РАЉА ЈОШ БЕЗ ПИЈАЋЕ ВОДЕ, ГРАД НИЈЕ ЗАВРШИО ПОСАО

У уторак је, у присуству потпредседнице Владе Републике Србије, уједно министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоране Михајловић и немачког амбасадора у Србији Аксела Дитмана, свечано у рад пуштено новоизграђено постројење за пречишћавање воде. Реч је о инвестицији вредној 3,2 милиона евра, која је део већег пројекта “тешког” 6,2 милиона евра, финансираног средствима из кредита немачке KfW банке и донацијом Владе Савезне Републике Немачке. Како је раније објављено, зајам KfW-a износи 3.720.000 евра, док бесповратна средства немачке државе износе 2.480.000 евра.
Према плану, инвестиција је требало да обухвати проширење капацитета изворишта у Шалинцу изградњом четири нова бунара, изградњу новог постројења за прераду воде капацитета 200 литара у секунди, изградњу магистралног цевовода за ново постројење за прераду воде до резервоара “Сегда” дужине око 10,5 километара, као и замену цевовода дужине 7,3 километара у селима Липе, Радинац, Враново и Раља.
Приликом свечане церемоније отварања постројења, присутни су од представника ЈКП “Водовод” могли да чују да је за изградњу постројења утрошено 3,2 милиона евра, за изградњу бунара 750.000 евра, за магистрални цевовод 1,6 милиона евра, док је остатк новца, односно, када се прерачуна, око 700.000 евра, потрошено за реконструкцију водоводне мреже у Липама, Вранову и Радинцу. На овај начин, пијаћа вода, речено је, стигла је до 10.000 нових корисника. Раља је, иако је била у финансијском плану, из овог пројекта изостала. Дакле, једно село мање, иако је и оно требало да буде обухваћено овим пројектом.
Ко ће сада финансирати те радове и када ће они бити готови интересовало је и министарку Зорану Михајловић. На њено питање представник “Водовода” је одговорио да је за прикључење Раље у току израда пројектне документације, те да је локална самоуправа за изградњу 1,6 километара мреже ове године наменила 10,5 милиона динара капиталних субвенција, као и да ће цео посао бити готов до краја године.
Министарки Михајловић није било јасно ни где је “нестало” око 15.000, од укупно 25.000 нових корисника, које приликом полагања камена темељца новембра 2015-те и сама најавила и у ком року ће они бити прикључени на градску мрежу. Објашњено је да је преосталих пет моравских села – Мала Крсна, Скобаљ, Осипаоница, Лугавчина и Сараорци ушло у такозвани “средњорочни план”, што значи, како је и сама констатовала, за око пет година.
Након официјелног дела, у разговору са амбасадором, градначелницом, представнцима KfW банке и смедеревског “Водовода”, министарка Михајловић поновила је питање о 25.000 корисника до којих је захваљујући новоизграђеном постројењу требало да стигне пијаћа вода. Од представника KfW-a могла је да чује да је град Смедерево већ требало да заврши тај посао.
-То је требало Смедерево већ да уради, паралелно са овим програмом који је трајао четири године, али није, па ћемо видети како ћемо даље то радити – речено је министарки.
Огласила се и градоначелница Јасна Аврамовић која је одговорила да локална самоуправа за то нема пара, те да ће тражити решење или кредитним задужењем, или конкурисањем за средства код фондова, или новом сарадњом са KfW-om.
Цео овај посао означен је као друга фаза проширења водоснабдевања у Смедереву, у сарадњи локалне самоуправе, ЈКП “Водовода”, KfW банке и немачке владе. Пројекат, очигледно, није завршен до краја, а остаје да се види да ли ће и ко сносити консеквенце због уочених пропуста, као и на који начин ће се оне, евентуално одразити, на квалитет живота свих грађана.
Ј.В.

5 thoughts on “РАЉА ЈОШ БЕЗ ПИЈАЋЕ ВОДЕ, ГРАД НИЈЕ ЗАВРШИО ПОСАО

 • 2. juna 2017. at 22:27
  Permalink

  Jovice, ne znam da li ste culi da je gradonacelnica dobila vise od tri i po miliona dinara odstete za ono sto je oslobodjena na sudjenju? Kakav biznis. Neka ispitaju to „Smederevske“…

  Reply
 • 1. juna 2017. at 20:06
  Permalink

  nema para da se gradi RALJA,SKOBALJ,MALA KRSNA A IMALO JE PARA DA GRADONACELNICA GRADI NOVU OPSTINU I SUD-VECITO KUKAJU KAKO NEMAJU NOVCA, ZATO SU NAM U SELIMA POYATVARANE MESNE KANCELARIJE DA MOGU DA RADE STA HOCE,ULICE SU NAM U BLATU,SLJAKA IZ ZELEZARE SE RASIPA SVUGDE PO SELIMA-SVE JE TO MASLO GRADONACELNICE JASNE I OPSTINE…..SRAM VAS BILO
  .

  Reply
  • 2. juna 2017. at 21:53
   Permalink

   Pozatvarala mesne kancelarije po selima, pa maticare odatle prebacili u grad, a ovim maticarkama iz Gradske uprave podelili otkaze. Zato sto nisu sa njom, i u njenom Pokretu. Sve koji se njoj ne svide – sikanira, maltretira, ogovara, vredja… Ona, Milijana, Sladja, Milutinov.. Vidite sta su uradili ljudima u Direkciji (onima koji nisu njihovi, Milijanina cerka ostala, naravno…), u Turistickoj. Maticarkama podelili sramne otkaze, pljuju ih na sve strane, ali zato su popile tuzbu za mobing. Istina ce vrlo brzo izaci na videlo. Pogasili sve medije u gradu, unistili sport! Sada proganjaju Seslaka i „Smederevske novine“ zato sto objavljuju istinu. Sram ih bilo! Za razliku od „Njinih“ novina, njene direktorke i urednice njene televizije. Kada, bre, vise odlaze!? Podrska Seslaku i svima u „Smederevskim“! Jedva cekam da pocne i TV Smederevo da radi da konacno nas grad dobije televiziju koju je vec imao pre skoro tri decenije“? Ej!? Strasno sta mi imamo na vlasti u ovom gradu… Ovaj novi gradonacelnik mora kompletno da ih promeni! Pa, neka Sladja i Milijana rade kao maticarke sa ovim maticarkama koje su isterale na ulicu (kada Upravni sud vrati te zene na posao)… Sta bi im falilo? Pravda bi bila zadovoljena! Podrska „Smederevskim“, Seslaku, maticarkama i svim Jasninim protivnicima u ovom gradu. Valjda cemo docekati kraj nje i njenih poltrona!

   Reply
 • 1. juna 2017. at 16:09
  Permalink

  Gospođo ministarka i gospodo Nemci, zar Vi niste znali da Jasna Avramović samo laže i maže? Mišu sovicu, Jasninog pulena, treba narod iz Ralje da pita što ih je Jasna prevarila. A vi iz Male Krsne, Skobalja, Osipaonice, Lugavčine i Saraoraca dobićete vodu iz Vodovoda, ako Jasna ostane da vlada, neke godine uoči Božića, a možda ni tada.

  Reply
 • 1. juna 2017. at 15:32
  Permalink

  Koje potrosio nase novce.I da li ce neko da ogovara?Sto nije uradjen magistralni vod?

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *