ŽELVOZ: MILE, MIŠKO, COKA …VICTORY!

Iako u Agenciji za privredne registre još nisu upisani podaci o novom vlasniku, „Victory solutions“ već je sa svojim firmama-saradnicima, zahvaljujući kojima je za samo 163 miliona dinara kupio imovinu vrednu 1,15 milijardi dinara, počeo podelu „plena“. Kako nezvanično saznaje portal „Smederevske novine“, svako će biti namiren po svojim željama i, očigledno, unapred naparvljenom dogovoru. Osim „Victory solutions“-a koji je zvanični kupac, a čiji zakonski zastupnik je bivša misica Podunavskog okruga, „u igri“ su i favorizovana „Ćimolaja“, ali i smederevske preduzeće „Coka“ poznato po tome što je dobrim „poslovnim njuhom“ postalo vlasnik velikog broja obejkata nekadašnjeg TP „Dunav“.
Izuzetna lokacija pored Dunava, na delu poznatog smederevskog izletišta „Jugovo“, gde se nalazi objekat nekadašnjeg želvozovog restorana, poznatijeg kao „Srbino Jugovo“, kao i bazen, u ovoj podeli karata, pripašće, kako saznajemo „Coki“. Tako će, nekadašnji zakupci „Kluba privrednika“ kod hotela „Smederevo“, sada vlasnici objekata u kojima posluje „Idea“, nastaviti svoje ugostiteljske delatnosti i „razvoj preduzetničkog duha“.
„Victory solutions“ je „šibicovao“ još primamljiviju lokaciju nekadašnjeg „ŽIŠ“-a, objekat koji s nalazi tik uz Jezavski bedem najpoznatijeg spomenika kulture u našem gradu – smederevske tvrđave. I ovaj deo imovine biće preuređen i iskorišćen za obavljanje ugostiteljske delatnosti, što će, nesumnjivo privući brojne goste, ne samo Smederevce, već i ostale posetioce koji dolaze tokom cele godine.
A „Ćimolaja“ koju predstavlja Simone Apoloni će ostati u hali koju je zakupio krajem 2014-te godine, kada je zakonski zastupnik „Želvoza“ bio Milorad Stojković. Isti gospodin je vlasnik kosultatntske firme „Aliquio group“ koja posluje u Srbiji, a ima i „porodični posao“ – poslastičarnicu na Vračaru. I baš taj isti Simone Apoloni bio je i član Odbora poverilaca, onog koji je doneo odluku da se imovina nekadašnjeg giganta praktično za basnoslovnu sumu pokloni „Victory solutions“-u, iako je i njegova „Ćimolaja“ učestvovala u nadmetanju.
Ne zna se kako je upravo predstavnik „Ćimolaje“ dospeo u Odbor poverilaca, jer podaci o stvarnim potraživanjima utvrđenim u Privrednom sudu u Požarevcu nisu obelodanjeni. U vreme potpisivanja ugovora o zakupu najveće hale u krugu „Želvoz“-a, detalji ovog posla bili su tajna. Ceo proces vodio je tadašnji zastupnik kapitala, Milorad Stojković, koji je prevarom, odnosno zloupotrebom službenog položaja, sredinom 2014-te godine, istovremeno postao i generalni direktor, tada fabrike u restruktuiranju, o čemu su „Smederevske“ već pisale. Tako je započela „priprema terena“ za ono što će se kasnije dešavati, a epilog je trebalo da bude upravo ovakav. Da se 95.000 kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini centra grada, sa svim objektima i zavisnim preduzećima, kupi za što manje para, odnosno za 14 procenata od procenjene vrednosti ovog pravnog lica. Iako je ugovor o zakupu skrivan od javnosti, a prilikom potpisivanja niko nije želeo da otkrije njegove detalje, „Smederevske“ su uspele da saznaju njegovu sadržinu, i to, gotovo godinu dana kasnije, neposredno pre proglašenja stečaja. Zanimljivo je da je ugovorom predviđeno da se zakup „kompenzuje“ sa ulaganjima u halu, a da nijednim slovom nije definisana visina zakupnine, ali ni „investicija“ „Ćimolaje“ u rekonstrukciju imovine. Predviđeno je da se međusobna dugovanja „prebijaju“ na mesečnom nivou, kroz fakture, koje će biti pokriće za obavljeni posao. Sve, je, naravno, „nivelisao“ gospodin Stojković, a do danas je nepoznato šta je sa tom halom urađeno, koliko je novca uloženo, pa samim tim i na koji način je neko ko je trebalo da plaća zakup, zapravo postao jedan od najvažnijih poverilaca koji treba da odlučuje o sudbini „Želvoz“-a u stečaju. Na nepravilnosti u vezi sa izdavanjem hale u zakup tada su ukazivali i sindikati, koji su se obratili javnosti, ali i nadležnim institucijama.
-Ovako na brzinu organizovanje zaključenja posla bez javnog poziva i prikupljanja više ponuda uoči izglasavanja novog zakona o privatizaciji, kao i pre izricanja presude Privrednog Apelacionog suda po tužbi malih akcionara o prekoračenju ovlašćenja, zloupotrebi službenog položaja i kršenju zakona od strane zastupnika kapitala, stvara sumnju da se radi o pokušaju uvođenja na mala vrata i favorizovanju potencijalnog investitora bez trasparentnosti postupka – navodi se, između ostalog, u pismu, upućenom još u avgustu 2014-te godine i na adresu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Da je čovek koji bi trebalo da štiti interese države u celom procesu, zapravo „spremao teren“ za bagatelnu prodaju nekada najvećeg remontera, pokazuju i poslednja dešavanja, za šta će, saznaju „Smederevske“, biti nagrađen tako što će biti deo menadžmenta koji će ubuduće voditi neke poslove za nove vlasnike.

I dok je već relativno poznato kako će biti iskorišćene najekskluzivnije lokacije koje su deo „Želvoz“-a, gotovo ništa se ne zna o tome da li će i na koji način u halama biti organizovana proizvodnja. Doduše, poznato je da je novi vlasnik oglasio da traži radnike različitih profila, a šta će se i kako raditi niko ne zna. Zabunu unosi i podatak iz APR-a da je „Victory solutions“ registrovan za nespecijalizovanu trgovinu, a što se tiče bilo kakvih podataka o poslovanju ove firme u delatnosti remontovanja šinskih vozila, oni su potpuna nepoznanica.

Prema saznanjima „Smederevskih“ „Victory solutions“ samo je mali deo već dobro razrađenog lanca firmi koje su prethodnih godina poslovale po principu izvlačenja para iz fabrika, koje su završavale na računima preduzeća, od kojih su neka registrovana i na Devičanskim ostrvima.

J.Šešlak