OBRENOVIĆI U MUZEJSKIM ZBIRKAMA

U okviru kulturnog dela programa ovogodišnje „Smederevske jeseni“ u muzjeu će u četvrtak, 7. septembra, u 13 časova biti predstavljeni treći i četvrti tom edicije „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“.

Izdavač ove edicije je Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. O ovom jedinstvenom izdavačkom poduhvatu iz 2015-te i 2016-te godine govoriće urednik edicije Aleksandar Marušić, kustos istoričar i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja. O sadržaju zbornika govoriće recenzent dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zatim će uslediti prezentacija izabranih radova, među kojima su  rad Gordane Krstić Fay pod nazivom: „Obrenovići u javnim zbirkama Francuske“, i Snežane Cvetković: „Memorabilije Obrenovića u izgnanstvu: Ivanka i Bijaric“.

Edicija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“, donela je niz novih saznanja o dinastiji Obrenović iz okvira različitih disciplina, kao što su politička ikonografija, studije vizuelne kulture, istorija umetnosti, nova kulturna istorija, pomoću kojih se kompleksno interpretiraju vizuelno-verbalne činjenice iz muzeja, arhiva, bibliotek i privatnih ostavština Srbije i Evrope – navode u pozivu zainteresovanima za ovaj događaj u smederevskom muzeju.

J.V.

Comments are closed.