„ДА ВАС И МИ ЧУЈЕМО“

Поводом обележавања Међународног дана глувих и наглувих особа, у смедеревској филијали ПИО фонда, на једном од шалтера, пуштена је у рад индукциона петља  за амплификацију говора, што ће особама са оштећеним слухом помоћи у бољој комуникацији са запосленима у овој установи. Тиме је заокружен пројекат градске организације глувих и наглувих „Да вас и ми чујемо“, за чију реализацију је средства у износу од 460.000 динара обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

-Постављено је пет индукционих петљи са циљем  да особе оштећеног слуха брже и ефикасније реше своје пробелеме и добију праве информације. Ово је први пројекат који смо организовали са градском организацијом глувих и тај тренд ће се наставити, стојимо на располагању да иновирамо оваквеи сличне пројекте и радићемо на томе да индукционе петље буду постављене и у другим локалним мсамоуправама  -рекла је Биљана Барошевић, вршилац дужности помоћника министра за рад.

Диерктор смедеревске филијале ПИО фонда Милан Перић истакао је задовољство сарадњом са градском организацијом глувих и наглувих на овом првом пројекту. Истакао је да је индукциона петља постављена пре недељу дана, испробана и спремна за рад.

Осим на шалтеру ПИО фонда, индукционе петље постављене су у великој Сали Центра за културу, просторијама градске организације социјално-хуманитарних организација и две на интернистичком шалтеру смедеревске болнице.

-Слушни апарат који наглува особа носи појачава све звукове, па самим тим и буку, тако да наглува особа нема могућност да увек све добро чује и добије праве информације. Ове индукционе петље појачавају само звук особе која говори, тако да они у сваком тренутку могу да добију информацију која им је неопходна – објаснила је Ивана Гвозденовић, секретар савеза.

Истиче да ће следеће године о овај пројекат бити поновљен, али да ће циљна група бити школе, јер би индукционе петље много значиле члановима савеза који похађају наставу да чују шта наставници и учитељи говоре.

 

У концертној Сали смедеревског Центра за културу одржана је и централна свечана академија поводом обележавања Међународног дана глувих и наглувих, на којој је, између осталог, приказано и културно-уметничко стваралаштво ових особа.

Ј.В.

 

Comments are closed.