„USPOMENE ŽIVORADA NASTASIJEVIĆA“ U MUZEJU SMEDEREVO

U okviru aktuelne izložbe „Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva“ Muzej i Narodna biblioteka priređuju predstavljanje knjige o životu i radu nastarijeg od četvorice braće Nastasijević. O ovoj knjizi i delima i specifičnom umetničkom izrazu braće Nastasijević, u prvoj sali smederevskog muzeja, govoriće Mirjana Mokrovček Glišović, bibliotekar urednik Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i dr Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti Gimnazije u Čačku. Prethodno, posetiocima će se obratiti Tatjana Gačpar, direktor Muzeja u Smederevu i Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Slikar Živorad Nastasijević, slikar  rođen je krajem 19. veka u Gornjem Milanovcu, u talentovanoj talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević, a preminuo u Beogradu 1966. godine. Slikarstvo je učio u Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu, Minhenu i Parizu. U Prvom svetskom ratu bio je ratni slikar. Bio je glavni nosilac i osnivački duh grupe „Zograf“, koja je na moderan način interpretirala srednjovekovnu umetnost. Porodica Nastasijević živi u Beogradu od 1920. godine. Stvarao je zajedno sa braćom: Momčilom, Svetomirom i Slavomirom. Njihovo zajedničko delo bila je opera „Đurađ Branković“, premijerno izvedena 12. juna 1940. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Živorad je takođe dobro svirao violinu i flautu.

Ostavio je izuzetno značajan  likovni korpus u nacionalnoj istoriji umetnosti. Predstavljanje njegovih Uspomena u Smederevu ima poseban značaj, s obzirom da je jedna od najlepših slika srpskog impresionizma naslikana upravo njegovom kičicom sa obala Dunava 1908. godine, i da je slikajući scenografije Smederevskog grada za dramu „Đurađ Branković“ 1938. godine, zajedno sa svojom braćom učestvovao u nastajanju ovog veličanstvenog dramskog dela.

J.V.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *