srbije na neki način, da u 15 gradova približi umetničku igru, klasičan balet, ali i savremenu igru. Kroz edukativne i kreativne radionice i izložbe, putem baletskish igrača koji će moći da povežu one koji imaju znanje i one koji se prvi put susreću sa ovom vrstom umetnosti. Cilj je decentralizacija umetnosti, da se pokaže da kultura nije samo za Beograd, i za jedno centralno mesto, već da treba da živi u svim gradovima Srbije. Ovaj projekat korespondira sa svim građanima Srbije, imamo najmlađe i građane starije generacije, jer igra je univerzalni jezik. Smederevo je peti grad u našem karavanu, vidimo veliko inetersovanje za ovaj projekat i nadamo se da će ovo biti samo početak dalje priče – rekla je predstavnica Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Kroz trodnevne intenzivne programe u svakom gradu sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja, navode nosioci projekta. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

J.V

 

One thought on “„KARAVAN IGRE“ U SMEDEREVU

  • 15. oktobra 2017. at 23:02
    Permalink

    seslak prodo si se samo jasna u vestima, nema nista lepse

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *