GRADSKA GALERIJA: „UNUTAR ZIDINA“

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti postavljena je izložba „Unutar zidina“ autorke Biljane Đurđević. Postavka obuhvata deo ciklusa pod zejdničkim nazivom „Oruđe delanja“ koji predstavlja niz radova nastalih u prethodne dve godine.

Na izložbi u Smederevu postavljena su tri manja crteža, od kojih su dva crteži enterijera – fabrika tekstilne industrije i presek raskošne, renesansne građevine, postavljene kao pozornica, u koji je moguće učitati prethodni sadržaj.

Centralnu postavku izložbe čine dva rada velikog formata – ulje na platnu – poliptih „Oruđe delanja“ i crtež u kombinovanoj tehnici „Doček“. Na njima, u svom prepoznatljivom klasičnom, realističkom narativu jasne ikonografske strukture, u konstrukciji zatvorene pozornice savremenog ambijenta, autorka zauzima jasan kritički stav prema socijalnom, političkom i ekonomskom položaju savremenog čoveka. Njegova apatičnost prema novostvorenom svetu i nedostatak želje da se pomeri iz svoje zone „bezbednosti“ jesu sadržaji koji se jasno anticipiraju u uznemiravajućim predstavama koje nam ovom prilikom autorka nudi.

Ove dve slike se u narativnom, simboličkom i prikazivačkom domenu prožimaju, po rečima same umetnice, u cilju artikulacije „stanja savremenog čoveka u društvenom sistemu koji se sve bahatije odnosi prema pojedincu, negirajući one osnovne principe za koje se čovečanstvo borilo kroz HIH i HH vek.“

Biljana Đorđević je rođena 1973. godine u Beogradu, a 1997-me je završila diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorsku tezu na temu „Žudnja za ljubavi u snovima“ odbranila je 2013-te, na istom fakultetu. Ostvarila je saradnju sa galerijama u Milanu, Napulju, Berlinu, tel Avivu, a bila je i gostujući predavač u školi dizajna u Njujorku. Ova nagrađivana umetnica samostalno je izlagala od 1998. Godine u zemlji i inostranstvu, a njeni radovi našli su se u okviru nekoliko desetina grupnih izložbi, od Srbije, preko Austrije, Švajcarske, Grčke, Francuske, Norveške, Španije, nemačke, Albanije, Poljske, Italije, Švedske, Rusije, Izraela, do Kine, SAD i Australije.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *