ГРАД КУПУЈЕ ЗЕМЉИШТЕ КАСАРНЕ ЗБОГ ИЗГРАДЊЕ БОЛНИЦЕ

Одборници Скупштине града усвојили су на последњој седници локалног парламента други ребаланс буџета за ову годину, којим је предвиђено да ће се у градску касу слити 71,4 милиона динара више него што је то било планирано претходним ребалансом. Повећање буџета, како је објаснио члан Градског већа задужен за финансије, Славиша Стошић, последица је већег прилива трансферних средстава, углавном наменских, за реализовање одређених пројеката. И на расходовној страни уследиће „уравнотежење“, па ће тако бити повећани и одређени издаци. Највеће повећање расхода, навео је Стошић, планирано је у делу који се односи на зграде и економске објекте, пре свега због куповине новог простора за потребе вртића, за шта ће бити утрошено 27,5 милиона. Такође, 30 милиона динара намењено је обезбеђивању трајног смештаја за породице које ће, због изградње новог индустријског колосека, бити исељене из Језавске улице. Повећана су и издавјања за ликвидацију Дирекције за изградњу, и то за 8 милиона динара, због нових признатих обавеза поверилаца. Текућа буџетска резерва је преполовљена, док су увећана средства за културу, али и издвајање за медије, и то са првобитног једног на 20 милиона динара.
Одборници су расправљали и о извештају Државне ревизорске институције за 2015-те годину, којим су у пословању локалне самоуправе утврђене бројне неправилности, због чега су поднете једна кривична и три прекршајне пријаве. Опозиција је, позивајући се на извештај, критиковала ненаменско трошење буџетских средстава, а градоначелница Јасна Аврамовић бранила се објашњењем да су преступи настали због потребе да се у одређеним ситуацијама брзо реагује, па се тако догодило да буду прекршене одређене процедуре.
Говорећи о буџету градоначелница Јасна Аврамовић најавила је реализацију бројних пројеката, међу којима је посебно истакла изградњу кинеско-српског индустријског парка, који ће у првој фази обухватити 113 хектара, а предвиђа се да ће омогућити отварање 7 до 8 хиљада нових радних места. Аврамовићева је истакла да ће, након измештања индустријског колосека из центра града, Смедеревци добити и плажу на Дунаву.
На седници је усвојен је и ПДР нове луке, а најављено је да ће Смедерево бити једна од девет локалних саноуправа у Србији, које ће бити проглашене међународним лучким подручјем.
Одборници су усвојили и одлуку о максималном броју запослених у јавној администрацији, према којој је у Смедереву за ову годину одређено 125 радних места мање него што је то било у претходном периоду. Усвојени су и предлози одлуке о начелима и спровођењу комасације у Шалинцу и Куличу.
Као веома значајан издваја се и усвојени предлог закључка за покретање поступка за куповину касарне у Смедереву, на чијем месту би, према плану, требало да буде изграђена нова болница. За део комплекса површине 10,9 хектара према процени Пореске управе биће потребно 167 милиона динара.

Ј.В.

Comments are closed.