SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: SLEDE VISOKE TEMPERATURE – OPREZ ZBOG POŽARA

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova još jednom upozorava građane da zbog najavljenih, ekstremno visokih temperatura prognoziranih za naredni period, izbegavaju loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije. Prema prognozi RHMZ-a u narednih nekoliko dana očekuju se temperature od 35 do 39, a ponegde i do 40 stepeni, koje, navode u Sektoru za vanredne situacije, mogu imati negativne posledice po život i zdravlje ljudi i stvaraju povoljne uslove za nastanak šumskih i požara na otvorenom prostoru.

Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je:

-zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća  na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta). Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar  dužna su da vatrogasno-spasilačkoj  jedinici nadoknade troškove intervencije.

-zabranjeno  loženje otvorene vatre  u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima. Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara do 50.000 dinara za fizička lica.

-prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu  ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.          Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara do 50.000 dinara za fizička lica a za pravna lica novčana kazna u  iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *