DVA NOVA PRIZNANJA NAŠEM PESNIKU I AKADEMIKU

Posle dobijanja velikih priznanja „Nikolaj Gogolj” u Ukrajini početkom ove godine i velike nagrade „Mihaj Eminesku” u Rumuniji, sredinom aprila, naš istaknuti pesnik i akademik, Risto Vasilevski je ovih dana postao laureat još dva značajna međunarodna priznanja: nagrade „Ključevi Prespe” na Petnaestom Internacionalnom pozorišnom festivalu „Glumac Evrope” koji se održava na obalama Prespanskog jezera, koje je Evropski parlament proglasio za evropski park kulture, i Velike nagrade „Kniževna dalga” Međunarodne manifestacije „Struški književni susreti” – „za lični doprinos afirmaciji balkanskih književnih vrednosti u svetu i uspostavljanje novih puteva saradnje”.

Nagrada „Ključevi Prespe” ustanovljena je pre tri godine i dodeljuje se za vrhunski doprinos u evropskoj nauci, književnosti i umetnosti. Inače, od samog osnivanja IPF „Glumac Evrope” dodeljuje se i istoimena nagrada, čiji je prvi dobitnik bio veliki bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Ljuba Tadić. Među potonjim laureatima ovog velikog evropskog priznanja bila su značajna i nezaobilazna imena evropske pozorišne scene: Brus Mejers, Rade Šerbedžija, Ana Paterson, Milena Zupančič, Jon Karamitru, Zijah Sokolović, Kostas Gakides, Irina Evdokimova i mnogi drugi, a ovogodišnji dobitnik postao je Marsel Bozone, legenda francuskog i evropskog pozorišta, koji je tokom pola veka delovanja ostvario briljantnu umetničku karijeru.

Duša ovih tradicionalnih okupljanja u Resenu i na obalama Prespanskog jezera – na tromeđi između Makedonije, Grčke i Albanije – je dramski pisac internacionalnog renomea i rektor Univerziteta ESRA, Jordan Plevneš.

U okviru programa Struških književnih susreta akademiku Risti Vasilevskom i uglednom srpskom satiričaru Aleksandru Čotriću priređeni su posebni  portreti. O  pesništvu Vasilevskog govorili su pesnik i esejista Mišo Kitanovski i  i pesnikinja Biljana Milovanović Živak, a o delima Aleksandra Čotrića pesnici i književni kritičari Petko Šipinkarovski i Tode Ilievski. U predstavljanju savremene srpske poezije na čuvenim Vevčanskim izvorima pored Vasilevskog i Čotrića učestvovali su i Biljana Milovanović Živak, Novica Sovrlić, Ruža Mijović Sorić i Slavica Penzalović – Mastikosa. Na završnoj svečanosti Susreta, Čotriću i Sovrliću dodeljena su priznanja za najbolje pročitane pesme.

Na ovogodišnjim Struškim književnim susretima učestvovalo je četrdesetak pesnika i književnih stvaraoca iz svih balkanskih i nekih evropskih zemalja.

Odmah potom, u Bitolju, u okviru Bit Festa, održana su sedma međunarodna „Bitoljska književna pamćenja” na kojoj je pesnikinji i urednici časopisa „Braničevo” iz Požarevca Biljani Milovanović Živak uručena nagrada „Mozaik” za književna dostignuća stranog autora.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *