ВРАНОВО: БЕЗ ПЕШАЧКЕ СТАЗЕ МЕШТАНИ УГРОЖЕНИ

Мештани дела Вранова чије се куће налазе непосредно поред магистралног пута Раља-Враново на улазу у село, тврде да су свакодневно изложени опасности у саобраћају и да је њихова безбедност угрожена, јер у том делу нема пешачке стазе, због чега су принуђени да се крећу коловозом. Да ствар буде гора, овом, како наводе, једином саобраћајницом која води до центра села, дневно прође и до 300 камиона натоварених шљаком која се износи из железаре, тако да је одлазак до жељене дестинације постао готово немогућ.

-Ми хоћемо да ради Железара, од ње живимо, али не и да нам ускраћује право на живот. Наш тренутни проблем је у томе што дневно овуда прође стотине камиона, од када је почела да се извози шљака из Железаре. Пут је магистрални, па ту треба додати и редован саобраћај, а део којим се ми и наша деца крећемо је опасан по живот када пешачимо до продавнице, до лекара, у школу, на посао или до аутобуске станице – каже Саша Николић, један од мештана суочен са овим проблемом.
Обраћали су се, кажу, надлежнима и сви су вољни да им изађу у сусрет, па је договорено да се проблем тренутно превазиђе насипањем привремене стазе. Извођач радова ангажован на изношењу шљаке започео је тај посао, али је он обустављен, тврде мештани, након реакције из железаре, пошто се привремена стаза налази тик уз ограду фабрике.
-Остало је да се наспе још тридесетак метара. Долазила је и градоначелница, начелник комуналне инспекције, људи из Паркинг сервиса, али, како су нам рекли, железара кочи. Када смо звали надлежне из железаре, слали су нам портире који кажу да насипање ту није дозвољено. Камиони фирме која износи шљаку су смањили брзину, квасе терет, непрестано перу улицу, али се тиме не решава проблем наше безбедности. Речено нам је да ће започета стаза бити готова до 1. септембра, али до тада ће неко овде да погине – кажу мештани.
Поједини мештани наводе да је, након што је обустављено насипање, било потребно да Градска управа Железари Смедерево упути допис са објашњењем због чега је привремена стаза потребна мештанима овог дела Вранова, али тврде да тај допис никада није упућен. Сада су заробљени између брда шљаке, фабричке ограде и небезбедне саобраћајнице и страхују за своје и животе своје деце, јер су принуђени да се крећу путем који није безбедан за пешаке.
-Иако нам је фрима која износи шљаку изашла у сусрет, остали који возе овим путем – камиони „Неимар пута“ из Салаковца и „Аутотранспорта“ из Панчева, аутобуси „Ласте“ и „Југопревоза“ и остали учесници у саобраћају не придржавају се ограничења брзине на 30 км на сат које је одредила локалана самоуправа. Не помаже ни лежећи полицајац који је овде постављен. Или ћеш да станеш да те клепи нешто или ћеш да завршиши овде у шанцу. Тренутно, ми не можемо ни горе ни доле – јадају се мештани.
Истина је да за камионима који певозе шљаку повремено прођу и они који прскају воду како би се слегла прашина, а потом и један који све чисти. Али, то не решава проблем безбедности. Одлазак до центра села, заиста је ризичан, у шта су се уверили и новинари који су били на лицу места. Може вам се, наводе, догодити, да уколико одлучите да прођете тих 500 метара пешака, шљака са неког камиона и буквално падне на вас, јер вам остаје само око двадесетак центиметара, довољна тек да вам на друм стану стопала. Земљиште око пута пуно је неких наслага, скамењених остатака прашине од шљаке.
-Осим што гуши, прашина дави и очи су вам пуне тога, уопште није ни безбедно, поготово ако водите дете, или кад деца иду у школу, јер су буквално на корак од тих камиона, који ако пак иду у сусрет један другом, тако да морате скроз да се склоните, јер нема места за два камиона, а то значи да идете у шанац. Уз то вас обавезно испрска свако ко прође, јер се на путу задржава вода којом асфалт посипају камиони да би, колико-толико смањили ширење прашине – преноси колегиница која је била на лицу места.
Мештани овог дела Вранова истичу да покушавају алармирањем јавности преко медија да укажу на проблем са којим су суочени, и очекују да ће се неко тиме што пре озбиљно позабавити. Питају се ко ће бити одговоран ако се, не дај Боже, догоди да неко на овој деоници настрада.

Ј.В.