ŽELEZARA PRVI IZVOZNIK SRBIJE U AVGUSTU

Smederevska železara, odnosno „HBIS Grup Srbija“, u avgustu mesecu izbila je na prvo mesto  liste srpskih izvoznika, rekao je Tang Sjaodong, savetnik kineske ambasade za ekonomske i trgovinske poslove, na svečanom otvaranju ovogodišnje poslednje obuke za zaposlene u ovoj kompaniji.

-Prema statističkim podacima, u periodu od januara do avgusta ove godine izvoz je povećan za 82,3 odsto, i dostigao je 382 miliona evra, a u avgustu je „HBIS Grupa“ prestigla proizvođača automobila „FIAT“ i postala prvi izvoznik u državi – rekao je Tang, dodavši da je ukupno, železara i dalje na drugom mestu.

Istakao je da zaposleni „HBIS Grupe“ iz Kine i Srbije zajednički rade da se pažnja lidera dve zemlje pretvori u konkretno delo i postane klasičan primer uspešne saradnje na novom putu svile.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji, Li Mančang, u smederevskoj železari je naglasio važnost pozitivnog zaključka nakon okončanja antidamping kontrole Evropske unije.

-U okviru saradnje u Inicijativi 16+1 Kine i zemalja Centralnoistočne Evrope, Srbija zauzima prvo mesto, u odnosu na ostale zemlje ima mnogo projekata. Kineske kompanije u Srbiji, zahvaljujući podršci obeju država, imaju puno zajedničkih projekata, a među njima, železara u Smederevu je na prvom mestu. Važna je i konačna informacija da je antidamping kontrola završena i da je zaključeno da Vlada Srbije ne pomaže, što je dobra vest za dalju saradnju i proizvodnju u smederevskoj železari. Neke druge zemlje su ljubomorne na ovako uspešnu saradnju i „HBIS“ u Smederevu, zato izmišljaju različite razloge i kritikuju nas. Podsetiću da je naš pokojni predsednik Mao Cedung govorio: „Radite ono protiv čega su vaši neprijatelji, a ono što podržavaju nemojte da radite“. Ovo što uspešno funkcioniše u Smederevu je zahvaljujući vašim mukama, znoju, doprinosu i nesebičnom radu i uveren sam da će naša srpsko-kineska kompanija biti sve uspešnija iz dana u dan. Važno je da zajedno radimo, jer je ovo naša zajednička kuća i nećemo dozvoliti nikome da je sabotira – rekao je kineski ambasador.

Kineski investitor svakodnevno radi na unapređenju rada i organizacije u proizvodnim pogona i povećanju proizvodnje, sa ciljem da se železara transformiše iz regionalne u globalnu kompaniju. Ranije je najavljeno da će ove godine smederevska čeličana ostvariti profit veći od 20 miliona evra.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *