NUŠIĆ – SAVREMENI I SVEVREMENI

Predstavom „Mrešćenje šarana“ beogradskog Ateljea 212, prema tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića, počeo je festivalski program 34-tih Nušićevih dana, koji će trajati do petka, 28. aprila. Publici, koja je do poslednjeg mesta ispunila veliku salu Centra za kulturu, prethodno se obratio selektor pozorišnog festivala, pisac i reditelj Bratislav Petković, rečima: „Proglašavam tridesetčetvrte „Nušićeve dane“ otvorenim, da otvoreniji ne mogu biti“.

U takmičarskom delu festivala biće izvedene i predstave „Nosorog“ Narodnog pozorišta u Kikindi, zatim kultna predstava „Buba u uhu“ ansambla KPGT-a, dok će se teatar „Kart Blanš“ publici predstaviti komedijom „Hor „bečkih“ dečaka“. Niz predstava u festivalskom programu biće zaključen prvim mjuziklom nastalim po delu Branislava Nušića – „Mister dolar“ u izvođenju Pozorišta na Terazijama, u kojem, prema najavama, nastupa glumački ansambl koji broji oko sto izvođača.

U okviru festivalskog programa, u kafani „Dardaneli“ u holu Centra za kulturu, 25. aprila biće održan program „Stand down sa Nebojšom Milovanovićem“, u kome glumac, u formi monodrame, uz odgovarajuće slajdove i muzičke aranžmane, govori poeziju srpskih pesnika, od Vladislava Petkovića Disa, preko Miroslava Mike Antića, Branka Miljkovića, do Jovana Dučića.

Poslednje večeri festivala, dramski umetnik Nebojša Ilić će, u okviru programa „Glumci i pesnici“ govoriti poeziju svojih kolega, a nakon toga publiku očekuje dodela nagrada i to za njabolju predstavu po oceni stručnog žirija, najbolju predstavu po izboru publike, kao i nagrada Milosav Buca Mirković za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala po oceni stručnog žirija. Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru ove godine, prema odluci žirija, odlazi u ruke istaknutoj dramskoj umetnici Mileni Dravić.

Kao i svake godine, program otvaranja smederevskog pozorišnog festivala počeo je polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, uz podsećanje na veze našeg velikog komediografa sa Smederevom. U holu centra za kulturu otvorena je i izložba pozorišnog plakata „Sumnjivo lice“, na kojoj su predstavljena zanimljiva autorska rešenja studenata fakulteta primenjenih umetnosti, inspirisanih Nušićevim delom.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *