“SLOBODNA ZONA” U SMEDEREVU

Filmska turneja Slobodne zone u smederevskom Centru za kulturu počela je projekcijom filma „Neruda“ Pabla Laraina, koji tematizuje dramatične okolnosti u životu pesnika Pabla Nerude.
Drugi u nizu osam filmova, koliko će biti prikazano pred smederevskom publikom, jeste italijanski dokumentarac “Požar na moru” Đanfranka Rozija, inače pobednik 66-og filmskog festivala u Berlinu. Film će biti prikazan 6. juna, a ovim ostvarenjem reditelj skida medijsko-senzacionalističku masku aktuelnog problema migranata, bavi se njihovom istorijom, kulturom i svakodnevnim životom na Lampeduzi, “ostrvu izbeglica”.
Narednog dana, 7. juna, biće prikazan novi film Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom uticaju i posledicama, pod nazivom “Čujte i počujte”. O mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog govori ostvarenje “Beskrajna poezija” koje je na repertoaru 8. juna.
Preostala četiri filma biće prikazana sledeće nedelje. Program filmske revije nastaviće se 12. juna višestruko nagrađivanim dokumentarcem „Pod suncem“ Vitalija Manskog koji otkriva životnu svakodnevicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. „Dok otvaram oči“ je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. Ovo ostvarenje će poklonici filmske umetnosti u Smederevu moći da vide 13. juna. „Ljubavnici i despot“ čija će projekcija biti realizovana 14. juna je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Osmi film, kojim će 15. juna biti zaključen program “Turneje” biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film „Efekat vode“.
Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.
Smederevo je jedan od gradova u kojima će biti prikazano osam najboljih filmova sa 12. izdanja Slobodne Zone, održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala. Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima širom Srbije ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji, a podržali su je Francuski institute u Beogradu i distributerska kuća “Five stars”.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *