КРОЗ МЕЂУНАРОДНЕ ОБУКЕ ПРОШЛО ВИШЕ ОД 1.500 ЗАПОСЛЕНИХ СМЕДЕРЕВСКЕ ЖЕЛЕЗАРЕ

У компанији „ХБИС Груп Србија“ свечано је отворена последања у низу овогодишњих обука у оквиру међународне сарадње које организују Министарствo економије Народне Републике Кине, Академија за међународне пословне званичнике, Министарства трговине Кине и компанија „ХБИС“. У наредних месец дана полазници, запослени „ХБИС Групе“ из Србије и Кине, унапредиће своја знања у области изградње информатичких система.

-Да бисмо оправдали пажњу коју су две државе посветиле овом пројекту, амбасада је специјално за „ХБИС“ организовала осам курсева обуке и овај данас је последњи у овој години. Почевши од марта, 1520 радника железаре учествовало је на обукама из различитих области. Кроз њих, сви учесници су унапредили пословне вештине, а унапређена је и оперативна и техничка контрола у железари – рекао је Танг Сјаодонг, саветник за економске и трговинске послове кинеске амбасаде, који се захвалио Академији за обуку међународних званичника за уложен напор и марљивост, свим учесницима обуке, али и целокупној „ХБИС Групи“ у Србији.

Циклус обука започет је прошле године једним курсом, док је ове године организовано још седам, од којих четири у Кини и три у Србији. Раније, током 2015. и 2016. године кроз Академију за међународне пословне званичнике прошло је и 255 српских званичника свих нивоа.

-Традиционално пријатељство Кине и Србије има дугу историју, ти односи се продубљују, челници наших држава заложили су се да ће јачати билатералне везе у оквиру стратешког партнерства. У оквиру иницијативе „Један појас један пут“ прагматичном сарадњом су постигнути значајни резултати у продору у Централну и Источну Европу. Председници Кине и Србије су прошле године обишли смедеревску железару, она је сачувала 5.000 радних места и доприноси повећању животног стандарда и отварању нових подручја сарадње која је свестрана. Отварање овог курса означава дубљу и даљу сарадњу на свим пољима – рекао је Хуанг Депинг, заменик директора Академије за међунардоне пословне званичнике.

Генерални директор „ХБИС Група“ Пeнг Џаофeнг истакао је да је ова компанија уложила 7 милијарди долара у инвестиције у иностранству, те да је реч о великом снабдевачу челиком светских размера, који има значајну улогу у оквиру иницијативе „Један појас један пут“.

-Заједничким трудом српских и кинеских радника овогодишњи курсеви се приводе крају, ми ћемо донети технологију у Србију, али ћемо и научити много из искуства рада у смедеревској железари. Талентовани и висококвалитетни радни кадар је највећи ресурс компаније. За годину дана, кроз искрену сарадњу управљачког тима „ХБИС Групe“ и „ХБИС Србиja“, железара не само да је савладала дефицит, већ је на импресиван начин успела да оствари и свеобухватни профит. Тиме је „ХБИС Србиjа постала класични пример успешне сарадње Србије и Кине– истакао је Џаофeнг.

Пожелевши успех колегама у предстојећој обуци, представник запослених, Горан Гајић, истакао је важност оваквог вида сарадње и унапређења знања за целу железару.

-Лично сам учествовао у обуци у септембру у Народној Републици Кини , наишли смо на изузетно гостопримство на сваком кораку, носим само позитивна искуства али и дивљење резултатима њиховог рада и срећан сам што смо део светске групације као што је „ХБИС“ – рекао је Гајић.

Задовољство успехом компаније „ХБИС Груп Србија“ и сарадњом која је оставрена није крио ни амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг, који је поздравио окупљене.

-Пре 30 година, када сам први пут посетио Смедерево био сам студент, од данас сам заљубљен у овај град и када год поменемо Смедерево то је нешто посебно за мене. Велика ми је част и задовољство што у Смедереву постоји један овакав заједнички пројекат, коме два председника дају велику подршку – рекао је Манчанг, истакавши још једном значај који Србија има у овкиру иницијативе новог пута свиле.

Ј.В.

 

Comments are closed.