TEATAR U TVRĐAVI: SMEDEREVO PRESTONICA KULTURE I TRADICIJE

Četvrti pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ biće održan od 8. do 12. jula, saopštavaju iz smederevskog Centra za kulturu. Najavljuju da će „na obali Dunava, gde je bio smešten dvor despota Đurđa Brankovića, posetioci festivala i ovog leta biti u prilici da uživaju u autentičnom ambijentu i kvalitetnom pozorišnom repertoaru“.

Festival otvara predstava u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta „Violinista na krovu“. Atila Bereš, režiser mjuzikla, na uzbudljiv  i zabavan način predstavlja sudbinu siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji. Važan element predstave, navode organizatori, je muzika zasnovana na narodnom melosu ruskih i poljskih Jevreja tog doba.

Naredne večeri posetioci festivala biće u prilici da prate porodični mjuzikl za decu i odrasle „Vilinska zavrzlama“. Reč je o modernoj bajci, bez scenografije, koja podstiče mališane da sami budu kreativni i maštoviti, kroz interakciju sa glumcima.

Trećeg dana festivala publici će se predstaviti pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja, predstavom „Ruža uvela“.

Tokom festivala biće izvedena i jedna predstava za ljubitelje klasičnih komada. Reč je predstavi „Perikle“ Viljema Šekspira, rađenoj u koprodukciji „Itaka art centra“ i Šabačkog pozorišta, u režiji jednog od vodećih pozorišnih reditlja Nikite Milivojevića. „Perikle“, ističu organizatori, spada u najređe igrane Šekspirove komade i ovo će biti prvo izvođenje u srpskoj pozorišnoj produkciji.

„Teatar u tvrđavi“ zatvara Kruševačko pozorište predstavom „Buzdovan“, poznatom i pod nazivom „Komedija o ljubavi kapetana Nikole Ivulića“.

Ovogodišnji programski repertoar pod otvorenim nebom revijalnog je karaktera, navedeno je u saopštenju Centra za kulturu.

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *