„DA VAS I MI ČUJEMO“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana gluvih i nagluvih osoba, u smederevskoj filijali PIO fonda, na jednom od šaltera, puštena je u rad indukciona petlja  za amplifikaciju govora, što će osobama sa oštećenim sluhom pomoći u boljoj komunikaciji sa zaposlenima u ovoj ustanovi. Time je zaokružen projekat gradske organizacije gluvih i nagluvih „Da vas i mi čujemo“, za čiju realizaciju je sredstva u iznosu od 460.000 dinara obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Postavljeno je pet indukcionih petlji sa ciljem  da osobe oštećenog sluha brže i efikasnije reše svoje probeleme i dobiju prave informacije. Ovo je prvi projekat koji smo organizovali sa gradskom organizacijom gluvih i taj trend će se nastaviti, stojimo na raspolaganju da inoviramo ovakvei slične projekte i radićemo na tome da indukcione petlje budu postavljene i u drugim lokalnim msamoupravama  -rekla je Biljana Barošević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad.

Dierktor smederevske filijale PIO fonda Milan Perić istakao je zadovoljstvo saradnjom sa gradskom organizacijom gluvih i nagluvih na ovom prvom projektu. Istakao je da je indukciona petlja postavljena pre nedelju dana, isprobana i spremna za rad.

Osim na šalteru PIO fonda, indukcione petlje postavljene su u velikoj Sali Centra za kulturu, prostorijama gradske organizacije socijalno-humanitarnih organizacija i dve na internističkom šalteru smederevske bolnice.

-Slušni aparat koji nagluva osoba nosi pojačava sve zvukove, pa samim tim i buku, tako da nagluva osoba nema mogućnost da uvek sve dobro čuje i dobije prave informacije. Ove indukcione petlje pojačavaju samo zvuk osobe koja govori, tako da oni u svakom trenutku mogu da dobiju informaciju koja im je neophodna – objasnila je Ivana Gvozdenović, sekretar saveza.

Ističe da će sledeće godine o ovaj projekat biti ponovljen, ali da će ciljna grupa biti škole, jer bi indukcione petlje mnogo značile članovima saveza koji pohađaju nastavu da čuju šta nastavnici i učitelji govore.

 

U koncertnoj Sali smederevskog Centra za kulturu održana je i centralna svečana akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana gluvih i nagluvih, na kojoj je, između ostalog, prikazano i kulturno-umetničko stvaralaštvo ovih osoba.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *