СМЕДЕРЕВО ДОБИЈА НОВИ – ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Од следећег лета наш град биће домаћин још једног фестивала – фестивала филмова Подунавских земаља, најављено је на конференцији за медије у Центру за културу. Намера организатора је да смедеревска тврђава, сваке године крајем августа, буде стециште стваралаца и заљубљеника у ову врсту уметности.
-У оквиру свеобухватне акције унапређења развоја филмске уметности, у плану је формирање једног новог фестивала у нашем граду. Намера је да следеће године богатом спсику културних дешавања придодамо један велики филмски фестивал. Време је да тако нешто урадимо, прво јер имамо најлепши амбијент у Европи, а друго, имамо одличну сарадњу са људима из тог света. Фестивал би био фестивал филмова Подунавских земаља, то је и атрактивна тема за Европску унију, која полаже велику пажњу таквој врсти кутлрног изражавања. Постоји бројни пројекти којима то може да се финансира, конкурисаћемо за фондове ЕУ, али и код нашег министарства – најавио је Драгољуб Мартић, директор смедеревског Центра за културу.
Директор МЦФ Мегаком филма, Игор Станковић, истиче да је идеја о оснивању новог фестивала за сваку подршку и препоруку, јер је Смедеревео, после Београда и Новог Сада, трећи град по величини у Србији који се налази на Дунаву.

 РЕМАСТЕРИЗОВАНА „ГОЛГОТА СРБИЈЕ“

 

 

У оквиру летње ревије филмова, у смедеревском Центру за културу, у петак, 25. августа, од 19 часова, биће приказан филм „Голгота Србије“ Станислава Кракова, који баштини Југословенска кинотека. -Југословенска кинотека ретко приказује филмове ван својих сала, али у оквиру ове ревије у овдашњем Центру за културу биће приказан један од наших најзначајнијих филмова – „Голгота Србије“, у ремастеризованој верзији – најавила је Ксенија Зеленовић.Реч је о филму насталом на основу  аутентичних снимака ратних оператера, са играним сегментима и имало је три премијере и три наслова. Прва верзија, из 1930, био је неми филм. Друга верзија је годинама допуњавана филмским материјалима везаним за Србију из иностраних архива. Филм је 1940. забрањен, због могућих неповољних утицаја на односе са суседним државама. Тада је материјал исечен и скраћен. Почетком рата филм је сакривен и закопан у близини Мионице и тек 1944. године је откопан, под надзором ОЗНЕ. Тако је доспео у збирку Југословенске кинотеке, где је извршена реконструкција, откривени су нови делови, и начињена је верзија до сада најближа интегралном филму. Трећа премијера била је 1992. године у Сава центру. Филм је утврђен за културно добро и налази се на листи филмске грађе од изузетног значаја, под бројем 106.

_

-Смедерево сигурно заслужује да добије тај фестивал Подунавских земаља, јер је Србија уједно једина земља која се налази на току Дунава, а која нема овакав фестивал. Концепт фестивала је приказивање филмова свих земаља које се налазе на Дунаву, што ће бити циљ и приоритет, као и свих оних земаља које гравитирају ка Дунаву. Наравно, уз ревијални програм, који ће сигурно у том тренутку донети актуелне биоскопске хитове као и фестивалске награђене филмове из Европе и целог света. То ће Смедерево ставити на једну фестивалску мапу, сигурно по локацији на којој се дешава, на сам врх, а у годинама које долазе и као град, у сам „топ“ филмских фестивала унутар Европе – нагласио је Станковић.
Према најавама, фестивал ће, највероватније бити организован крајем августа, јер је реч о термину који на најбољи начин одговара свим критеријумима за овакве врсте дешавања, али и због намере организатора да се надовежу на привредно-туристичку манифестацију „Смедеревска јесен“.
Увертира у нови фестивал биће летња ревија филмова, која ће већ наредног викенда бити организована у Малом граду Смедеревске тврђаве. У плану су три пројекције, филмова „Возач“, „Атомска плавуша“ и „Откачене труднице“. Посебан доживљај свима који се одлуче да погледају филмове у „биоскопу на отвореном“, даће и нова опрема.
-Ми смо у договору са фирмом МЦФ Мегаком филм договорили да нам на трајно коришћење уступе кинопројектор врхунских перформанси. Реч је о опреми која превазилази ону технику коју смо до сада имали прилику да видимо у Центру за културу, тако да ће грађани моћи да прате филмове у најквалитетнијој могућој слици – рекао је директор Центра за културу.

 

Ј. Васиљевић

 

Comments are closed.