RALJA JOŠ BEZ PIJAĆE VODE, GRAD NIJE ZAVRŠIO POSAO

U utorak je, u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije, ujedno ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović i nemačkog ambasadora u Srbiji Aksela Ditmana, svečano u rad pušteno novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode. Reč je o investiciji vrednoj 3,2 miliona evra, koja je deo većeg projekta “teškog” 6,2 miliona evra, finansiranog sredstvima iz kredita nemačke KfW banke i donacijom Vlade Savezne Republike Nemačke. Kako je ranije objavljeno, zajam KfW-a iznosi 3.720.000 evra, dok bespovratna sredstva nemačke države iznose 2.480.000 evra.
Prema planu, investicija je trebalo da obuhvati proširenje kapaciteta izvorišta u Šalincu izgradnjom četiri nova bunara, izgradnju novog postrojenja za preradu vode kapaciteta 200 litara u sekundi, izgradnju magistralnog cevovoda za novo postrojenje za preradu vode do rezervoara “Segda” dužine oko 10,5 kilometara, kao i zamenu cevovoda dužine 7,3 kilometara u selima Lipe, Radinac, Vranovo i Ralja.
Prilikom svečane ceremonije otvaranja postrojenja, prisutni su od predstavnika JKP “Vodovod” mogli da čuju da je za izgradnju postrojenja utrošeno 3,2 miliona evra, za izgradnju bunara 750.000 evra, za magistralni cevovod 1,6 miliona evra, dok je ostatk novca, odnosno, kada se preračuna, oko 700.000 evra, potrošeno za rekonstrukciju vodovodne mreže u Lipama, Vranovu i Radincu. Na ovaj način, pijaća voda, rečeno je, stigla je do 10.000 novih korisnika. Ralja je, iako je bila u finansijskom planu, iz ovog projekta izostala. Dakle, jedno selo manje, iako je i ono trebalo da bude obuhvaćeno ovim projektom.
Ko će sada finansirati te radove i kada će oni biti gotovi interesovalo je i ministarku Zoranu Mihajlović. Na njeno pitanje predstavnik “Vodovoda” je odgovorio da je za priključenje Ralje u toku izrada projektne dokumentacije, te da je lokalna samouprava za izgradnju 1,6 kilometara mreže ove godine namenila 10,5 miliona dinara kapitalnih subvencija, kao i da će ceo posao biti gotov do kraja godine.
Ministarki Mihajlović nije bilo jasno ni gde je “nestalo” oko 15.000, od ukupno 25.000 novih korisnika, koje prilikom polaganja kamena temeljca novembra 2015-te i sama najavila i u kom roku će oni biti priključeni na gradsku mrežu. Objašnjeno je da je preostalih pet moravskih sela – Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina i Saraorci ušlo u takozvani “srednjoročni plan”, što znači, kako je i sama konstatovala, za oko pet godina.
Nakon oficijelnog dela, u razgovoru sa ambasadorom, gradnačelnicom, predstavncima KfW banke i smederevskog “Vodovoda”, ministarka Mihajlović ponovila je pitanje o 25.000 korisnika do kojih je zahvaljujući novoizgrađenom postrojenju trebalo da stigne pijaća voda. Od predstavnika KfW-a mogla je da čuje da je grad Smederevo već trebalo da završi taj posao.
-To je trebalo Smederevo već da uradi, paralelno sa ovim programom koji je trajao četiri godine, ali nije, pa ćemo videti kako ćemo dalje to raditi – rečeno je ministarki.
Oglasila se i gradonačelnica Jasna Avramović koja je odgovorila da lokalna samouprava za to nema para, te da će tražiti rešenje ili kreditnim zaduženjem, ili konkurisanjem za sredstva kod fondova, ili novom saradnjom sa KfW-om.
Ceo ovaj posao označen je kao druga faza proširenja vodosnabdevanja u Smederevu, u saradnji lokalne samouprave, JKP “Vodovoda”, KfW banke i nemačke vlade. Projekat, očigledno, nije završen do kraja, a ostaje da se vidi da li će i ko snositi konsekvence zbog uočenih propusta, kao i na koji način će se one, eventualno odraziti, na kvalitet života svih građana.
J.V.

5 thoughts on “RALJA JOŠ BEZ PIJAĆE VODE, GRAD NIJE ZAVRŠIO POSAO

 • 2. juna 2017. at 22:27
  Permalink

  Jovice, ne znam da li ste culi da je gradonacelnica dobila vise od tri i po miliona dinara odstete za ono sto je oslobodjena na sudjenju? Kakav biznis. Neka ispitaju to „Smederevske“…

  Reply
 • 1. juna 2017. at 20:06
  Permalink

  nema para da se gradi RALJA,SKOBALJ,MALA KRSNA A IMALO JE PARA DA GRADONACELNICA GRADI NOVU OPSTINU I SUD-VECITO KUKAJU KAKO NEMAJU NOVCA, ZATO SU NAM U SELIMA POYATVARANE MESNE KANCELARIJE DA MOGU DA RADE STA HOCE,ULICE SU NAM U BLATU,SLJAKA IZ ZELEZARE SE RASIPA SVUGDE PO SELIMA-SVE JE TO MASLO GRADONACELNICE JASNE I OPSTINE…..SRAM VAS BILO
  .

  Reply
  • 2. juna 2017. at 21:53
   Permalink

   Pozatvarala mesne kancelarije po selima, pa maticare odatle prebacili u grad, a ovim maticarkama iz Gradske uprave podelili otkaze. Zato sto nisu sa njom, i u njenom Pokretu. Sve koji se njoj ne svide – sikanira, maltretira, ogovara, vredja… Ona, Milijana, Sladja, Milutinov.. Vidite sta su uradili ljudima u Direkciji (onima koji nisu njihovi, Milijanina cerka ostala, naravno…), u Turistickoj. Maticarkama podelili sramne otkaze, pljuju ih na sve strane, ali zato su popile tuzbu za mobing. Istina ce vrlo brzo izaci na videlo. Pogasili sve medije u gradu, unistili sport! Sada proganjaju Seslaka i „Smederevske novine“ zato sto objavljuju istinu. Sram ih bilo! Za razliku od „Njinih“ novina, njene direktorke i urednice njene televizije. Kada, bre, vise odlaze!? Podrska Seslaku i svima u „Smederevskim“! Jedva cekam da pocne i TV Smederevo da radi da konacno nas grad dobije televiziju koju je vec imao pre skoro tri decenije“? Ej!? Strasno sta mi imamo na vlasti u ovom gradu… Ovaj novi gradonacelnik mora kompletno da ih promeni! Pa, neka Sladja i Milijana rade kao maticarke sa ovim maticarkama koje su isterale na ulicu (kada Upravni sud vrati te zene na posao)… Sta bi im falilo? Pravda bi bila zadovoljena! Podrska „Smederevskim“, Seslaku, maticarkama i svim Jasninim protivnicima u ovom gradu. Valjda cemo docekati kraj nje i njenih poltrona!

   Reply
 • 1. juna 2017. at 16:09
  Permalink

  Gospođo ministarka i gospodo Nemci, zar Vi niste znali da Jasna Avramović samo laže i maže? Mišu sovicu, Jasninog pulena, treba narod iz Ralje da pita što ih je Jasna prevarila. A vi iz Male Krsne, Skobalja, Osipaonice, Lugavčine i Saraoraca dobićete vodu iz Vodovoda, ako Jasna ostane da vlada, neke godine uoči Božića, a možda ni tada.

  Reply
 • 1. juna 2017. at 15:32
  Permalink

  Koje potrosio nase novce.I da li ce neko da ogovara?Sto nije uradjen magistralni vod?

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *