PRVI KORAK KA ZATVORENOM BAZENU

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u petak je predstavljen projekat „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, koji će, u okviru realizacije prekogranične saradnje, zajedno sprovoditi grad Smederevo i opština Gilad iz Rumunije. Vrednost projekta je 829.000 evra, od čega je 434.869 namenjeno za izradu projektno-tehničke dokumenatcije zatvorenog bazena u Smederevu, a 394.131 za izgradnju sportskog centra sa otvorenim bazenom u Giladu. Najveći deo sredstava, 85 odsto, obezbeđuje Evropska unija, a rok za završetak je maj 2019-te godine.
Osim poboljšanja javne infrastrukture i promocije sporta, osnovni cilj projekta je da deci i mladima, posebno socijalno ugroženim, iz marginalizovanih grupa i seoskih sredina, bude obezbeđen prostor za svakodnevno bavljenje vodenim sportovima tokom cele godine. Pored izrade projektno-tehničke dokumentacije, što je prvi korak ka dobijanju zatvorenog bazena, u okviru projekta će biti organizovan i niz drugih aktivnosti, poput edukativnih događaja i letnjih kampova, koji imaju za cilj da kod dece i mladih podignu svest o značaju bavljenja sportom i fizičkoj aktivnosti.
-Reč o jako složenom pojektu izrade tehničke dokumentacije, izradi studije opravdanosti, istraživačkim radovima, budući da se radi o napuštenom koritu reke Jezave i da je u blizini istorijski spomenik od izuzetnog značaja. Zato se čini da je dokumentacija preskupa. Ušlo se u projekat sa preliminarnom analizom tržišta i procenom od strane struke koliko bi to na kraju moglo da košta. Mi bismo voleli da smo ovaj novac već uložili u izgradnju, ali na žalost, nemamo mnogo prostora u gradu gde bismo mogli da imamo jedan tako lep objekat, a mislimo da je ovo lep prostor i da ćemo time biti blizu i onima koji se već bave sportom i vodenim sportovima na Dunavu – rekla je Zdravka Kovačević Vasić, menadžerka projekta za grad Smederevo.
Domaćini i gosti iz Rumunije nadaju se uspešnoj saradnji i međusobnoj podršci, u kojoj će Smederevu najviše značiti iskustvo koje predstavnici opštine Gilad već imaju u realizaciji projekata koje finansira Evropska unija. Iako je reč o „mladoj“ lokalnoj samoupravi, osnovanoj tek 2004-te godine, sa samo 2.000 stanovnika, u Giladu znaju da je za ostvarenje cilja potrebno mnogo strpljenja i puno rada.
-Nama je velika čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa jednim snažnim partnerom koji već ima jedan bazen. Kroz ovaj projekat pokušaćemo da izgradimo sportsku bazu za decu. Poželela bih srpskoj ekipi, kao lideru projekta, mnogo strpljenja, poručila im da očekuju puno rada i da od nas zatraže bilo šta što im je potrebno, da probleme ne rešavaju sami, jer upravo zbog toga se ovo zove saradnja, kako bi imali lakšu implementaciju nego što smo mi imali – rekla je Aranka Laslo, menadžerka projekta za grad Gilad.
Po zvaršetku projekta, u maju 2019-te godine rezultati će biti predstvaljeni u Giladu na završnoj konferenciji, a u dvema loklanim samoupravama nadaju se da će uspešno ostvariti sve zacrtane ciljeve, koje će prezentovati i predstavnicima Evropske unije, ali i svim svojim građanima.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *