“JASNA KOČI IZGRADNJU PUTA”

Iako je izgrađen još 2005-te godine, sa svim potrebnim dozvolama, plaćenim naknadama i taksama, do objekta preduzeća „Ferum SM“ u smederevskoj industrijskoj zoni asfalt još nije stigao. Vlasnici, nekada usamljeni na ovoj lokaciji, sada okruženi brojnim “komšijama”, u neverici su da lokalna samouprava dvanaest godina nije u stanju da ispuni svoje obaveze i asfaltira oko 200 metara puta, uprkos tome što poslovanje njihovog TNG terminala i benzinske pumpe, isto toliko godina obezbeđuje redovne prihode gradskoj kasi. S druge strane, tvrde, u industrijskoj zoni ima mnogo firmi koje posluju u objektima bez upotrebne dozvole, koje su kasnije počele da rade, a do kojih je već stigla infrastruktura. Navode da je takvo ponašanje gradske vlasti, u najmanju ruku neodgovorno, posebno ako se ima u vidu činjenica da je u jednom periodu njihovo preduzeće bilo najveći poreski obveznik u industrijskoj zoni.
– Obraćali smo se svim direktorima Direkcije za izgradnju koji su se menjali iz godine u godinu. Na kraju smo se, 2013-te godine i pismeno obratili gradonačelnici sa oko 2.000 potpisa naših korisnika i svih zaposlenih u industrijskoj zoni, dakle nismo ih skupljali po ulici. Tada je ona obećala da ćemo čim počne građevinska sezona dobiti put sa asfaltom, trotoarom i ivičnjacima. To se nije desilo ni dan danas – kaže Marica Đajić, vlasnica preduzeća.
Objašnjava da je, kasnije, asfaltiranje ove deonice ušlo u plan i program Direkcije, ali se ispostavilo da je glavni “kočničar” završetka posla gradonačelnica Jasna Avramović.
-Obraćali smo se usmeno, gotovo svakodnevno, tadašnjem direktoru Direkcije Nenadu Krčumu, ali asfalt nismo dobili. Na kraju, pred ukidanje Direkcije, ja i moj saradnik bili smo kod njega u kancelariji. Lično sam ga pitala kada planira da uradi ovaj put. Rekao je da što se njega tiče, može to da uradi sutra, jer su obezbeđena sva sredstva i izvođač, ali, je naveo da je Jasna ta koja ne da zeleno svetlo da se taj posao završi. To nije put koji služi samo nama, ima i drugih firmi koje ga koiste – navodi Marica.
Poseban problem nastaje zimi, kada je, zbog omogućavanja prilaza objektu, potrebno čišćenje i do nekoliko puta dnevno.
-Ovaj put sami održavamo, doduše, pomaže i firma “Ćuvik” koja je preko puta, a jedno vreme, dok su imali mašine, učestvovao je i “Nivo prom”. Finansiramo kupovinu rizle i šljunka da bi bio prohodan. Sami se organizujemo zimi da čistimo sneg, nanose od blata, to ručno rade naši zaposleni. Jedno vreme ovaj put koristila je firma “PKC” koja je bila smeštena u objektu “Vimeksa”, oni su dolazili svojim automobilima, parkirali na zelenoj površini koju smo mi održavali, iznosili blato na put koji smo mi sanirali. Sada dolaze radnici turske firme “Kajzen” koja je ovde, dovoze ih “Lastini” autobusi-harmonike, tri puta dnevno, okreću se na raskrsnici koja je neposredno ispred našeg objekta. Nikada nijedan njihov radnik niti čuvar nije izašao da nam pomogne – kaže naša sagovornica.
Tako, navodi, ispada da je njihovim novcem, koji se u gradsku kasu sliva od raznih taksi i naknada koje uredno plaćaju, izgrađena infrastruktura za druge korisnike industrijske zone.
– Sve obaveze prema gradu smo izmirili i izmirujemo, to se može proveriti u Upravi prihoda. Ne znam da li druge firme rade to isto. Pored nas je hala “Vimeksa” koju grad izdaje privatnim stranim investitorima, bez tendera, ali oni svoje obaveze ne plaćaju. Imaju dug za naknadu za gradsko građevinsko zemljište, a to su upravo sredstva namenjena za puteve i infrastrukturu – tvrdi Marica Đajić.
Navodi da nemaju ništa protiv da svi dobiju infrastrutkturu, ali očekuju da lokalna samouprava ispoštuje pre svega privredne subjekte koji za svoje objekte poseduju sve dozvole, koji su za to isplatili sve takse i naknade, i koji redovno plaćaju sve svoje obaveze. Ovako, prinuđeni su da izdvajaju dodatna sopstvena sredstva za posao koji je trebalo da završi lokalna samouprava. Osim dodatnog troška, navodi, na ovaj način stvara se nelojalna konkurencija, što nije dobro za privredni razvoj grada.

J.V.

6 thoughts on ““JASNA KOČI IZGRADNJU PUTA”

 • 2. januara 2020. at 14:56
  Permalink

  Aleksandre za razliku o tvog tate ,zeta i tebe radi se o cestitim ljudima a ne o bitangama kao sto ste vi i oni koje si korumpirao da bi izgradio svoje objekte !!!

  Reply
 • 8. juna 2017. at 09:22
  Permalink

  Znaci Jasna Avramovic unazadjuje razvoj dece i razvoj privrede pa tako i grada, treba je APSOLUTNO SMENITI i njene pulene !!!

  Reply
 • 7. juna 2017. at 15:38
  Permalink

  To nije ništa,pa deca u OŠ“Sveti Sava „gaze blato od 2009g.tada je trebalo da se asvaltira ulica Revolucije.sredstva „obezbeđena“mašine samo što nisu ušle i to pred svake izbore a deca beže na carinu u školu jer ne mogu da prođu kroz blato do kolena.

  Reply
 • 6. juna 2017. at 11:26
  Permalink

  Upravo tako. Neko odozgo sve posmatra i Jasna Avramović biće smenjena!

  Reply
 • 6. juna 2017. at 09:38
  Permalink

  Neverovatan tekst. Ovde su iznete gomile gluposti i neistina. Apsolutna mrznja prema svima od strane vlasnika preduzeca , a koji su platili da ovakvo nesto ugleda lice dana, dominira i prozima se kroz ceo tekst i sve ocekujem da ce poceti i sebe da pljuju pred kraj teksta. Ali nisu a trebalo je ! A svi znaju u Sd-u ko su i kakvi su ti ljudi i ne daj boze koliko potpisa bi se skupilo kada bi se pojavila neka peticija protiv njih! Jasna je ljudina u odnosu na njih. I neko odozgo sve posmatra i nista nije slucajno !

  Reply
 • 5. juna 2017. at 15:56
  Permalink

  Dajte više da dođe neki novi gradonačelnik, da Smederevo krene u ubrzani razvoj. Nemamo više snage ni strpljenja za gluposti Jasne Avramović. Treba da dođu neki novi, mlađi i da Smederevo dobije novi zamajac u svakom smislu.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *