ЖЕЛЕЗАРА ПРВИ ИЗВОЗНИК СРБИЈЕ У АВГУСТУ

Смедеревска железара, односно „ХБИС Груп Србија“, у августу месецу избила је на прво место  листе српских извозника, рекао је Танг Сјаодонг, саветник кинеске амбасаде за економске и трговинске послове, на свечаном отварању овогодишње последње обуке за запослене у овој компанији.

-Према статистичким подацима, у периоду од јануара до августа ове године извоз је повећан за 82,3 одсто, и достигао је 382 милиона евра, а у августу је „ХБИС Група“ престигла произвођача аутомобила „ФИАТ“ и постала први извозник у држави – рекао је Танг, додавши да је укупно, железара и даље на другом месту.

Истакао је да запослени „ХБИС Групе“ из Кине и Србије заједнички раде да се пажња лидера две земље претвори у конкретно дело и постане класичан пример успешне сарадње на новом путу свиле.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији, Ли Манчанг, у смедеревској железари је нагласио важност позитивног закључка након окончања антидампинг контроле Европске уније.

-У оквиру сарадње у Иницијативи 16+1 Кине и земаља Централноисточне Европе, Србија заузима прво место, у односу на остале земље има много пројеката. Кинеске компаније у Србији, захваљујући подршци обеју држава, имају пуно заједничких пројеката, а међу њима, железара у Смедереву је на првом месту. Важна је и коначна информација да је антидампинг контрола завршена и да је закључено да Влада Србије не помаже, што је добра вест за даљу сарадњу и производњу у смедеревској железари. Неке друге земље су љубоморне на овако успешну сарадњу и „ХБИС“ у Смедереву, зато измишљају различите разлоге и критикују нас. Подсетићу да је наш покојни председник Мао Цедунг говорио: „Радите оно против чега су ваши непријатељи, а оно што подржавају немојте да радите“. Ово што успешно функционише у Смедереву је захваљујући вашим мукама, зноју, доприносу и несебичном раду и уверен сам да ће наша српско-кинеска компанија бити све успешнија из дана у дан. Важно је да заједно радимо, јер је ово наша заједничка кућа и нећемо дозволити никоме да је саботира – рекао је кинески амбасадор.

Кинески инвеститор свакодневно ради на унапређењу рада и организације у производним погона и повећању производње, са циљем да се железара трансформише из регионалне у глобалну компанију. Раније је најављено да ће ове године смедеревска челичана остварити профит већи од 20 милиона евра.

Ј.В.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *