JASNIN DIREKTOR SE NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM: ZA 50.000 DINARA ANULIRAO 37,6 MILIONA

 

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu odložilo je krivično gonjenje protiv osumnjičenog Nenada Krčuma iz Smedereva zbog krivičnog dela nenamensko trošenje budžetskih sredstava, pod uslovom da u roku od pet meseci u humanitarne svrhe uplati iznos od 50.000 dinara, piše regionalni informativni portal “Podunavlje info”.

Nenad Krčum, drugi sa leva

Tako će direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Nenad Krčum, protiv kojeg je Državna revizorska institucija 25. januara podnela krivičnu prijavu za nenamensko trošenje više od 37 miliona dinara, biti oslobođen krivice uplatom od samo 50.000 dinara!

U obrazloženju koje je objavljeno navedeno je da je odluka o odlaganju krivičnog gonjenja doneta “s obzirom da je zaprećena kazna zatvora za konkretno krivično delo do godinu dana, a vođenjem krivičnog postupka postoji mogućnost zastarevanja i bili bi pravljeni nepotrebni troškovi”.

Naime, u postupku revizije Državna revizorska institucija utvrdila je da je Nenad Krčum, odgovorno lice Direkcije za izgradnju u 2015-oj godini odobrio plaćanje za tekuće popravke i održavanje ukupno za 37.691.000,00 dinara više nego što je bio odobren iznos odlukom o budžetu grada Smedereva.

Revizijom je tada utvrđeno i da je Direkcija za izgradnju izvršila otpis 47,5 miliona dinara potraživanja naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljište zbog zastarelosti, a da nije pokrenut postupak prinudne naplate. Takođe, Direkcija nije vršila ni obračun kamate za pomenuta potraživanja, niti je aktivirala sredstva obezbeđenja naplate.

Reč je o delu nepravilnosti utvrđenim za samo jednu budžetsku godinu, a podsećamo da je Nenad Krčum, jedan od omiljenih direktora gradonačelnice Jasne Avramović, na čelu ovog javnog preduzeća proveo bezmalo čitavu deceniju. Za to vreme u Smederevu je nelegalno izgrađeno najveće skladište tečnog naftnog gasa, koje je kasnije legalizovano, a bilo je sumnji i u “nameštanje” tendera, o čemu je čak govorila i sama Avramovićeva, i to za skupštinskom govornicom. U međuvremenu, Direkcija je ugašena, a za postupak likvidacije lokalna samouprava, odnosno svi građani Smedereva, moraće da izdvoje skoro 50 miliona dinara.

J. Šešlak

21 thoughts on “JASNIN DIREKTOR SE NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM: ZA 50.000 DINARA ANULIRAO 37,6 MILIONA

 • 24. juna 2017. at 06:48
  Permalink

  Za 37 miliona dinara dobio 50.000 dinara u tuzilastvu!? Boze, strasno. A secam se, maticarkama (samo osumnjcenim!) se za 300, 400 i 500 hiljada dinara (namestenih) preti zatvorom do 5 godina!!! I privodili ih u Policiju!? A ove!?
  Ali, Jasna rekla da maticarke vise nece moci da rade u Gradskoj upravi! Da bi radila neka njena goveda iz Pokreta. E, videcemo! Pa toliki su Milijanini neplaceni racuni za grejanje!!! I nista!!! Ali, maticarke nisu Jasnine drugarice za razliku od Krcuma, Milijane, Sladje Pazarke i Krstica seljaka. Dajte imena tuzilaca! Imate prava na osnovu Zakona o informacijama od javnog znacaja! Neka „Smederevske“ ispitaju celu garnituru na celu sa Jasnom! Sta ima u tuzilastvu za nju!? Eh, sto sada nije tu tuzilac Goca Maksimovic da raskrinka bandu! U Visem sudu se sudi Milijani i Sladji za mobing koje su vrsile nad maticarkama. I takve zene da nam vode grad!? Ovo nije Gradska uprava, ovo je dispanzer! Tu su jos i Boci od 130 kila (najelo se to) , nista laksa devojcica Milutinov, pa Violeta Maksimovic i mnogi drugi! Policijo, tuzilastvo – radite svoj posao! Zasto vas placamo!? Da nas hapsite!? Slusajte ministra Stefanovica i Vucica koji kazu da „nema zasticenih“. Vidim kako nema zasticenih… Nego obesite maticarke, a izvinite se Jasni, Milijani, Sladji, Mileni Nisev, Bociju, seljaku iz Skpbalja, debeloj medini MIlutinovu, Krcumu i ostalima za sve neprijatnosti sto im narod priredjuje!

  Reply
 • 20. juna 2017. at 13:35
  Permalink

  Toliki broj postenih u direkciji ? Pa to je naucna fantastika,pogotovu sto se tice svih bivsih direktora,a pogotovu od 2000.god pa na ovamo svi su imali CALAMAZ !

  Reply
 • 20. juna 2017. at 08:45
  Permalink

  Opet mogu da kažem asfalt se i dalje koristi, a šta je sa nenaplaćenim naknadama za izgradnju i uređenje, i niz drugih stvari? Postojali su mehanizmi i sredstva obezbeđenja a došlo je do zastarevanja od čak 10 godina! I na kraju zakopaš smederevsku Direkciju i desetine dobrih i poštenih radnika, pa odeš u sačuvanu beogradsku. E to se danas zove ,, sposoban čovek “, ali su zato nesposobni mnogi zvanični državni organi. A ovi su prevarili narod i došli na vlast proklamovanom borbom protiv kriminala i neprestanim laganjem da će doneti zakon o ispitivanju porekla imovine. Problem je u onima što u to još uvek veruju i podržavaju ovakvu vlast!

  Reply
 • 19. juna 2017. at 18:10
  Permalink

  Boze !?!? Pa zar Vi gosn.prof.dr. nevidite u kakvom divnom gradu zivite zahvaljujuci strucnjacima ( lepotanima) sa slike. A sto se tice krivicnih prijava i tu DRI neko je iz naroda (ali sa petljom)pozvao da poseti direkciju . A sto se tice lupe(uvecala) sa naslova teksta , trebala bi da se znatno (ultra) pojaca ukljucivanjem jos drustveno odgovornih ( ali sa petljom ) ljudi i na taj nacin razbude nadlezne drzavne institucije.A necasni i na ko zna kakav nacin korumpirani pojedinci iz tih institucija uvek mogu da ocekuju da i oni mogu da dodju pod lupu.Za sve postoji i REVIZIJA i dobra lupa kad tad. Idemo NAPRED !!!

  Reply
 • 19. juna 2017. at 17:16
  Permalink

  Sekretaru Marko, krivična prijava je podneta protiv Nenada Krčuma 25. januara 2017. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, a mesec dana pre toga podneta je od DRI i prekeršajna prijava Prekršajnom sudu u Smederevu. Niti si pročita(la)o gore napisani tekst, niti moje komentare. Što ja da podnosim krivične prijave? Pa valjda postoje institucije sistema?! U ovom slučaju krivične i prekršajne prijave je podnela državna institucija koja se zove Državna revizorska institucija! Jel ti sada malo jasnije? I nemoj da braniš ono što je pokvareno. Kakav su savremeni teritorijalni razvoj Smedereva obezbedila ova dvojica? HAHAHA Stvarno si me danas nasmeja(la)o, a nije mi baš do toga.

  Reply
 • 19. juna 2017. at 15:47
  Permalink

  Postovani gospodine prof.dr. nema nikakvih troskova prilikom podnosenja krivicnih prijava (zloupotreba sluzbenig polozaja,organizovani kriminal vise lica i krminala bilo koje vrste). A posto imas saznanja ,a i cestit si covek obavesti nadlezne,u suprotnom si saucesnik.Jedino tako obezbedices deci Smedereva lepu buducnost.

  Reply
 • 19. juna 2017. at 15:04
  Permalink

  „Državna revizorska institucija podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv Nenada Krčuma, direktora JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo, od 25. januara 2017. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, propisano članom 362a Krivičnog zakonika.
  U postupku revizije je utvrđeno da je Krčum kao odgovorno lice u 2015. godini odobrio plaćanje za tekuće popravke i održavanja u ukupnom iznosu većem za 37.691.000,00 u odnosu na odobreni iznos odlukom o budžetu grada Smedereva. Za krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvorom do jedne godine.
  Mesec dana ranije, DRI je podnela Prekršajnom sudu u Smederevu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv istog lica zato što je zaključenjem Aneksa I Ugovora za pružanje usluge Redovno održavanje javnih puteva na teritoriji grada Smedereva, preuzeo obavezu i izvršio rashode za povećanje obima predmeta nabavke u iznosu od 1,5 milion dinara bez PDV-a, a da ta mogućnost nije jasno i precizno navedena u konkursnoj dokumentaciji prethodno sprovedenog postupka javne nabavke, kao ni u Ugovoru o javnoj nabavci. On je još preuzeo obaveze veće za 955.000 dinara u odnosu na iznos odobrene aproprijacije za usluge čišćenja poslovnih prostorija, kao i obaveze veće za 443.000 dinara u odnosu na iznos odobrene aproprijacije za kancelarijski materijal.“ DRI (Državna revizorska intitucija)
  I tako o poštenju i pravednoj borbi nekih tu koje braniš moj sekretaru Marko. Pozdrav!

  Reply
 • 19. juna 2017. at 14:15
  Permalink

  Informacije radi oboica su u njima poverenim funkcijama i duznostima pokazala postenje i istrajnu borbu u sprecavanju nezakonitih radnji i nepravilnosti svake vrste u organima koje su vodili. Osnovni zadatak na koji su davali akcenat je sprecavanje nezakonitih radnji u postupku dodela gradjevinskih dozvola,pravicnog obracuna taksi i naknada za koriscenje gradskog gradjevinskog zemljista, a posebno odabir najkvalitetnijih i finansiskih najpovoljnijih ponuda za nabavku i izvodjenje radova koje finansira grad.

  Reply
  • 20. juna 2017. at 22:11
   Permalink

   Na cemu si ti, sekretare!? Posteni!?

   Reply
 • 19. juna 2017. at 12:35
  Permalink

  Sekretaru Marko, ili te je danas malo zakačila sunčanica ili se šališ. Čuj, obezbedili savremen razvoj teritorije grada Smedereva. HAHAHA Ipak se ti malo šališ! Izbor ove dvojice se na kraju pokazao kao loš i katastrofalan, jer je rezultirao gašenjem Direkcije za izgradnju zbog nesavesnog poslovanja! A tragikomika je što ovaj Krčum zbog krivičnog dela i štete od 50.000.000 dinara, plaća samo 50.000 dinara u narednih 5 meseci u nekakve humanitarne svrhe i biva nagrađen od Jasne Avramović još boljim radnim mestom u nekoj državnoj instituciji u Beogradu.

  Reply
 • 19. juna 2017. at 11:11
  Permalink

  I levo i desno su lica koja su obezbedila savremen razvoj teritorije grada Smedereva.Njihov izbor za direktore direkcije za izgradnju grada Smedereva bio je pravi pogodak.

  Reply
 • 19. juna 2017. at 09:20
  Permalink

  Direkcija je bila steciste kriminala i urbanistickih unistitelja grada. Sve se svodilo na ,,kombinacije“ ja tebi ti meni. U gradu vlada urbanisticki haos i arhitektonski nesklad, a sve zarad trenutnih kombinacija sa izvodjacima radova i investitorima za stambeno-poslovne objekte.
  I ta posledicu danas imamo LPG skladiste gasa koje je zaustavilo izgradnju setalista i biciklistickih staza od Jezave do Jugova, imamo zauvek problem sa saobracajem u K. Mihajlovoj zbog zgrade ,,Velura“ koja je izgradjena do trotoara K. Mihajlove i zatvaranjem ulice Petrijevski potok koja je trebala da izlazi na ulicu R. Mirkovica. Od tvrdjave do balona pored setalista imamo cetri razlicita tipa kandelabra i po gradu jos dva tipa kandelabra. Poplocavanje pesackih staza i trotoara je radjeno bez ikakvog sklada i smisla ( behaton ploce od crvene, sive, krem, bele do kocki u kombinaciji sa asfaltom).
  I na sve to on bude nagradjen sa kaznom od 50 000 dinara.
  S T R A Š N OOOO !

  Reply
 • 18. juna 2017. at 20:07
  Permalink

  …a ovaj prvi s’ leva..? S’ kim se on nagodio? Sve u redu, a!?

  Reply
 • 18. juna 2017. at 20:04
  Permalink

  Ma, bravo!!! Bravo za tuzilastvo, policiju..! Svi rade po Jasninom zadatku. Sramota.

  Reply
 • 18. juna 2017. at 18:13
  Permalink

  Da li ce i drugi gospdin sa slike Dragan Krstic biti smenjen?

  Reply
 • 18. juna 2017. at 16:13
  Permalink

  Kada neko od nas običnih smrtnika ne plati nekoliko računa državi, odmah po kratkom postupku budemo osuđeni i prosleđeni izvršiteljima na izvršenje, a kriminalcima se sudi godinama i na kraju sve to zastareva i budu oslobođeni ili plate na kraju neku siću. U normalnim državama kada finansijski oštetiš tu istu državu, nedao ti Bog, jer su kazne veće nego da si izvršio ubistvo. Krčum finansijski ošteti državu i grad, pa bude nagrađen novim, boljim radnim mestom i uplati neku sitninu. Bivši direktor „Vodovoda“ Krstin godinama lopovisao to javno preduzeće i kupio nekoliko stanova (u Smederevu, Novom Sadu…). I nikom ništa, a sada je nagrađen još boljim poslom u nekom inspektorijatu u Beogradu. Dalje, treba istražiti i neke Jasnine inspektore policije, kao što je Blagojević. Odakle njemu novac da kupi nekoliko stanova, a pri tom je mlad? Koja je to sprega između njega i Jasne Avramović? Možda se čovek bavi još i nekim privatnim biznisom. Od plate u policiji nije sigurno mogao da ih kupi!

  Reply
  • 18. juna 2017. at 20:15
   Permalink

   Ko da ispita, prijatelju? Vidis da se sve radi po politickim direktivama. Nema nezavisnog pravosudja, nema nezavisne policije. Ovi direktori ce da prodju lagano, Jasna, Milijana, Sladja, Krstic, Krcum i ostali, takodje… A nagrabusice obicni radnici u Direkciji, Turistickoj, maticarke… Kakva je ovo drzava, prijatelju moj!? „Nema zasticenih“, sto bi rekao ministar Stefanovic. Kako da ne, kako da ne… Grohotom se nasmejah.

   Reply
 • 18. juna 2017. at 15:35
  Permalink

  Koliko sam razumeo, Krčum treba da uplati 50.000 din. i buće oslobođen krivice, a zbog njegovog nesavesnog poslovanja mi građani treba da platimo i nadoknadimo 50 miliona dinara. Mafiji i kriminalcima jednostavno ne može da se stane na put u Smederevu! Građani Smedereva decenijama nemo posmatraju sve što se loše dešava u gradu i jednostavno su nemoćni da bilo šta promene. Isti ljudi se vrte decenijama na rukovodećim mestima i rade šta hoće. Zbog lošeg poslovanja Nenada Krčuma i višegodišnjeg nerada u Direkciji, Direkcija za izgradnju je i ugašena. I umesto da pulen Jasne Avramović bude krivično gonjen i osuđen zbog nenamenskog trošenja državnih para, on je nagrađen još boljim radnim mestom u nekoj od direkcija u Beogradu. A i žena mu je ranija zaposlena u gradsku upravu. Afera o nelagalnoj izgradnji skladišta tečnog gasa i to još na mestu gde je trebalo da bude šetalište do Jugova, pa namešteni tenderi…Kriminal. Strašno!

  Reply
  • 19. juna 2017. at 14:26
   Permalink

   Treba ga u javnom tv prenosu u terminu dnevnika 2 ili parova skratiti za ruke do ramena pa da vidis kako se finansije dovode u red…

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *