ЈАСНИН ДИРЕКТОР СЕ НАГОДИО СА ТУЖИЛАШТВОМ: ЗА 50.000 ДИНАРА АНУЛИРАО 37,6 МИЛИОНА

 

Основно јавно тужилаштво у Смедереву одложило је кривично гоњење против осумњиченог Ненада Крчума из Смедерева због кривичног дела ненаменско трошење буџетских средстава, под условом да у року од пет месеци у хуманитарне сврхе уплати износ од 50.000 динара, пише регионални информативни портал “Подунавље инфо”.

Ненад Крчум, други са лева

Тако ће директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште Ненад Крчум, против којег је Државна ревизорска институција 25. јануара поднела кривичну пријаву за ненаменско трошење више од 37 милиона динара, бити ослобођен кривице уплатом од само 50.000 динара!

У образложењу које је објављено наведено је да је одлука о одлагању кривичног гоњења донета “с обзиром да је запрећена казна затвора за конкретно кривично дело до годину дана, а вођењем кривичног поступка постоји могућност застаревања и били би прављени непотребни трошкови”.

Наиме, у поступку ревизије Државна ревизорска институција утврдила је да је Ненад Крчум, одговорно лице Дирекције за изградњу у 2015-ој години одобрио плаћање за текуће поправке и одржавање укупно за 37.691.000,00 динара више него што је био одобрен износ одлуком о буџету града Смедерева.

Ревизијом је тада утврђено и да је Дирекција за изградњу извршила отпис 47,5 милиона динара потраживања накнаде за коришћење градског грађевинског земљиште због застарелости, а да није покренут поступак принудне наплате. Такође, Дирекција није вршила ни обрачун камате за поменута потраживања, нити је активирала средства обезбеђења наплате.

Реч је о делу неправилности утврђеним за само једну буџетску годину, а подсећамо да је Ненад Крчум, један од омиљених директора градоначелнице Јасне Аврамовић, на челу овог јавног предузећа провео безмало читаву деценију. За то време у Смедереву је нелегално изграђено највеће складиште течног нафтног гаса, које је касније легализовано, а било је сумњи и у “намештање” тендера, о чему је чак говорила и сама Аврамовићева, и то за скупштинском говорницом. У међувремену, Дирекција је угашена, а за поступак ликвидације локална самоуправа, односно сви грађани Смедерева, мораће да издвоје скоро 50 милиона динара.

Ј. Шешлак