VODA STIGLA DO LIPA, VRANOVA I RADINCA

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman pustili su u rad novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Šalincu. Postrojenje kapaciteta 200 litara vode u sekundi vredno 3,2 miliona evra izgrađeno je uz pomoć Vlade Nemačke i KfW banke. Fabrika je deo projekta revitalizacije vodosnabdevanja Smedereva ukupne vrednosti 6,5 miliona evra, koji bi trebalo da obezbedi da čista pijaća voda stigne do 25.000 žitelja seoskih naselja. Za sada, voda je stigla do Vranova, Lipa i Radinca, dok će ostali morati da sačekaju završetak izgradnje vodovodne mreže.
-Ono što je važno što može da se vidi iz ovog projekta su dve stvari. Jedno je saradnja Vlade Republike Srbije sa Saveznom Republikom Nemačkom i pre svega sa KfV bankom, a drugo je da je strateški cilj naše Vlade ne samo da imamo pristup vodi, nego da svako u našoj zemlji ima pristup čistoj, kvalitetnoj vodi. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovo bude u roku. Mi smo počeli ove radove u novembru 2015-te. Sve je bilo gotovo u decembru 2016-te, probni rad je bio do aprila 2017-te, nismo hteli u kampanji da otvaramo fabriku. da ne bi bilo da to koristimo u političke svrhe – rekka je obraćajući se prisutnima potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.
Ona se zahvalila predstavnicima KfW-a na stručnosti, upornosti, profesionalnosti i svemu što se, kako je rekla, moglo videti, ne samo na ovom, nego i na ostalim projektima.
-Nije u pitanju samo ova fabrika, i nije u pitanju samo 3,2 miliona evra koji su uloženi konkretno u ovu fabriku, a u celo Smederevo 6,5 kada govorimo o vodosnabdevanju, u pitanju je iznos od 20 miliona evra koje ćemo uložiti u naredne tri godine za pet gradova u Srbiji, u pitanju su projekti koje radimo sa KfV-om trenutno, vrednosti oko 200 miliona evra, gde je oko 89 miliona samo za vodosnabdevanje. Upravo ovakvi projekti pomažu da imamo pristup kvalitetnoj vodi, podizanju nekih drugih fabrika za preradu vode i sve ono što u stvari treba da bude slika jedne moderne razvijene Srbije koja želi da radi i da pravi rezultate u skladu sa evropskim standardima jer mi jesmo u zajednici evropskih naroda – istakla je potpredsednica Mihajlović.
Zadovoljstvo rezultatom iskazao je i nemački ambasador Aksel Ditman, koji je podvukao činjenicu da je novoizgrađeno postrojenje iz “jame” niklo za samo godinu dana.
-Naglasak nemačke razvojne pomoći je na snabdevanju čistom vodom. Mi smo za to od 2000-te godine obezbedili 1,6 milijardi evra, a samo za projekte prečišćavanje i snabdevanje preko 230 miliona. Smatram da je to uzor za našu bilateralnu saradnju i znak da isto trako snažno podržavamo Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju – istakao je ambasador Ditman.
Puštanju u rad novoizgrađenog postrojenja prisustvovala je i gradonačelnica Jasna Avramović, koja se u kratkom obraćanju zahvalila na pomoći i saradnji Vladi Srbije, nemačkoj državi i predstavnicima KfW banke u Srbiji.

J.V.

One thought on “VODA STIGLA DO LIPA, VRANOVA I RADINCA

  • 2. juna 2017. at 09:41
    Permalink

    Tako im i treba,od 1200glasaca 750 je glasalo za ovu vlast imaju i u izvrsnoj vlasti profesora Ivkovica pa sta jos treba da urade da bi zitelji Ralje dobili novi vodovod i bolje snabdevanje,pola sela nema vodu u letnjem periodu,tako vam i treba kada imate nesposobne ljude u selu koji vas predstavljaju.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *