VRANOVO: BEZ PEŠAČKE STAZE MEŠTANI UGROŽENI

Meštani dela Vranova čije se kuće nalaze neposredno pored magistralnog puta Ralja-Vranovo na ulazu u selo, tvrde da su svakodnevno izloženi opasnosti u saobraćaju i da je njihova bezbednost ugrožena, jer u tom delu nema pešačke staze, zbog čega su prinuđeni da se kreću kolovozom. Da stvar bude gora, ovom, kako navode, jedinom saobraćajnicom koja vodi do centra sela, dnevno prođe i do 300 kamiona natovarenih šljakom koja se iznosi iz železare, tako da je odlazak do željene destinacije postao gotovo nemoguć.

-Mi hoćemo da radi Železara, od nje živimo, ali ne i da nam uskraćuje pravo na život. Naš trenutni problem je u tome što dnevno ovuda prođe stotine kamiona, od kada je počela da se izvozi šljaka iz Železare. Put je magistralni, pa tu treba dodati i redovan saobraćaj, a deo kojim se mi i naša deca krećemo je opasan po život kada pešačimo do prodavnice, do lekara, u školu, na posao ili do autobuske stanice – kaže Saša Nikolić, jedan od meštana suočen sa ovim problemom.
Obraćali su se, kažu, nadležnima i svi su voljni da im izađu u susret, pa je dogovoreno da se problem trenutno prevaziđe nasipanjem privremene staze. Izvođač radova angažovan na iznošenju šljake započeo je taj posao, ali je on obustavljen, tvrde meštani, nakon reakcije iz železare, pošto se privremena staza nalazi tik uz ogradu fabrike.
-Ostalo je da se naspe još tridesetak metara. Dolazila je i gradonačelnica, načelnik komunalne inspekcije, ljudi iz Parking servisa, ali, kako su nam rekli, železara koči. Kada smo zvali nadležne iz železare, slali su nam portire koji kažu da nasipanje tu nije dozvoljeno. Kamioni firme koja iznosi šljaku su smanjili brzinu, kvase teret, neprestano peru ulicu, ali se time ne rešava problem naše bezbednosti. Rečeno nam je da će započeta staza biti gotova do 1. septembra, ali do tada će neko ovde da pogine – kažu meštani.
Pojedini meštani navode da je, nakon što je obustavljeno nasipanje, bilo potrebno da Gradska uprava Železari Smederevo uputi dopis sa objašnjenjem zbog čega je privremena staza potrebna meštanima ovog dela Vranova, ali tvrde da taj dopis nikada nije upućen. Sada su zarobljeni između brda šljake, fabričke ograde i nebezbedne saobraćajnice i strahuju za svoje i živote svoje dece, jer su prinuđeni da se kreću putem koji nije bezbedan za pešake.
-Iako nam je frima koja iznosi šljaku izašla u susret, ostali koji voze ovim putem – kamioni „Neimar puta“ iz Salakovca i „Autotransporta“ iz Pančeva, autobusi „Laste“ i „Jugoprevoza“ i ostali učesnici u saobraćaju ne pridržavaju se ograničenja brzine na 30 km na sat koje je odredila lokalana samouprava. Ne pomaže ni ležeći policajac koji je ovde postavljen. Ili ćeš da staneš da te klepi nešto ili ćeš da završiši ovde u šancu. Trenutno, mi ne možemo ni gore ni dole – jadaju se meštani.
Istina je da za kamionima koji pevoze šljaku povremeno prođu i oni koji prskaju vodu kako bi se slegla prašina, a potom i jedan koji sve čisti. Ali, to ne rešava problem bezbednosti. Odlazak do centra sela, zaista je rizičan, u šta su se uverili i novinari koji su bili na licu mesta. Može vam se, navode, dogoditi, da ukoliko odlučite da prođete tih 500 metara pešaka, šljaka sa nekog kamiona i bukvalno padne na vas, jer vam ostaje samo oko dvadesetak centimetara, dovoljna tek da vam na drum stanu stopala. Zemljište oko puta puno je nekih naslaga, skamenjenih ostataka prašine od šljake.
-Osim što guši, prašina davi i oči su vam pune toga, uopšte nije ni bezbedno, pogotovo ako vodite dete, ili kad deca idu u školu, jer su bukvalno na korak od tih kamiona, koji ako pak idu u susret jedan drugom, tako da morate skroz da se sklonite, jer nema mesta za dva kamiona, a to znači da idete u šanac. Uz to vas obavezno isprska svako ko prođe, jer se na putu zadržava voda kojom asfalt posipaju kamioni da bi, koliko-toliko smanjili širenje prašine – prenosi koleginica koja je bila na licu mesta.
Meštani ovog dela Vranova ističu da pokušavaju alarmiranjem javnosti preko medija da ukažu na problem sa kojim su suočeni, i očekuju da će se neko time što pre ozbiljno pozabaviti. Pitaju se ko će biti odgovoran ako se, ne daj Bože, dogodi da neko na ovoj deonici nastrada.

J.V.

One thought on “VRANOVO: BEZ PEŠAČKE STAZE MEŠTANI UGROŽENI

  • 25. maja 2017. at 13:42
    Permalink

    Trista kamiona. Debelo podcenjen broj. Pre da prođe oko 3000 teških vozila, većinom kamiona, ali i dosta autobusa, povećih traktora i građevinskih mašina. A najgori su kombiji brze pošte koje vozači gone kao da su na reliju. Ako se neki incident (udesi, udaranje pasa i mačaka, uterivanje pešaka i biciklista u šanac itd.) desi na toj magistrali, u 80% slučajeva su uključeni kombiji brze pošte.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *